Curtea de Apel București A ANULAT ordinul de declasare a monumentului istoric Școala BosianuCurtea de Apel București a anulat Ordinul Ministrului Culturii nr. 2576/12.11.2013 prin care s-a declasat monumentul istoric Școala nr. 80 din Calea Dudești nr. 191, cunoscută și sub denumirea de Școala Bosianu, anunță Asociația Salvați Bucurețtiul. Primăria Sectorului 3 ceruse și obținuse un aviz de la Ministerul Educației prin care i se permitea să schimbe destinația clădirii, iar în octombrie 2012, Consiliul local al Sectorului 3 a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Consolidare, modernizare imobil istoric Școala 80” investind peste 3 milioane de euro pentru transformarea imobilului în sediul Primăriei.

Curtea de Apel Bucuresti A ANULAT ordinul de declasare a monumentului istoric Școala Bosianu
Curtea de Apel București A ANULAT ordinul de declasare a monumentului istoric Școala Bosianu
Foto: facebook/ Florin-Ştefan Vasile

Președintele Asociației Salvați Bucureștiul, Nicușor Dan, a anunțat prin intermediul unui comunicat de presă remis B365.ro, că judecătorii de la Curtea de Apel București au anulat ordinul de declasare a clădirii monument istoric - Școala Bosianu, hotărârea fiind pronunțată în dosarul 5195/2/2014, la cererea Asociației Salvați Bucureștiul.

Nicușor Dan a mai precizat că va face o declarație de presă la șantierul Școlii 80 (Bosianu) din Calea Dudești nr. 91, joi, 26 martie.

"Legea monumentelor istorice prevede ca declasarea unui monument istoric se face doar

- cu avizul favorabil al Sectiunii Evidenta a Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice

- cu avizul favorabil al plenului Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice.

In ciuda acestor dispozitii exprese, ministrul Daniel Barbu si secretarul de stat Radu Boroianu au semnat ordinul de declasare desi:

- membrii Sectiunii Evidenta au votat in unanimitate impotriva declasarii monumentului

- plenul Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice nu s-a intrunit.

Primaria Sectorului 3 desfasoara lucrari de suprainaltare al imobilului Scoala 80, cu distrugerea elementelor interioare. Desi a fost parte in dosarul 5195/2/2014, Primaria Sectorului 3 continua lucrarile", se arată în comunicatul de presă remis B365.ro.

De asemenea, Asociația Salvați Bucureștiul a anunțat va face plângere penală împotriva fostului ministru Daniel Barbu și a fostului secretar de stat Radu Boroianu pentru emiterea ilegală a ordinului de declasare, dar și împotriva Primarului Sectorului 3, a arhitectului-șef al Sectorului 3 și a secretarului Sectorului 3 pentru emiterea autorizatiei de construire, desființare si pentru continuarea lucrărilor.

"Primăria Sectorului 3 derulează la corpul de clădire C1 al Şcolii nr. 80 lucrări complexe de consolidare şi restaurare pentru a reintegra această clădire de valoare arhitecturală în circuitul funcţional. Lucările sunt realizate având în vedere starea avansată de degradare a corpului de clădire menţionat. S-a constatat un risc real de prăbuşire parţială, ceea ce ar pune în pericol siguranţa locuitorilor din zonă. Astfel, pe parcursul anului 2013 au fost câteva situaţii în care bucăţi desprise din acoperiş, dar şi cărămizi şi bucăţi de lemn au ajuns pe trotuar şi pe carosabil. Clădirea se va afla la dispoziţia Consiliului Local al Sectorului 3, având rol administrativ", se arată în răspunsul Primăriei Sectorului 3 la solicitarea B365.ro.

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a declarat în cadrul unei ședințe a Consiliului Local al Sectorului 3 că Școala Bosianu va deveni noul sediu al Primăriei Sectorului 3 și că este inoportun să se amenajeze o clădire și să se facă tot școală în condițiile în care în zonă rețeaua școlară este supradimensionată. 

"Da. Îmi asum acest lucru. Clădirea primăriei din strada Parfumului colț cu Matei Basarab, este foarte neaccesibilă pentru cetățenii din Sectorul 3, lăsând la o parte ce poate oferi ea, clădirea în sine și pentru cei care nu cunosc acest aspect trebuie să spun multe din direcțiile primăriei nu funcționează și nu au funcționat niciodată în acea clădire. Este foarte complicat să ne coordonăm, să colaborăm. Direcția Juridică e într-o clădire, Direcția Învățământ în altă clădire. Acolo putem să le adunăm pe toate într-un loc, cee ce face ca aparatul primăriei să funcționeze mult mai bine, dar înainte de orice, acolo e centrul Sectorului 3 și e ușor accesibil pentru cetățean. Asta e o temă politică.

Dumneavoastră mergeți si susțineți că primăria trebuie să rămână în Strada Parfumului, așa cum e ea acum după ce am reabilitat-o noi, pentru că arata ca un fel de CAP din anii 70. Știți bine că e adevărat ce spun. Noi am reabilitat-o și am făcut-o să fie o emblemă a Sectorului 3, noi chiar ținem la imaginea acestui sector, dar vă spun că ea este în continuare neadecvată, insuficientă și greu accesibilă. Acolo unde o să avem noul sediu avem și tramvai și metrou și autobuz, iar pe lângă parcare zero ce avem aici acolo o să avem, cât de cât, o brumă de parcare. Plec de la premiza că în orice variantă acea clădire trebuia reabilitată, nu ne puteam permite ca la un alt viscol să mai zboare un sfert din acoperiș. Avem copii în zonă și Liceul Mihai Bravu și Scoala 80, să nu mai discutăm de traficul pietonal și rutier din zona Dristor", a declarat Robert Negoiță în ședința din 13 februarie 2013.

Primarul Robert Negoiță ceruse și obținuse aviz de la Ministerul Educației prin care i se permitea să schimbe destinația clădirii. Avizul fusese dat, pe 28 septembrie 2012, notează cetateanul.net. Pe 31 octombrie 2012, Consiliul local al Sectorului 3 (CLS 3) a aprobat (hotărârea 208) indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Consolidare, modernizare imobil istoric Școala 80". Hotărârea prevedea însă cheltuirea unei sume uriașe – 2,25 milioane de euro plus TVA. La o suprafață construită de 1.218 metri pătrați, rezultă un preț uriaș, de aproape 18.500 de euro/mp (preț fără TVA).

În același an, pe 12 decembrie Consiliul Local al Sectorului 3 a aprobat o hotărâre privind indicatorii tehnico-economici pentru „Consolidare, restaurare și conversie funcțională", după ce a fost aprobată și declasarea parțială a monumentului istoric. Potrivit ultimei modificări a lucrărilor executate din fondurile contractate de la BCR în anul 2012, pentru "Consolidare, restaurare și conversie funcțională Școala nr. 80" a fost alocată suma de 13.384.451,87 lei.

„Clădirea a fost declarată monument istoric, în urmă cu câteva luni a fost scoasă din lista monumentelor istorice, ceea ce este un gest incalificabil, pentru că nu poţi ca una din cele mai vechi şcoli din Bucureşti să o scoţi pur şi simplu din lista monumentelor istorice, plus că valoarea arhitecturală a clădirii merita această calificare”, a declarat Nicușor Dan.

Grupul de inițiativă "Cetățean Sector 3" s-a opus transformării monumentului istoric în sediul Primăriei Sectorului 3. Locuitorii Sectorului 3 au demarat și o campanie în mediul online pentru salvarea Școlii Bosianu - "Școala este pentru elevi, nu pentru politicieni". Detalii aici.

Clădirea Școlii Bosianu a fost construită în anul 1867 și până în 2002 a avut funcțiunea de școală. În 2002, clădirea a fost abandonată, întrucât școala a fost mutată în noile corpuri de clădire.

Etichete: Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, Curtea de Apel Bucureşti, decizie CAB, declasare, monument istoric, nicuşor dan, Școala 80, Școala Bosianu

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE