DE CE a scăzut numărul angajaţilor part-time în RomâniaNumărul de salariaţi cu normă întreagă de lucru a ajuns la 5,2 milioane la finalul lunii aprilie, în creştere cu aproape 290.000 de persoane faţă de perioada similară din 2017, arată datele Inspecţiei Muncii.

DE CE a scazut numarul angajatilor part-time in Romania
DE CE a scăzut numărul angajaţilor part-time în România

În acelaşi timp, numărul de salariaţi part-time a scăzut cu 273.000 de persoane, până la 645.900 de persoane în aprilie 2018. O explicaţie a acestei situaţii poate fi reprezentată de modificarea legislaţiei privind angajarea în regim part-time adoptată de anul trecut, care obligă firmele să plătească contribuţii la nivelul salariului minim pe economie (de 1.900 de lei brut), indiferent dacă angajatul lucrează 2, 4, 6 sau 8 ore pe zi.

„Este posibil ca aceasta să fie o explicaţie a creşterii numărului de angajaţi full-time şi scăderea numărului de salariaţi part-time, dar şi faptul că, în mod natural, toate aceste contracte cu timp parţial se transformă într-un orizont de timp în contracte cu normă întreagă", a explicat consultantul fiscal Emilian Duca, citat de Ziarul Financiar. 

Anul trecut, Executivul a decis ca angajatorii să plătească contribuţii la nivelul salariului minim inclusiv pentru angajaţii part-time, excepţie de la această regulă făcând elevii sau studenţii cu vârsta până în 26 de ani, ucenici în vârstă de până la 18 ani, persoane cu dizabilităţi care, prin lege, au posibilitatea să lucreze mai puţin de 8 ore pe zi sau pensionari pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii.

Etichete: angajati norma intreaga, angajati part time, Inspecţia Muncii

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE