Cum vreți să arate zona Matache după demolarea Halei? Veniți la Primărie să vă spuneți părereaPrimăria Municipiului Bucureşti va organiza luni, 25 martie, o dezbatere publică privind amenajarea zonei Matache după demolarea Halei Matache și construcția noului bulevard Uranus. Orice cetățean poate participa la această ședință pentru a-și exprima părerea vizavi de proiect în fața reprezentanților Primăriei Capitalei.

Primaria a demarat procesul de demolare a Halei Matache
Primăria a demarat procesul de demolare a Halei Matache

Municipalitatea organizează luni, 25 martie, la ora 13, o dezbatere publică referitoare la cele trei Planuri Urbanistice Zonale pentru str. Berzei, zona situată între Calea Griviţei şi Bd. Dinicu Golescu (zona Halei Matache). Acestea reglementează felul în care va arăta zona după finalizarea Bulevardului Uranus. 

Cele trei planuri urbanistice zonale prevad ca Hala Matache sa fie demolată si mutata mai la Vest de amplasamentul actual, locatia urmând a fi decisa prin concurs de arhitectura. Bulevardul Garii de Nord va avea sens unic, în tandem cu Calea Griviței și va avea mai multe parcări amenajate de-a lungul lui.

Alte prevederi aduse de cele trei PUZ-uri, asupra cărora puteți să vă exprimați opinia, sunt: 

• amenajarea de psite pentru biciclete 

• rondul de la intersectia str. Berzei cu Vulcanescu va fi micsorat si va fi amenajat mai mult spatiu verde

• strada Cameliei va deveni pietonala

• cladirile monument de pe Berzei 81 si 89 vor fi mutate vizavi

• in rondul de la intersectia str. Berzei cu Vulcanescu este permisa construirea unor cladiri cu inaltimea maxima de 25 de metri

• pe str. Berzei intre bd. Dinicu Golescu si str. Maramures se pot construi cladiri cu o inaltime cuprinsa intre 11 si 21 m;

• intre strada Maramures si intersectia str. Berzei cu Vulcanescu se pot construi cladiri cu o inaltime cuprinsa intre 11 si 21 metri. La fel si portiunea cuprinsa intre aceasta intersectie si Hala Matache;

Proiectul de hotarare privind aprobarea celor trei Planuri Urbanistice Zonale a fost în dezbatere publică și pe site-ul Primăriei Municipiului București. Puteți vedea cele trei planuri aici: 1 - 2 - 3 iar mai multe despre noua soluție puteți citi aici.

Dezbaterea publică va avea loc luni, 25 martie, la ora 13, în sala de consiliu de la etajul 3 al sediului Primăriei Municipiului București, din Splaiul Indenpendenţei nr. 291-293. 

Tot privitor la amenajarea zonei Matache, amintim că în urmă cu un an, un grup de arhitecți voluntari a realizat o soluție alternativă la reamenajarea zonei. Arhitecții propun prin acest proiect reabilitarea Halei Matache și conservarea țesutului istoric al zonei. Mai multe detalii despre acest proiect, alături de ilustrări, puteți viziona în acest material B365.ro și pe portalul arhiforum.

În ultimii ani, între Primăria Capitalei și ONG-uri s-a jucat un ping-pong cu construcția: inițial Primăria a decis demolarea ei și reconstruirea, la câțiva metri mai în spate, pentru a face loc Bulevardului Uranus. Apoi municipalitatea și-a modificat decizia ca urmare a protestelor ONG-urilor și a decis modificarea proiectului bulevardului, ”în formă de pișu' boului”, după cum caracteriza Sorin Oprescu noul proiect, în 2011. În luna septembrie 2012 însă, Primăria s-a sucit din nou și a decis demolarea, încălcând "Pacea de la Matache" de acum doi ani, după cum o numesc ONG-iștii.

Tronsonul Bulevardului Uranus dintre Calea Griviţei şi Dinicu Golescu este ultimul rămas nefinalizat din prima parte a noii șosele, între Piaţa Victoriei şi Bd. Mihail Kogălniceanu. Aici, lucrările au fost întârziate de constroversele iscate în jurul Halei Matache, care ilustrează perfect controversele iscate de Bulevardul Uranus între Primăria Capitalei și organizațiile de protejare a clădirilor cu valoare arhitecturală și a zonelor istorice. Hala Matache Măcelarul, monument istoric construit în la sfârșitul secoului XIX, se află pe traseul propus al Bulevardului Uranus. 

După ani de controverse și scandaluri, muncitorii au intervenit, în sfârșit în urmă cu două săptămâni, asupra monumentului părăsit din zona Gării de Nord. Astfel, un zid de beton înalt de peste patru metri a fost construit în jurul Halei Matache, în timp record. "Fortăreața" are rolul de a proteja clădirea de hoții de fier vechi și materiale de construcție, care au distrus-o în ultimii ani.

Etichete: Bulevardul Uranus, demolare Hala Matache, Hala Matache, Primăria Capitalei

0/3 COMENTARII
EMIL
24 mar 17:47
+0
VOTURI
-0
In varianta din PUZ capatul dinspre Berzei al STRAZII ATELIERULUI ar urma sa fie infundat de noul amplasament al halei ceea ce nu mi se pare o solutie tocmai fericita mai ales ca se sacrifica 3 module ale Pietii Matache care nu au decat 12 ani decand au fost construite. Poate ca se incearca si la Matache ce s-a reusit la Amzei unde au o cladire a pietei care este superba dar nu prea mai au piata ca nu prea mai vine lumea. La Matache s-a reusit numai partial, caci datorita prelungirii lucrarilor piata a devenit o umbra a ceea ce a fost acum 3 ani.
vali
23 mar 14:40
+0
VOTURI
-0
proiectul care include plantarea a cat mai multi copaci. Vrem o capitala mai curata, mai sanatoasa!!!! Se aude? Nu mai construiti blocuri peste blocuri, betoane peste betoane ca murim cu toti!
Cristina
22 mar 18:58
+0
VOTURI
-0
răspunsul e simplu-fără haite agresive de maidanezi

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE