Dacian Cioloş, în an electoral: Multe proiecte legislative pun presiune asupra bugetuluiPremierul Dacian Cioloș a declarat, marți, că 2016 fiind an electoral există multe proiecte legislative care pun presiune pe buget fără a preciza sursa de finanțare, Guvernul fiind nevoit să dea avize negative.

Dacian Ciolos
Dacian Cioloş

În acest context, prim-ministrul a făcut apel pentru stabilirea unor așteptări publice la nivel rezonabil, astfel încât cheltuielile bugetare să fie făcute responsabil.

"Fiind în an electoral, sunt multe proiecte legislative care pun presiune asupra bugetului fără să și precizeze de unde să luăm acei bani pentru a atinge obiective care pot să fie legitime din punct de vedere social sau din alte puncte de vedere, care vizează dezvoltarea societății. De aceea, Guvernul e nevoit de multe ori să dea avize negative pe proiecte de legi care nu sunt integrate coerent în această viziune de dezvoltare. Nu spun că nu avem nevoie să ajustăm pensii sau să creștem salarii sau să facem anumite investiții, dar dacă acestea nu sunt văzute în mod coerent ele nu vor duce la rezultate, ci doar vor cheltui banul public și această cheltuire care riscă să fie iresponsabilă se va repercuta apoi asupra celor pe care vrem să-i ajutăm", a declarat Cioloș, în cadrul unei dezbateri despre strategia de dezvoltare a României.

El a explicat că în 2016 construcția bugetară este "extrem de strânsă" și că lucrurile trebuie făcute astfel încât credibilitatea pe care o are piața economică și de capital din România în prezent să nu fie afectată.

"Ar trebui, dimpotrivă, să profităm de stabilitatea politică, de stabilitatea socială din țară, chiar în an electoral, pentru a pune în valoare acest potențial economic. Însă, dacă dăm semnale divergente și distorsionate, acestea riscă să ne coste inclusiv din punct de vedere economic", a spus premierul.

Dacian Cioloș a explicat că aceste condiții economice favorabile prin care trece România trebuie folosite "pentru a construi un drum și nu doar pentru a sări pârleazul".

"Ce cred că trebuie să înțelegem acum nu sunt atât condițiile economice care sunt favorabile pentru dezvoltarea pe termen lung a României, cât mai ales înțelepciunea de a folosi aceste resurse și acest moment favorabil în mod cumpătat pentru a construi un drum și nu doar pentru a sări pârleazul de pe azi pe mâine, așa cum de multe ori avem obiceiul", a punctat premierul.

El a admis că parametrii economici din acest moment pot fi interpretați că "ce a fost mai greu a trecut" și acum pot fi culese rezultate, dar a amintit de perioada 2005 — 2008.

"Pot să apară surprize, evenimente pe care nu le controlăm și care pot apoi, dacă nu avem o abordare chibzuită a utilizării acestor resurse și acestor creșteri, să ne facă să plătim foarte scump această nechibzuință, nu doar trebuind să recuperăm ceea ce am cheltuit nechibzuit, dar chiar să plătim mai mult decât am beneficiat în perioada favorabilă. De aceea trebuie să așezăm așteptările publice la niveluri rezonabile, astfel încât fotografia momentului să nu fie deformată în anii care vin. Pot să înțeleg așteptările și încercările de a concretiza avantajele acestei situații macroeconomice favorabile, dar rolul nostru este și să avem grijă de a păstra deficite rezonabile și mai ales de a cheltui eficient banii pe care îi ducem în deficit, dar și de a seta așteptările pe o dimensiune rezonabilă", a explicat premierul Dacian Cioloș.

"Nu ne propunem să revoluționăm intervențiile statului"

Premierul Dacian Cioloș a declarat marți că, indiferent câte resurse ar avea un guvern, dacă nu există coerență în acțiunile sale nu are credibilitate.

"Nu ne propunem să revoluționăm intervențiile statului, ci acolo unde s-au făcut lucruri bune în trecut să le continuăm, iar acolo unde mai lipsesc anumite lucruri să le putem adăuga și eventual să mai venim cu câteva idei noi, dar în acest spirit de predictibilitate și de coerență a acțiunilor statului. (...) Oricâte resurse am avea, dacă nu suntem coerenți în ceea ce facem și dacă nu adăugăm la această viziune pe termen lung inclusiv continuitatea anumitor idei bune, nu avem cum să fim credibili", a spus Cioloș, în cadrul unei dezbateri despre strategia de dezvoltare a României, potrivit Agerpres.

În opinia sa, fără o strategie de dezvoltare sau o gândire strategică, orice decizie a unui guvern e doar una conjuncturală, care nu are capacitatea de a așeza lucrurile într-o direcție clară și coerentă.

"Pentru un guvern cu un mandat limitat, singurul lucru pe care îl poate lăsa drept moștenire este probabil tocmai aceasta — o strategie, o gândire de dezvoltare care să fie eliberată de constrângeri ideologice sau de obligații de partid sau electorale, care să poată ajunge un element de legătură între interese politice legitime sau așteptări ale societății și ale mediului de afaceri. Guvernul pe care îl conduc își propune tocmai un asemenea demers", a afirmat prim-ministrul.

Potrivit acestuia, o astfel de abordare strategică presupune trei paliere. Primul se referă la stabilirea direcției de urmat și la identificarea unor elemente bazate pe o viziune comună.

"Înainte de a lucra pe detaliu, avem nevoie să împărtășim aceleași idealuri. Cred că pentru societatea românească, pentru diferitele categorii ale societății românești tocmai acest lucru e necesar mai mult ca oricând — să fim în măsură să împărtășim idealuri și valori comune înainte de a ne defini orice alt obiectiv precis", a susținut Dacian Cioloș.

După cum a afirmat premierul, al doilea palier vizează factorii-cheie de dezvoltare, în primul rând factorii orizontali — educația, știința, cercetarea, sănătatea, infrastructura. Dincolo de aceștia, a explicat Cioloș, urmează o serie de sectoare prioritare, "vârf de lance în valorificarea oportunităților competitive pe care le are România".

"Ne gândim să ne concentrăm cu câteva măsuri în primul rând pe tehnologia de vârf și sectorul IT&C (...) mă gândesc la agricultură, (...) turism și energie în primul rând. Dincolo de acești factori verticali, vrem să introducem și conceptul de factor de dezvoltare teritorială pentru a nu ne concentra doar pe metropole (...) și să putem dezvolta echilibrat și zona mic urbană sau rurală", a punctat Cioloș.

Cel de-al treilea palier ține de mijloace, de pachetele de măsuri și instrumentele concrete prin care să fie atinse obiectivele, a menționat premierul.

"Avem la dispoziție instrumente variante ca stat, atât ca resurse ale bugetului național, fonduri europene, politica de achiziții publice, cadrul fiscal, politica legislativă, politica de ajutor de stat — toate acestea sunt instrumente prin care statul poate să stimuleze sau să intervină în acest proces de dezvoltare economică. Fără ideea ca statul să fie unul absolut intervenționist (...) el poate să stimuleze într-un fel sau altul sau să evite să împiedice dezvoltarea acestui potențial", a explicat prim-ministrul.

Etichete: ciolos, ciolos guvern, dacian ciolos, Guvernul României, resurse guvern

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE