De ce protestele din Bucureşti au început în Piaţa Universităţii şi de ce continuă tot aiciCercetătorul Cristian Ciobanu, expert în geografie mentală, explică de ce protestele semnificative din Bucureşti au avut loc şi au loc în continuare în Piaţa Universităţii.

De ce protestele importante din Bucuresti au inceput in Piata Universitatii si de ce continua tot aici
De ce protestele importante din Bucureşti au început în Piaţa Universităţii şi de ce continuă tot aici
Foto: stiridinbanat.ro,ceicunowordpress.com

Cercetătorul Cristian Ciobanu, cel care a realizat Harta Fricii din Bucureşti, a ridicat o problemă interesantă pe blogul său, Mentalgeo.wordpress.ro: "De ce protestează bucureștenii în Piața Universității și nu în altă parte?".

Cercetătorul subliniază că Piaţa Universităţii nu este un loc care favorizează o manifestaţie (întrucât e o intersecţie) şi nici nu are o instituţie majoră a statului în preajmă, astfel încât protestatarii să fie auziţi de cei împotriva cărora protestează. Totodată, nu este nici kilometrul 0 al Capitalei, kilometrul 0 fiind, de fapt, în faţa bisericii Sf. Gheorghe Nou. Cu toate astea, este spaţiul cel mai utilizat pentru manifestaţii.

Conform lui Cristian Ciobanu, un motiv important pentru care Piaţa Universităţii este aleasă mereu de protestatari este tradiţia: faptul că aici a avut loc revoluţia din 1989, dar şi protestele din 1990. Cercetătorul oferă şi o posibilă explicaţie pentru faptul că ambele evenimente au avut loc în Piaţa Universităţii:

 "În opinia mea, motivul este legat de cine anume se constituia atunci ca „motor" social, și anume studenții. Ce loc ar fi mai potrivit pentru ca studenții să protesteze decât chiar în fața Universității lor. Astăzi, într-adevăr, acest „motor" nu mai funcționează, dar au rămas simbolurile și teama autorităților.", explică expertul.

Alt motiv pentru care această zonă este aleasă şi astăzi este centralitatea, subliniază Cristian Ciobanu. 

VEZI ŞI: Harta din mintea bucureştenilor: cum îşi percep oraşul, cartierele şi judeţele din ţară 

Etichete: Piaţa Universităţii, protest Piaţa Universităţii, proteste

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE