Curtea de Conturi: Prejudicii de zeci de milioane de lei la Loteria Română în 2014Prejudicii de zeci de milioane de lei, descoperite de inspectorii Curții de Conturi la Compania Națională "Loteria Română". Printre constatari se află și nerespectarea contractului controversat încheiat în octombrie 2013 cu firma Novo VLTech Solutions, aparținând grupului austriac Novomatic. Curtea de Conturi arată că nu au fost respectate clauzele contractuale privind instalarea unui număr de 10.000 de terminale de videoloterie.

Curtea de Conturi: Prejudicii de zeci de milioane de lei la Loteria Romana in 2014
Curtea de Conturi: Prejudicii de zeci de milioane de lei la Loteria Română în 2014

Nereguli grave descoperite de Curtea de Conturi la Loteria Română. In urma analizei derularii contractului de asociere in participatiune incheiat in anul 2013, in vederea implementarii si a exploatarii in comun a unui sistem de videoloterie (VLS) la cheie, cu un numar minim de 10.000 terminale de videoloterie (VLT), inspectorii Curtii de Conturi a constatat imposibilitatea atingerii indicatorilor de performanta stabiliti prin clauze, scrie hotnews.ro. 

Mai exact, nu au fost respectate clauzele privind instalarea si exploatarea cu succes, din punct de vedere tehnic si economic, a unui numar minim de 10.000 de terminale de videoloterie, pana la data de 31.12.2014. Nu au fost respectate clauzele privind emiterea, de catre partenerul asocierii, a unei garantii societare in favoarea CNLR SA, in valoare de cel putin 75 milioane euro, la data livrarii si punerii in functiune a celor 10.000 de terminale de videoloterie. Curtea de Conturi a mai constatata neasigurarea CNLR SA, incepand cu data de 01.02.2015, ca asociatii vor livra si instala cu succes diferenta de 3.967 de terminale VLT, printr-o scrisoare de garantie bancara.

In perioada iulie-decembrie 2014, nu au fost utilizate echipamentele VLT neamortizate integral pana la data de 30.06.2014, profitul net al companiei fiind diminuat cu 9,1 milioane de lei, pentru care a fost calculat si platit impozit pe profit in suma de 1,4 milioane lei. Ca urmare a derularii necorespunzatoare, in perioada 2003-30.06.2014, a unui contract incheiat cu 3 agenti economici si avand ca obiect "furnizarea, instalarea si punerea in functiune a Sistemului de Videoloterie, capabil sa functioneze on-line, precum si furnizarea oricaror servicii auxiliare necesare in vederea operarii Sistemului la cheie, incluzand riscurile financiare si costurile pentru implementarea Sistemului de Video-Loterie", Compania a inregistrat cumulat o pierdere estimata la suma de 39,6 milioane lei. Aici, Curtea de Conturi face referire la contractele pagubitoare incheiate anterior celui cu Novo VLtech, mai exact cu firmele grecesti Intracom si Intralot, si o alta firma Lotrom, in calitate de furnizor de echipamente.

Curtea de Conturi a mai descoperit si alte nereguli la Loteria Romana. Printre acestea este plata nejustificata a sumei de 83 mii lei (inclusiv TVA) pentru servicii privind realizarea unei "analize de specialitate pentru stabilirea celei mai bune variante de asigurare in conditiile optime a activitatii specifice Companiei, prin analiza ofertelor angajante obtinute de CNLR SA cu privire la achizitionarea unui noi sistem loteristic si/sau analizarea altor posibilitati". Platile au fost facute in conditiile in care OVMMFP (Ordinul viceprim-ministrului, ministrul finantelor publice) nr. 1.056/2013 prevedea contractarea unor "servicii de specialitate pentru elaborarea unui raport cu privire la achizitionarea unui nou sistem loteristic si/sau analizarea unor alte posibilitati, inclusiv de asociere in participatiune".

Loteria Romana s-a aflat pana in toamna anului trecut in subordinea Ministerului Finantelor. In luna octombrie, fostul Guvern a aprobat o Ordonanta de Urgenta privind transferul Companiei Nationale "Loteria Romana" de la Ministerul Finantelor la Oficiul National pentru Jocuri de Noroc. Totodata, oficiul a trecut in directa coordonare a premierului.

Etichete: Curtea de Conturi, Loteria Română, prejudiciu

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE