De la 1 IULIE se schimbă condiţiile de acordare a CONCEDIULUI MATERNAL. Care sunt modificărileÎncepând cu 1 iulie, se vor aplica noile reguli pentru concediul maternal şi pentru indemnizaţiile acordate mamelor. Cele mai importante noutăţi sunt creşterea perioadei concediului maternal la doi ani (trei ani pentru copilul cu handicap) şi stabilirea unei indemnizaţii de 85% din veniturile anterioare, în tot acest timp, fără vreun plafon. 

De la 1 iulie se schimba conditiile de acordare a concediului maternal
De la 1 iulie se schimbă condiţiile de acordare a concediului maternal

Aproximativ 42% dintre mamele românce aleg concediul de creştere a copilului cu durată de doi ani. Vineri au apărut în Monitorul Oficial noile norme metodologice ale noii legi, care spun exact cine beneficiază de concediul de doi ani, cât este indemnizaţia şi ce venituri se iau în calcul la stabilirea ei, scrie Economica.net.

Astfel, începând cu 1 iulie 2016, condițiile de acordare a concediului pentru creșterea copilului până la vârsta de 2 ani sau până la vârsta de 3 ani, după caz, se îmbunătățesc semnificativ ca urmare a intrării în vigoare a legii nr. 66/2016 pentru completarea și modificarea OUG nr. 111/2010 privind acordarea concediului pentru îngrijirea copilului.

În esență, o persoană ce a realizat venituri timp de 12 luni în ultimii 2 ani poate să beneficieze de concediu pentru îngrijirea copilului.

Valoarea indemnizației este de 85% din media venitului net al persoanei fizice realizat în ultimele 12 luni. Indemnizația nu este plafonată superior.

Veniturile luate în considerare pentru acordarea dreptului la indemnizație pentru creșterea copilului sunt:
-venituri din salarii și asimilate salariilor;
-venituri din activități independente – profesii libere;

-venituri din agricultură și silvicultură.
Aceste venituri trebuie justificate prin documente și în funcție de categoria de venit realizat se va prezenta documentul adecvat.

Printre alte modificări importante amintim:
-pentru persoanele la care indemnizația pentru creșterea copilului a fost plafonată, iar veniturile sunt mai mari decât plafoanele existente, recalculul indemnizației se efectuează din oficiu, în baza documentelor existente la dosar.
-pot beneficia de indemnizație și acele persoane care au realizat venituri mai puțin de 12 luni în ultimul an dar cumulat pe ultimii 2 ani realizează 12 luni de venituri.

În cazul în care părintele își reia activitatea cu cel puțin 60 zile anterior perioadei de 2 sau 3 ani, acesta beneficiază de un stimulent de inserție. În cazul în care la naștere sunt sarcini multiple, începând cu al doilea copil se beneficiază de un supliment de indemnizație calculat la nivelul de 85% din salariul minim pe economie.

Perioada de concediu pentru creșterea copilului este asimilată vechimii în muncă iar persoana fizică beneficiază de drepturile privind stagiul la pensie sau alte situații similare.

Etichete: 1 iulie, concediu maternal, concediu maternal 1 iulie, cresterea copilului, indemnizatie cresterea copilului, lege 1 iulie

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE