Curtea de Conturi: 10% din bugetul ţării se cheltuieşte greşit: "abateri contabile" de 22 mld. leiCurtea de Conturi acuză că în administraţie continuă practica unui management ineficient şi uneori incorect al fondurilor publice, care dovedeşte, cel mai adesea, că deciziile privind alocările de fonduri publice nu sunt fundamentate în funcţie de priorităţi.

Curtea de Conturi: 10% din bugetul tarii se cheltuieste gresit: "abateri contabile" de 22 mld. lei
Curtea de Conturi: 10% din bugetul ţării se cheltuieşte greşit: "abateri contabile" de 22 mld. lei

Aşa s-a ajuns ca, în 2014, abaterile fi­nanciar-contabile să însemne 22,7 miliarde de lei (5,1 mld. euro), adică 10% din bugetul general consolidat pe acel an (213 miliarde de lei), reiese din raportul pe 2015 (care analizează anul 2014) al Curţii de Conturi, dat publicităţii recent.

Abaterile nu au generat neapărat pierderi la buget, dar, potrivit instituţiei, au distorsionat şi distorsionează realitatea creând imagini false ce conduc la decizii greşite. Potrivit sursei citate, în 2014 valoarea pre­judiciilor create ca umare a unor erori era de 3,6 miliarde de lei.

În totalul valorii estimate a abaterilor financiar-contabile cons­tatate de Curtea de Conturi, ponderea cea mai mare (42%) o deţine bugetul de stat, cu valori cores­punzătoare unor erori de înregistrare a unor operaţiuni în evidenţele tehnico-operative sau în cele contabile. Şi bugetele companiilor de stat au fost afectate de erori, a căror valoare estimată reprezintă 31% din totalul valorii abaterilor financiar-contabile. Detalii, pe Ziarul Financiar. 

Etichete: bugetul tarii, Curtea de Conturi, prejudicii, raport Curtea de Conturi

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE