De ce a dispărut o stradă din centrul Capitalei, situată chiar lângă GuvernO stradă situată în centrul Capitalei, chiar lângă Guvern, a dispărut odată cu începerea lucrărilor la clădirea de birouri construită de fondul de investiţii sud-african New Europe Property Investments (NEPI) pe terenul Vilei Oromolu.

Strada care făcea legătura între Str. Paris şi Bd. Aviatorilor a fost închisă de NEPI odată cu începerea lucrărilor la clădirea de birouri de pe terenul Vilei Oromolu. Contrariat de faptul că nu mai poate folosi această stradă, un cititor B365.ro a sesizat faptul că str. Paris, numerele 1 si 3, a fost închisă circulaţiei publice.

Contactaţi de reporterii B365.ro, reprezentanţii NEPI au spus însă că terenul împrejmuit de NEPI reprezintă o singură proprietate, iar trecerea dintre strada Paris şi bulevardul Aviatorilor nu reprezintă o limită între două proprietăţi distincte. "Strada este, de fapt, o scurtatură folosită de rezidenţii din zonă, pe o proprietate privată. Deşi a fost asfaltată, nu a fost niciodată înregistrată oficial ca o stradă (tocmai pentru că trece pe o proprietate privată), iar acest lucru se poate verifica la Administraţia Străzilor a municipiului Bucuresti. Deşi nu avem nici o obligaţie în acest sens, o să creăm o zonă de uz public pietonal în locul acestei "străzi", care va permite trecerea din strada Paris în bulevardul Aviatorilor", a declarat Camelia Ganga, director de marketing la NEPI.

Într-un răspuns formulat la cererea B365.ro, reprezentanţii Primăriei Capitalei au declarat că nu există numerele poştale str. Paris 1-3, cum se preciza în sesizarea transmisă redacţiei. "Strada invocată a fost realizată în mod abuziv pe o proprietate privată în perioada aniilor 1950 pentru a permite amplasarea unei bucle de întoarcere pentru troleibuz. Această stradă nu figurează în planurile din 1940 şi 1947 şi nici în Ghidul străzilor din 2001 (aprobat de ONCGC cu proces verbal nr. 3339/2001). Suprafaţa la care se face referire, strada care asigură accesul din Str. Paris în Bd. Aviatorilor fără a mai trece prin Str. Duiliu Zamfirescu, reprezenta la nivelul anului 1940 secţiune din proprietăţi private (cu adrese marcate la acea dată ca Bd. Gh. Buzdugan (Jianu, Generalissim Stalin, Aviatorilor) Nr. 8, 10, 12 şi respectiv strada Paris nr.3). Suprafaţa nu era stradă sau parte din strada Paris", au precizat oficialii Primăriei Capitalei.

Aşa figura în PUZ strada care făcea legătura între Str. Paris şi Bd. Aviatorilor:

Click pe imagine pentru mărire

În acelaşi răspuns la solicitare, reprezentanţii Municipalităţii au transmis că, potrivit site-ului public eTerra OCPI Bucureşti, proprietatea privată, carosabilul în cauză (ce nu reprezintă strada Paris), are nr. Cadastral 258991 cu adresa B-dul Aviatorilor nr. 8A.

Întrebaţi de ce s-a autorizat construcţia unei clădiri de birouri pe terenul Vilei Oromolu, în contextul în care PUZ-ul pentru aceasta zonă interzice comasarea proprietăţilor, pentru a se împiedica realizarea unor clădiri de mari dimensiuni, care ar putea crea rupturi de scară/gabarit, reprezentanţii Primăriei Capitalei au precizat că în acest caz "nu este vorba de o comasare, ci de o reconstituire de proprietate".

Anul trecut, la finele lunii mai, Municipalitatea a eliberat autorizaţia cu nr. 332/1240104, care prevede „consolidarea, renovarea/restaurarea/amenajarea construcției existente S+P+1E (n.r. - Vila Oromolu), înscrisă în lista monumentelor istorice, și realizarea unei construcții în regim de înălțime 3S+P+2E+3R inclusiv instalaţiile interioare aferente", cu funcţiunea birouri pentru profesiuni liberale şi consultanti, reprezentanţe comerciale.

Vila Oromolu, monument istoric, renovată lângă un bloc ultramodern de birouri, până în 2016

Fondul de investiţii sud-african NEPI, cel mai activ investitor imobiliar din România, a început anul trecut lucrările la clădirea de birouri de lângă Vila Oromolu. În aprilie 2016 vor fi gata atât monumentul istoric Casa Oromolu, cât şi clădirea de birouri care va fi construită pe terenul Vilei Oromolu.

Monumentul istoric Casa Oromolu din Bucureşti, care a aparținut fostului guvernator al BNR Mihai Oromolu, va intra într-un proces de renovare. Investiţia va fi făcută de grupul NEPI, proprietarul imobilului. Lângă această clădire monument istoric, NEPI va construi o clădire de birouri ultramodernă, în formă de L. Clădirea de birouri de lângă Vila Oromolu va fi făcută după planurile unui celebru arhitect român al momentului, Dorin Ștefan.

Imobilul de birouri de lângă vila Oromolu

Clădirea de birouri va aduce pe piaţă circa 7.000 mp închiriabili. Dezvoltatorul va amenaja şi o parcare subterană pe trei nivele, care vor asigura locuri de parcare pentru câte trei maşini la fiecare 100 mp construiţi.

Imobil de birouri de la Piața Victoriei

 "Lucrările la Vila Oromolu sunt încă în faza de proiectare. Încă nu s-a început nicio lucrare la vilă, acum se lucrează doar la clădirea de birouri. În următoarele luni vor începe şi lucrările de renovare la Vila Oromolu. La 1 aprilie 2016 trebuie finalizate lucrările atât la Vila Oromolu, cât şi la clădirea de birouri. Nu avem încă un client pentru vila renovată, s-ar putea să fie un concept store sau un spaţiu de birouri. Teoretic, luăm în calcul mai multe destinaţii pentru această vilă, oricum toate destinaţiile pe care le luăm în calcul sunt publice, pentru că ne dorim ca ea să poată fi văzută, vizitată şi să se bucure de ea şi oamenii de pe stradă. Nu vom face un birou închis, ci vrem să fie o clădire publică în care să poată intra lumea şi să beneficieze de această renovare. O parte din investiţia în renovarea vilei se va recupera din închirierea ei, dar acesta nu este un proiect rentabil, fezabil, ci este mai mult unul pentru prestigiu. Din acest motiv nici nu a făcut nimeni nimic cu această vilă atâţia ani. Costurile de renovare sunt mult prea mari comparativ cu ceea ce poţi obţine. NEPI nu va câştiga bani din acest proiect, pentru că nu se pot face bani din monumente renovate, întrucât costurile de renovare sunt mult prea mari comparativ cu încasările care se pot obţine de pe urma lor", a declarat, pentru B365.ro, Andrei Radu, project manager în cadrul NEPI.

Sud-africanul Martin Slabbert, CEO-ul NEPI, a declarat, anterior, că s-a luat decizia de a restaura Casa Oromolu din respect pentru moştenirea culturală a Capitalei. "Nu am ales să investim, am moştenit această clădire în contul unei datorii şi am ales să facem cel mai bun lucru pe care îl puteam face, să o restaurăm şi să ne arătăm astfel respectul faţă de moştenirea culturală a oraşului. Vom face spaţii publice şi o clădire nouă de birouri, proiectată astfel încât să pună în valoare monumentul istoric. Nu vom face bani din aceasta dezvoltare, va ajunge însă să aibă o valoare egală cu cea a investiţiei noastre", a spus Martin Slabbert, şeful NEPI, citat de wall-street.ro.

Odată cu demararea lucrărilor, acest monument istoric va fi în sfârşit restaurat după ce, timp de mai mulţi ani, a stat în paragină şi a fost grav afectat de un incendiu în 2009.

NEPI a preluat proprietatea vilei în contul unei datorii pe care Avrig 35, grup imobiliar fondat de Alexander Hergan, o avea la sud-africani. Terenul de circa 4.500 mp şi vila avariată puternic de un incendiu în februarie 2009 au fost evaluate la sfârşitul anului 2012 la 12,96 milioane de euro, conform Capital.ro.

Datorită poziţiei foarte bune şi a terenului aferent, această proprietate a fost vânată de-a lungul timpului de rechinii imobiliari care doreau să construiască imobile mult mai înalte în loc. Iniţial s-a dorit ridicarea unui turn de 30 de etaje pe acest teren, iar în 2012, chiar grupul NEPI dorea sa construiasca o clădire de 45 metri înălţime, însă compania a renunţat ulterior la acest proiect şi a ales să realizeze un proiect în acord cu clădirile din zonă, potrivit HotNews.ro.

Casa care se află în acest moment pe terenul de pe Bd. Aviatorilor nr. 8 a fost construită în 1926-1927 pentru fostul guvernator al Băncii Naționale Mihai Oromolu (1922-1926). Casa a fost construită pe terenul cumpărat de la Constantin Pastia (1883-1926), doctor la Spitalul Colentina şi autor al unor importante studii despre bolile infecţioase.

Planurile casei aparţin lui Petre Antonescu (1873-1965), unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai şcolii de arhitectură românească din prima jumătate a secolului trecut. Printre cele mai cunoscute clădiri ale lui Petre Antonescu se numără Arcul de Triumf, Palatul Kretzulescu, Banca Marmorosch Blank, Primăria Capitalei, Institutul de Istorie 'Nicolae Iorga', Facultatea de Drept. De la stilul neoromânesc al Primăriei Capitalei, la stilul de renaştere franceză al Palatului Kretzulescu, la stilul neobaroc al Casei Oromolu, parcursul operei lui Petre Antonescu este cel al arhitecturii bucureştene de la începutul secolului XX, în permanenţă căutare de noi modele, dar puternic influenţată de arhitectura franceză.

Casa a fost naţionalizată şi retrocedată în 1996. De atunci, diverşi "investitori imobiliari" au pus ochii pe terenul pe care se află monumentul, vrând să îl demoleze şi să construiască ceva mult mai înalt în loc.

Ion Constantin Oromolu şi Micaela Constanţa Totoescu Oromolu au obţinut o hotărâre judecătorească de restituire în 1994, definitiv şi irevocabil li s-a înapoiat proprietatea din Bd. Aviatorilor nr. 8 în septembrie 2004, deşi cu un an înainte, pe 17.11.2003, s-a respins intabularea dreptului de proprietate. Aceştia semnaseră deja "antecontractele cumpărare-vânzare nr. 540 pe 09.10.2002 şi nr. 176 pe 19.03.2003 în favoarea SC Central AH Pioneer SRL", condusă de investitorul imobiliar Alexander Hergan. Pe 7 februarie 2005 era semnat contractul de vânzare-cumpărare în favoarea SC Central AH Pioneer SRL, iar o zi mai târziu, proprietatea era ipotecată de firma cumpărătoare "în favoarea HVB Bank pentru suma de 24.685.000 USD".

Printr-un act adiţional emis pe 16 decembrie 2005 se înscria "dreptul de ipotecă pentru încă 23.712.500 USD şi 15 milioane € plus dobânzi, comisioane şi notare interdicţie de înstrăinare, grevare, demolare, schimb, închiriere, în favoarea HVB Bank".

Pe 13.08.2010 vila Oromolu a fost din nou ipotecată.

Etichete: birouri, Bucureşti, casa Oromolu, cladire de birouri, cladire monument istoric, dispărut, Guvern, monument istoric, NEPI, Piaţa Victoriei, realitatea, stradă, vila Oromolu

0/4 COMENTARII
fernandel
08 iun 17:51
+0
VOTURI
-0
te doare mintea. astia nu au toate tiglele pe casa! adica pana a venit nenea asta la primarie, se circula in mod fraudulos prin curtea unuia ! daca se intampla un accident de masina ( ca treceu si masini pe acolo ) cu victime omenesti, politia rutiera nu avea competente. tara de ras. si asa pic cu pic nu o sa mai avem nimic!
bogdan71
08 iun 13:59
+0
VOTURI
-0
Mai bine investigați cum a dispărut Strada Dr. Sergiu, situată în partea cealaltă a Pieței Victoriei - și pe care până în 1987 au circulat tramvaiele din zonă (3, 4, 6, 10, 20, 24, 45).
Lex
08 iun 10:55
+0
VOTURI
-0
Deci strada apare in hartile de pe site-ul monicipalitarii, apare in PUZ, dar... nu exista? Te oare mintea! Iar terenul nu s-a comasat s-a reconstituit!!!! Cat despre "marele arhitect roman" Dorin Stefan, acesta face parte din Comisia Tehnica de Urbanism de pe langa Primaria Generala pe unde isi trece toate proiectele astea frumoase ca si Sorin Gabrea si altii. Conflict de interese evident si caracter de toata jena tot evident! Nu cred ca aceasta cladire de doua orim mai inalta decat vila in gradina careia se ridica distrugand astfel gradina, cu amprenta la sol de vreo 5 ori mai mare decat a monumentului, cu "fatada" (daca se poate numi asa) numai un geam este un "proiect în acord cu clădirile din zonă". Dar poate ne explica domnii Oprescu, Patrascu, .... Solomon Wigler. Cred ca initial Solomon Wigler ar putea explica un pic pe la DNA despre ce e vorba... apoi Oprescu, Patrascu....
vlad
08 iun 10:50
+0
VOTURI
-0
Dar cine-i opreste nene sa faca cladirea de 30 de etaje??? Doar s-o faca in subteran :)

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE