DECIZIE CCR: Interceptările făcute de SRI la cererea procurorilor, neconstituţionaleCurtea Constituţională a declarat neconstituţional un articol din Codul de Procedură Penală care reglementează supravegherea tehnică dispusă direct de procuror sau care poate fi făcută, la cererea procurorului, de către "alte organe specializate ale statului". Decizia CCR a fost interpretată în sensul că SRI nu va mai putea face interceptări în dosarele penale.

Curtea Constitutionala: SRI nu mai poate face interceptari
Curtea Constituțională: SRI nu mai poate face interceptări

Plenul Curții Constituționale a admis marți, cu majoritate de voturi, excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor din Codul de procedură penală care prevăd că supravegherea tehnică dispusă de procuror poate fi efectuată nu doar de "organul de cercetare penală sau de lucrători specializați din cadrul poliției", ci și de "alte organe specializate ale statului".

"În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sintagma 'ori de alte organe specializate ale statului' din cuprinsul dispozițiilor art.142 alin. (1) din Codul de procedură penală este neconstituțională. Curtea a constatat că textul criticat contravine prevederilor constituționale cuprinse în art.1 alin. (3), conform cărora România este stat de drept, în care drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor sunt garantate", se precizează într-un comunicat al CCR..

Curtea a constatat, totodată, că sintagma supusă controlului nu respectă condițiile de calitate ale unei norme legale sub aspectul clarității, preciziei și predictibilității, întrucât "nu permite subiecților de drept să determine care sunt organele specializate ale statului abilitate să realizeze măsurile dispuse prin mandatul de supraveghere tehnică, măsuri cu un grad ridicat de intruziune în viața privată a persoanelor".

Decizia este definitivă și general obligatorie și se va comunica Parlamentului, Guvernului și instanței care a sesizat CCR, respectiv Tribunalului București — Secția I Penală.

Alineatul din Codul de procedură penală supus controlului de constituționalitate prevede că "procurorul pune în executare supravegherea tehnică ori poate dispune ca aceasta să fie efectuată de organul de cercetare penală sau de lucrători specializați din cadrul poliției ori de alte organe specializate ale statului".

Aurelian Pavelescu: Decizia CCR nu suspendă dreptul SRI de a face interceptări, dacă există legi speciale

Decizia CCR a fost interpretată în sensul că SRI nu va mai putea face interceptări în dosarele penale, așa cum a funcționat în ultimii ani, în binecunoscutul binom "SRI-DNA"

Aurelian Pavelescu, avocat penalist, nu interpretează însă  decizia Curţii Constituţionale în sensul în care Serviciul Român de Informaţii nu mai are dreptul să intercepteze comunicaţii, atât timp cât există legi în vigoare care îi conferă acest drept. Legea siguranţei naţionale dă dreptul serviciilor de informaţii să facă interceptări.

"Până la modificarea legii, acest text (desfiinţat de CCR - n.r.) devine inaplicabil, prin urmare nicio altă instituţie în afara celor precizate explicit de lege nu mai poate efectua procedura interceptărilor. În condiţiile în care există legi speciale cu privire la alte instituţii ale statului care pot efectua interceptări, acele interceptări se pot realiza numai în scopul legii respective", a declarat Aurelian Pavelescu, pentru romaniatv.net

Totodată, surse juridice consultate de HotNews.ro arata ca decizia Curtii va duce la clarificarea regimului interceptarilor si a rolului fiecarei institutii.

Etichete: Codul de procedură penală, Curtea Constituţională, SRI

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE