De ce "alegem o babă" în primele zile din MARTIE. TRADIȚII și SEMNIFICAȚII de ZILELE BABEI DOCHIAZILELE BABEI DOCHIA, TRADIȚII și SEMNIFICAȚII: Se spune că anul fiecăruia va fi așa cum este "baba" pe care și-a ales-o, adica ziua din intervalul 1-9 martie. Conform credinței populare, există însă și alte superstiții legate de ZILELE BABEI DOCHIA.

De ce "alegem o baba" in primele zile din MARTIE. TRADIȚII si SEMNIFICAȚII de ZILELE BABEI DOCHIA
De ce "alegem o babă" în primele zile din MARTIE. TRADIȚII și SEMNIFICAȚII de ZILELE BABEI DOCHIA
Foto: destepti.ro

ZILELE BABEI DOCHIA, TRADIȚII și SEMNIFICAȚII:

Conform volumului Tradiții și Obiceiuri Românești, coordonat de editura Flacăra, BABA DOCHIA e prezentată în mai multe mituri. Unul dintre ele, de exemplu, spune că, atunci când seva primăverii a început să tulbure liniștea firii, Soarele- sătul de atâta iernat, a încercat să fugă spre miază-zi, spre căldură. Și, ca să poată evada pe poarta cerului, a pus câte o babă pe cei nouă cai ai caleștii sale, știind că acestea sunt mai rele decât dracul și o să gonească caii de o să scoată sufletele din ei.

Au trecut așadar pe poarta Raiului, unde păzitorul ei, Sân Toader, înghețat de frigul iernii, a băgat de seamă prea târziu ce s-a întâmplat. Speriat, a fugit în grajdurile cerului, a luat nouă bidivii puternici, a pus nouă moși să-i încalece și a pornit în urmărirea Soarelui.

Au căutat timp de opt zile, dar i-au pierdut urma, căci babele mânau caii de se zdruncina cerul, lăsând să cadă pe pământ ninsoare și viscol, iar moșii, mai blânzi fiind, nu se putea pune cu ele. A noua zi însă, moșul Alexe i-a dat de urmă și, împreună cu ceilalți, au pornit să-l prindă pentru a-l obliga să meargă pe drumul ceresc, lăsat de Dumnezeu. Și-n ziua în care au găsit Soarele, Pământul cu vietățile lui s-a trezit la viață. De aceea, zilele Babei Dochia, cea mai strașnică babă, sunt în număr de 9: până la Sâân Toader și de la Sân Toader.

ZILELE BABEI DOCHIA, TRADIȚII și SEMNIFICAȚII:

ZILELE BABEI DOCHIA se sărbătoresc astfel de la 1 până la 9 martie și nu întâmplător sunt în număr de 9, o cifră cu semnificații magice, des întâlnită în vechiul calendar lunar carpativ. Sărbătoarea BABEI DOCHIA deschide în spiritualitatea populară șirul nor bogate manifestări ce sunt departajate de cele nouă zile: Mucenicii, Alexiile, Blagoveșteniea.

Cea mai strașnică și capricioasă dintre toate babele este considerată BABA DOCHIA, care stă la cumpăna dintre iarnă și primăvară, dintre anul nou și anul vechi.

Vremea capriciasă din ZILELE BABELOR este pusă pe caracterul BABEI DOCHIA, iar, dacă se încălzește treptat, se spune că BABA DOCHIA își leapădă cojoacele. Fiecare cojoc este luat de celelalte babe, numite după zilele săptămânii: Lunica, Martica, Marcuriana, Joița, Virița, Sitița și Domnica.

Primele trei zile ale lunii martie se mai numesc BABA DE PRIMĂVARĂ- 1 MARTIE, BABA DE VARĂ- 2 MARTIE și BABA DE TOAMNĂ- 3 MARTIE. Se spune că, așa cum vor fi aceste zile, așa vor fi și cele anotimpuri.

ZILELE BABEI DOCHIA, TRADIȚII și SEMNIFICAȚII:

Ultima zi a BABELOR- 9 MARTIE, se suprapune cu o mare sărbătoare creștină: cei 40 de mucenici de la Sevastia. Pe 9 martie își serbează ziua numelui persoanelor care nu au patroni printre sfinții din calendar.

In vechime, ZILELE DOCHIEI se respectau pentru a avea recolta bogata, pentru ferirea de boli, dar si pentru noroc. Este ziua in care se culegeau florile. Femeile nu faceau treaba te teama sa nu iasa puii sau viteii strambi, iar gravidele o tineau ca sa aduca pe lume copii frumosi si sanatosi.

Cei care vor sa vada cum le va fi anul isi aleg o "baba" in acest interval. Se spune ca daca este soare in ziua in care ti-ai ales baba, va fi un an bun, daca este timp rau lucrurile vor sta pe dos.

In vechiul calendarul roman, anul incepea pe 1 martie, iar Baba Dochia il intruchipa pe cel care tocmai s-a incheiat. 1 - 9 martie este perioada in care Dochia isi implineste destinul urcand muntele, impreuna cu turma sa de oi, pentru a muri inspre renastere.

Etichete: baba dochia, obiceiuri zilele babei, semnificație, traditii zilele babei, zilele babei 2016

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE