De ce zace nefolosit de un an sistemul de vot electronic pe bază de amprentă papilară din CGMB.FOTODeşi sistemul electronic de vot al Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), pe bază de amprentă papilară şi cartelă electronică a fost achiziţionat în urmă cu mai bine de un an, el nu este folosit nici acum de aleşii locali. Şi asta pentru că unii din consilierii generali ai Capitalei spun că acest lucru nu este prevăzut în regulamentul de funcţionare, iar alţii se opun din start votului electronic. Ultimele discuţii contradictorii privind folosirea acestui sisem de vot electronic au avut loc în şedinţa de miercuri a CGMB.

Miercuri, la şedinţa CGMB, grupul PNL a propus votarea electronică a proiectelor de pe ordinea de zi, însă, potrivit viceprimarului Cornel Pieptea, consilierii PSD s-au opus acestui sistem de vot, motivând că nu au toţi cartele şi nici nu au fost instruiţi exact cum se votează. Asta în contextul în care sistemul zace nefolosit de mai bine de un an în sala de consiliu a CGMB şi, potrivit primarului general interimar, consilierii generali au participat deja la teste. În plus, unii aleşi locali au precizat că acest sistem de vot nu este prevăzut nici în regulamentul de organizare şi funcţionare al CGMB.

"În acest moment discuţiile sunt legate de legalitatea votului, dacă el va fi validat pentru că a fost exprimat electronic. Cert este că am discutat cu toţi liderii grupurilor de consilieri la şedinţa în care am discutat ordinea de zi. Am convenit cu toţii să votăm electronic, dar văd că apar discuţii diverse legate de legalitate. Din punctul meu de vedere acest vot electronic este legal şi consider că aceasta este doar o tergiversare a momentului în care toţi ne vom asuma votul la un moment dat. Sistemul electronic de vot există de mai bine de un an, a costat peste 150.000 de euro, doar că vechea conducere a Primăriei nu a dorit să-l implementeze. Nu e aşa de greu cu cartela şi am făcut teste înainte de această şedinţă, dar anumiţi consilieri, în momentul în care s-a făcut acel test, nu au introdus cartela în aparatul de vot. Dacă se vor întâmpla astfel de evenimente pe parcursul şedinţelor viitoare îşi vor asuma responsabilitatea că nu au vrut să voteze", a declarat, miercuri, Marin Ştefănel Dan, primarul general interimar al Capitalei.

După îndelungi discuţii, Tudor Toma, secretarul general al Municipiului Bucureşti, a propus să se voteze în paralel, atât prin ridicarea mâinii, cât şi prin utilizarea cartelei, pentru ca aleşii locali care aveau cartelele pentru vot electronic asupra lor să înveţe cum le să folosească.

În final, cartelele pentru vot electronic au fost folosite doar de cei care le aveau asupra lor şi voiau să testeze sistemul, însă s-au luat în considerare voturile exprimate prin ridicarea mâinilor.

Cât despre sistemul de vot cu amprentă papilară, edilul-şef interimar a precizat că au fost sesizări din partea consilierilor generali. "Sistemul de amprentare deocamdată nu-l vom aplica, întrucât înţeleg că există sesizări punctuale din partea consilierilor. Există informaţii că ar fi date cu caracter confidenţial. Analizăm situaţia, dar cert este că prioritatea o reprezintă sistemul de vot electronic cu cartelă", a mai spus primarul general interimar.

Primăria Capitalei a investit, în primăvara anului trecut, 812.000 lei în sistemul electronic cu recunoaștere a amprentei și de votare cu cartela.

Noua tehnologie cuprinde un sistem de informare a membrilor CGMB, un sistem de conferință și vot individual cu identificare duală (amprentă și card individual), sistem de sonorizare sală și sistem de afișare video a rezultatelor de vot. Sistemul va permite comunicarea între un număr de 56 de participanți într-o sesiune de ședință. Mai multe detalii AICI.

În timp ce actualul primar general interimar al Capitalei spune că vechea conducere a Municipalităţii nu a vrut să implementeze sistemul, în vara anului trecut, primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că mai mulţi consilieri municipali nu voiau să utilizeze sistemul electronic de vot al Consiliului General al Municipiului Bucureşti, care contorizează atât voturile "pentru"şi "împotrivă", cât şi abţinerile, dar face şi automat prezenţa în sală.

"Sunt unii care nu vor să apese pe buton. Deşi există hotărârea în acest sens, 26 dintre consilierii generali au vrut, restul nu. Din ce considerente, nu ştiu să vă spun. Pe mine mă depăşesc (considerentele - n.r.). S-a dorit a fi un vot electronic, obiectivizat, care să nu mai nască niciun fel de discuţii, dar nu se vrea", a declarat anterior primarul Capitalei, Sorin Oprescu. 

Licitaţia pentru achiziţionarea unui sistem de informare şi vot electronic pentru şedinţele Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a fost lansată în 20 noiembrie 2013, iar contractul pentru furnizarea "Sistemului de Informare şi Vot" a fost atribuit, în 19 decembrie, firmei Aniva Consult Technology SRL, pentru preţul de 655.123,50 de lei fără TVA. Prin acest sistem poate fi identificat fiecare consilier, atât prin amprentare, cât şi cu ajutorul unui card individual.

Etichete: consilieri generali, Consiliul General, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, sistem de vot, sistem de vot electronic, vot electronic

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE