De ce Arsenie Boca nu este DECLARAT SFÂNT de către Biserica Ortodoxă RomânăDeşi de-a lungul timpului i-au fost atribuite multe minuni, părintele Arsenie Boca nu poate fi încă declarat sfânt de Biserica Ortodoxă Română (BOR), în contextul în care BOR impune condiţii extrem de exigente pentru canonizare.

BIZIDAY: Arsenie Boca, fenomenul social care produce 15 milioane de euro pe an
BIZIDAY: Arsenie Boca, fenomenul social care produce 15 milioane de euro pe an
Foto: crestinortodox.ro

În ultima vreme, românii fac tot mai multe pelerinaje la mormântul lui Arsenie Boca, supranumit "Sfântul Ardealului". Mai mult, mărturiile despre minunile sale s-au înmulţit atât de mult încât şi Biserica Ortodoxă le priveşte ca un fenomen straniu. Chiar dacă românii îl consideră sfânt pe Arsenie Boca, BOR încă aşteaptă dovezi ale sfinţeniei sale, scrie ziarulring.ro.

"Biserica nu a canonizat vreun sfânt decât pe evlavia creştinilor dovedită şi mărturisită, nu doar declarată. În cazul Arsenie Boca, Biserica aşteaptă ca evlavia creştinilor să se dovedească nu numai într-un an, doi, ci în timp. Cu siguranţă că, după o vreme, dacă se vor înmulţi minunile pe care Arsenie Boca le face dincolo de mormânt, Biserica, la un moment dat, prin Sfântul Sinod, va hotărî ce măsuri să ia. Asta dacă până atunci toate condiţiile vor fi îndeplinite. Faţă de lumea catolică, noi nu ne repezim ca peste noapte să canonizăm un om decât după ce avem dovada sfinţeniei vieţii lui şi sprijinul pe care dincolo de mormânt îl poate da oamenilor care se duc cu credinţă, cu nădejde, cu dragoste la mormântul lui. Când se va lua în serios problema canonizării lui Arsenie Boca, ca şi în cazul altor sfinţi, se va înfiinţa o comisie care se va ocupa tocmai cu strângerea de date despre minunile pe care le-a făcut în viaţa lui pământească şi după viaţa pământească. Lucrurile astea se fac cu foarte multă răbdare, cu seriozitate şi responsabilitate; nu declarăm pe cineva sfânt atâta vreme cât nu avem cunoştinţa sfinţeniei sale adevărate. Condiţiile pentru canonizare sunt evlavia poporului, dovezi ale facerii de minuni, cu martori, cu mărturii constatate. O altă condiţie este desfacerea mormântului şi acolo se poate afla, ca ultim argument, dacă resturile umane emană un miros frumos şi dacă întrunesc condiţiile pentru a fi declarate sfinte moaşte", a declarat Ştefan Stanciu, preotul paroh al Bisericii "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil", din Bucureşti.

Evlavia creştinilor pentru Arsenie Boca pur şi simplu a apărut aşa deodată, ceea ce înseamnă că a apărut de undeva de sus, dincolo de puterea şi de înţelegerea noastră, încearcă să explice fenomenul părintele Ştefan Stanciu. "Eu însumi am fost, anul trecut, la mormântul lui Arsenie Boca şi m-am simţit umil, dar în acelaşi timp am plecat mai întărit în viaţa mea de preot. Am şi prieteni, şi cunoştinţe care mărturisesc că s-au dus cu o stare sufletească acolo, cu neîmpliniri, cu nevoi şi, uşor, uşor, au început să-şi rezolve chestiunile pe care le aveau de rezolvat. Unii s-au întors însănătoşiţi, deşi s-au dus bolnavi, unii s-au dus pesimişti şi s-au întors optimişti, unii s-au dus răvăşiţi interior şi s-au întors mai întăriţi. Chiar există dovezi şi martori în sensul ăsta, oameni care au trăit momentele astea", a spus părintele Ştefan Stanciu.

Din 1950 şi până în prezent, Biserica Ortodoxă a canonizat 120 de sfinţi români. "În 1952, în plină teroare stalinistă, noi declaram sfinţi, un gest de mare curaj şi de jertfă. Cu siguranţă numărul sfinţilor români este mult mai mare, dar va trebui să-i cunoaştem, mulţi nu se lasă descoperiţi", a afirmat preotul Ştefan Stanciu.

"În magazinele Bisericii nu o să găsiţi chipul lui Arsenie Boca pe icoană pentru că, nefiind canonizat, nu poate fi pictat", a mai spus preotul Ştefan Stanciu.

Mai mult pe ziarulring.ro.

Etichete: arsenie boca, biserică, biserica ortodoxă, Biserica Ortodoxă Română

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE