De la turnuri de 20 de etaje la magazin Kaufland pe terenul fostei fabrici de bere GriviţaPUZ - Fabrica de bere Grivita
PUZ - Fabrica de bere Grivița

Comisia de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului din cadrul Primăriei Capitalei a respins Planul Urbanistic Zonal privind construirea unui centrul comercial Kaufland pe terenul fostei fabrici de bere Griviţa de lângă Pasajul Basarab. Proiectul fusese prezentat doar pentru o consultare şi nu pentru un aviz, însă arhitecţii au recomandat beneficiarului să îl schimbe complet.

"Acolo e o zonă protejată a Capitalei nu poţi să pui o cutie de magazin Kaufland. Am cerut să se înceapă de la capăt. Aşa ceva nu o să treacă de comisie", a spus arhitectul Sorin Gabrea, preşedintele Comisiei de Urbanism.

Iniţial, pe terenul de pe Șoseaua Orhideeelor se propusese un ansamblu trei turnuri, dintre care două cu 20 de etaje şi unul cu 16 de etaje, două parcări cu peste 1000 de locuri, dar şi o piaţetă publică. Ulterior s-a renunţat la acest proiect în favoarea unui complex comercial.

Fabrica de bere are statutul de monument istoric clasa B. Proprietarul terenului este Heineken România. Compania a anunţat însă că se află în negocieri pentru a vinde terenul respectiv.

Fabrica unde s-a făcut berea regală

Fabrica de bere Griviţa a fost construită în anul 1869 de marele industriaş neamţ Erhard Luther şi a fost una dintre cele dintâi întreprinderi de bere din Bucureşti şi din România. Berea „Luther”, produsă în halele neamţului Erhard, a devenit, în scurt timp, una dintre cele mai solicitate băuturi în hanurile, restaurantele şi locantele Capitalei, iar în câţiva ani, fabrica „Luther” a devenit şi furnizorul de bere al Curţii Regale a României.

În anul 1905, fabrica a fost vândută fraţilor Czell, nemţi din Braşov. Aceştia au păstrat şi profilul societăţii, şi denumirea şi au modernizat şi fabrica. După Primul Război Mondial, în 1928, fabrica „Luther” deţinea primul loc în industria românească de profil, ajungând să realizeze a şasea parte din producţia naţională de bere. După naţionalizarea din 1948, fabrica „Luther” devine Întreprinderea de Bere Bucureşti – Fabrica „Griviţa”, iar în perioada anilor ’70, numele a fost schimbat în Fabrica „Gambrinus”. În iulie 1998, un grup de investitori britanici şi americani a preluat controlul managerial al fabricii şi a introdus un program de modernizare şi renovare cu o durata de 18 luni, încheiat pe 16 martie 2000, iar din mai 2007, fabrica „Griviţa” a intrat în posesia Heineken România.

Etichete: Comisia de Urbanism, complex comercial, fabrica de bere Griviţa, Heineken, promo, PUZ, realitatea, turn

0/0 COMENTARII
iopo
30 ian 10:21
+0
VOTURI
-0

de ce nu fac primaria si ministerul culturii un muzeu al berii... aduce turisti, bani la buget, se pastreaza si specificul constructiei

Dutzow
29 ian 15:54
+0
VOTURI
-0

Blocuri pentru tineri, la asa ceva nu se mai gandeste nimeni?

Cristi
29 ian 15:52
+0
VOTURI
-0

Perfect!! Acum se va putea face un adevarat maraton al preturilor. Oamenii vor pleca din KAUFLAND, vor trece pe la CARREFOUR, vor lua tramvaiul 3 statii pana in REAL, apoi inapoi o statie si autobuzul inca 2 pana in LIDL, apoi pot da o fuga pana in CORA la o statie departare sau la MEGA-IMAGE_ul de langa. Iar daca nici acum nu au gasit pot incerca la cele 2 magazine Carrefour de la Veteranilor/Gorjului. Sa nu fiu cinic nu am mentionat ca pot lua 41 pana la BILLA in Dr Taberei, sau 137 pana in METRO sau AUCHAN Militari.

cora
29 ian 15:33
+0
VOTURI
-0

D-le,asta-ipolitica Romaniei,de 22 de ani! In locul tuturor intreprinderilor in care mii si mii de oameni aveau locuri de munca,s-au ridicat peste noapte mall-uri! A se vedea in Baia Mare:in locul fostelor:Maratex,Faimar,Fabrica de lapte,in care lucrau sute de mii de oameni,astazi vezi:Real,Practiker,Dedeman,Cora,carrefour,Kaufland.Pai,de ce se plang romanii ca sunt saraci daca aceste mall-uri sunt pline nonstop?Cu ce bani? De unde bani daca nu mai lucreaza NIMENI?Enigma totala! Dar nu mi se pare deloc normal sa avem atatea mall-uri,dar sa nu avem intreprinderi care sa produca ceva!

Danyzus
29 ian 15:15
+0
VOTURI
-0

Nu stiu cum poate veni cineva cu ideea unui Kaufland langa Carrefour ...

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h