Debranșările de la RADET ar putea fi INTERZISE. Proiectul de lege, aproape de votul în plenDebranșările de la sistemele de încălzire centralizată (SACET), în scopul instalării de centrale termice de apartament sau de bloc, ar putea fi interzise complet, iar Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice s-ar putea transforma într-un soi de supraautoritate de control și monitorizare la nivel național a serviciului de alimentare cu energie termică a populației, potrivit unui proiect de lege aflat aproape de votul în plen în Camera Deputaților, cameră decizională.

Este vorba de un proiect de modificare a Legii serviciului public de alimentare cu energie termică. Acesta a fost inițiat în urmă cu 8 ani de deputații Iulian Iancu (PSD) și Dan-Radu Rușanu, Mircea Ciopraga, Ioan Cristea și Ioan-Silviu Lefter (PNL). Proiectul a fost adoptat de Senat în septembrie 2008 și trimis la deputați, iar ultimul aviz acordat în cadrul procedurii de la Cameră a fost cel al Comisiei Juridice, în ianuarie 2009, scrie profit.ro.

Cea mai importantă modificare introdusă este cea care stipulează că "deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu și debranșarea totală a instalațiilor interioare de încălzire și/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu sunt interzise în cazul în care condominiul se află într-o zonă unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică".

În București, unde RADET-ul administrează cel mai mare sistem centralizat de termoficare din țară și unul dintre cele mai mari din Europa, primăria nu a luat o astfel de decizie. În aprilie, fostul președinte al CA-ului RADET, Gabriel Dumitrașcu, a declarat că a propus înființarea a 21 de zone unitare de încălzire în Capitală, iar primarul interimar de atunci, Răzvan Sava, s-a arătat entuziasmat de idee, arătând că trebuia aplicată încă de acum 25 de ani și că o va supune la vot în Consiliul General, ceea ce nu s-a mai întâmplat, întrucât au venit alegerile locale.

În plus, proiectul de lege stipulează că, pentru debranșarea integrală a unui bloc de locuințe, posibilă, evident, doar în afara zonelor unitare de încălzire centralizată, va fi nevoie de acordul scris al tuturor membrilor asociației de proprietari, nu doar de decizia majorității acestora în cadrul adunării generale, cum prevede legea în vigoare.

Mai mult, nu vor mai fi posibile debranșările individuale fără a pune nimic în loc, iar alternativele nu vor fi la latitudinea fiecărui consumator. Încălzirea centrală va putea fi înlocuită doar cu metoda de încălzire stabilită de primărie pentru respectiva zonă.

"Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu care nu se află in zona unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termica se face doar cu intenția înlocuirii sistemului de încălzire centralizat cu o sursă de producere a energiei termice, corespunzătoare zonei unitare în care se afla condominiul", stipulează proiectul de modificare a legii.

Proiectul de lege mai prevede că Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, condus în prezent de vicepremierul Vasile Dîncu, "este desemnat ca autoritate responsabilă cu coordonarea, controlul și monitorizarea serviciului de alimentare cu energie termica a populației", însărcinat cu elaborarea politicii în domeniu, care este "parte integrantă a politicii energetice a statului". Același minister va elabora și Strategia națională privind serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, aprobată prin hotărâre de Guvern.

Introducerea în legislația primară a interdicției de debranșare și deconectare de la sistemele centralizate de încălzire vine după ce, în aprilie, instituția Avocatului Poporului a atras atenția că, prin elemente de legislație secundară, se impun restricții suplimentare la debranșări și deconectări, care adaugă la legea primară și limitează nelegitim libertatea individuală de alegere a sistemului de încălzire. Instituția se referea la anumite prevederi din Regulamentul-cadru al serviciului public de alimentare cu energie termică, elaborat de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) și valabil din 2007.

Peste 12.000 de apartamente din întreaga țară s-au debranșat de la sistemele municipale de alimentare centralizată cu energie termică (SACET) în primele 7 luni ale acestui an, locatarii alegând modalități alternative de încălzire, cum ar fi centralele de apartament, ceea ce agravează problemele deja semnificative cu care se confruntă rețelele centralizate de termoficare. În 2015 s-au debranșat de la sistemele centralizate de încălzire din România peste 47.000 de apartamente, numărul total al celor racordate la SACET reducându-se cu 3,7%, de la 1.328.382 la finalul lui 2014 la 1.281.122 la 31 decembrie 2015.

RADET susținea că centralele de apartament "nu respectă gradul de noxe eliberate în atmosferă și consecința va fi iminenta introducere a plății taxei de mediu", în timp ce, în cazul sistemului de încălzire centrală, "lipsesc accizele de mediu".

"Nimeni până acum nu v-a luat o taxă pentru că dumneavoastră dați la coș, la nivelul vecinului de deasupra dumneavoastră, noxe. El nu poate să își deschidă fereastra vara, când vă produceți apa caldă, pentru că îi dați în nas noxele. Azi nu vă pune nimeni să plătiți. Nu se știe ce se va întâmpla mâine", declara, în cadrul unei conferințe de presă, directorul general al RADET, Valentin Vițalariu. Anul acesta, în primele 7 luni, de la rețeaua RADET s-au debranșat un număr de 280 de apartamente din Capitală, potrivit datelor ANRSC.

Etichete: debransari interzise debransari caldura, proiect camera deputatilor, RADET

0/17 COMENTARII
Bula
03 Nov 13:15
+0
VOTURI
-0
Nu se poate interzice alegerea unui furnizor. Daca legea nu va fi contestata la CCR, vor fi unii care vor da Romania in judecata si vor castiga.

Oricum, nu vi se pare o coincidenta cam stranie ca legea asta a stat in sertarele Parlamentului (nu Guvernului, cum zicea cineva mai jos!) timp de 8 ani de zile, ca sa iasa fix acum, inainte de alegeri? E practic o fumigena ca sa atraga atentia prostilor de la alte probleme, cum ar fi listele de penali... Si vad ca merge, ca si aici sunt o gramada care se bat cu caramida-n piept c-o fi, c-o pati.
Oameni buni, ganditi! Asta bineinteles, daca nu sunteti "activisti de partid, adica troli platiti"...
tine
02 Nov 21:00
+0
VOTURI
-0
@ Conjuratia imbecililor
Sarmane imbecil, nu intereseaza pe nimeni faptul ca tu esti imbecil.
Tu, client platitor la asociatie, platesti 8 mc/luna de asa zis apa calda. Si tot tu, ca imbecil, nu reusesti sa intelegi ca acei 8 mc/luna pe care-i platesti si care nu sunt la temperatura care ar trebui sa fie, nu te costa la fel de mult ca 8 mc de apa calda. Acel contor, de care tu te feresti ca administratorul de bloc de controlul de la Primarie, nu inregistreaza apa rece care trece prin el. Deci, chiar daca apometrele (pe care tu si alti administratori le impuneti prin blocuri ca sa faceti si voi o spaga mica) se invart in draci, contorul care factureaza nu inregistreaza. Pricepi?

Ergo, nu poti spune ca platesti apa rece la pret de apa calda.

PS. Vecinii nu vrea? E rai? E mai putini de 50?
Grea a dracu' limba asta romana, in special pentru aia trecuti pe langa scoala... Nu v-o fi ma, rusine, sa va exprimati ca ultimii handicapati?
Conjuratia intelighentilor
02 Nov 17:24
+0
VOTURI
-0
Mosulica ccc si ala care se autointituleaza Injuratul imbecililor, sunteti prea destepti pentru noi, restul de aici. De ce nu va luati desteptaciunea si sa mergeti sa discutati cu altii care sunt la acelasi nivel de intelighentie? Genunchiul broastei? Euglena verde?

PS. Apropo, ccc, se scrie SUNT. Poate ai tu centrala, chiar daca nu te-a intrebat nimeni, dar in mod sigur habar n-ai sa scrii. Ce-ai lucrat la viata ta, de-ai ajuns acum sa nu stii sa scrii corect?
Cat despre imbecilul celalalt... fara comentarii. Da, esti inselat. Vezi ca s-a mai deschis o farmacie in colt, mergi ca-s promotii si poti lua medicamente mai multe. Succesuri, imbecilule!
Da ca ce chestie ?
02 Nov 13:28
+0
VOTURI
-0
Chiar presa spune ca : Bucureştenii PIERD milioane de euro din cauza ţevilor RADET: 26.000 de tone de apă, RISIPITE ZILNIC. Pai si atunci de ce sa arunc eu banii la cos ? ASTA-I JAF PE FATA ! Adica sa platesc eu pierderile RADET-ului ? Unde s-a mai vazut asta ? Cine ia in seama astfel de DOBITOCI ?
ccc
02 Nov 07:46
+0
VOTURI
-0
@Conjuratia imbecililor : sant de acord cu dvs. nu ma intereseaza ca ia sau nu in considerare contorul, se plateste un serviciu care nu este livrat corespunzator. Cu privire la acordul vecinilor, poate vor dori si ei aprobare pentru ceva...Eu asa am reusit.
@Apa calda si apa rece: daca nu intelegi TACI si mai citeste o data, apa calda si felul contorizarii m-au facut sa-mi pun centrala, dar esti prea prost ca sa pricepi si asta e motivul pentru care esti inca la radet cred ca angajat chiar
Conjuratia imbecililor
01 Nov 20:23
+0
VOTURI
-0
@ TOBA DE ESAPAMENT
Pai ba rahatelule indestulat, ne-am fi pus toti centrale, da' nu se poate, ca LEGEA te obliga sa obtii acordul vecinilor. Si vecinii nu vrea ma, ce sa faci?
Tara asta de imbecili trebuie sa dispara... N-avem cum sa mai continuam asa.

@ tine
Sarmane imbecil, nu intereseaza pe nimeni clarificarile tale referitoare la cum factureaza Radetu.
Eu client platitor la asociatie primesc apa rece si murdara pe teava, serviciu furnizat de Radet. Deci eu platesc 8 mc/luna de asa zis apa calda, dar pe care nu am putut-o folosi. Deci sunt inselat luna de luna.
TOBA DE ESAPAMENT
01 Nov 16:39
+0
VOTURI
-0
Pentru unii boi de mai jos:
Daca aveati centrala proprie nu va mai jigneati ca prostii. Traiasca RADET-ul.
tine
01 Nov 12:32
+0
VOTURI
-0
Bai boule! Tocmai apometrul nu este luat in considerare de RADET, ce nu intelegi?
RADET nu-ti factureaza cu x lei metrul cub de apa calda pe care-l vezi tu invartit pe "ceasul" ala, boule!
RADET iti emite o factura de y lei. Apometrul iti imparte procentual factura aia, deci luna asta platesti un metru cub cu p1 lei, luna viitoare cu p2 lei! Boule!
Tu NICIODATA n-o sa platesti la RADET cat iti indica apometrul, ci procentul din factura pe care ti-l calculeaza administratorul bazat pe ce-i spui tu ca-ti arata apometrul! Ce e asa de greu de priceput? Apometrele tale n-au valoare de factura!

Boule!
mine
01 Nov 09:54
+0
VOTURI
-0
bai tata!pai tocmai apometrul din casa eset luat in considerare de administratie bai boule deci ce nu intelegi???????
@Aktivistul Kontor
01 Nov 08:30
+0
VOTURI
-0
Cececeule, ai citit cu atentie comentariul apei? Unde scrie de centrala ta? N-ai decat sa-i pui centrala, ca nu s-a opus nimeni. Si eu consider ca fiecare trebuie sa poata alege cum sa se incalzeasca.
Comentariul se referea la modul de calcul al apei calde. Apometrele din apartamente NU SE IAU in considerare la facturare. Ele servesc doar la impartirea facturii pe apartamente.

@ Contorul nu stie carte:
Domnu' Contor, m-am prins ca nu stiti carte. Cititi mai sus cu contoarele. Apometrul tau NU E LUAT in considerare la facturare. Tu nu ai contract cu RADET, nu-ti citeste nimeni apometrul, pricepi? Citirile alea sunt folosite doar de administratie ca sa repartizeze factura. Tu consumi 8m3, altul consuma 2m3, deci tu vei plati 80% din factura iar vecinul doar 20%.
Intelegi ce-ti zic? Activist de partid ce esti.
ccc
01 Nov 07:28
+0
VOTURI
-0
@Apa rece si apa calda: Cred ca lucrezi la RADET, dar nu conteaza. Eu am trecut la centrala de apartament de vreo 13-14 ani, motivele: dimineata la 4:30 cel putin 20 de minute pierdute pentru o apa calaie, iar la caldura imi dau drumul cand vreau si cat vreau; cred ca asa e normal sa poti face concurenta RADET iar daca nu pot tine pasul sa se desfinteze.
Vasile
01 Nov 07:27
+0
VOTURI
-0
In curand, apa calda ar putea fi interzisa prin lege.
Apa rece si apa calda
31 Oct 23:30
+0
VOTURI
-0
Iar citesc aberatii de tipul "platim apa rece la pret de apa calda"...
Mai, om bun, tu ai habar cum se plateste apa calda? Sau doar iti dai cu parerea, ca doar e gratis de la Firea?
Hai sa-ti explic. La subsol ai un contor ELECTRONIC, care-ti masoara inclusiv temperatura apei care trece prin teava. Si tu platesti in functie de acea temperatura, nu in functie de ce-ti arata apometrul care se invarte doar cand apa curge foarte tare, pricepi? Prin teava trece apa rece, contorul sesizeaza temperatura si inregistreaza in consecinta. Trece apa rece, nu vei plati nimic. Trece apa calduta, vei plati putin. Trece apa fierbinte, vei plati mult.
Apometrele tale, care se invart inclusiv cand trece aer prin ele, sunt folosite de administratie pentru a repartiza cheltuielile pe apartamente. Atat. RADET nu are treaba cu "ceasurile" alea.

Nu mai perpetua minciuna asta, vrei?
Nemerniciile guvernantilor
31 Oct 20:40
+0
VOTURI
-0
Orice cetatean platitor de taxe al tarii asteia trebuie sa aiba LIBERTATEA DE A ALEGE SISTEMUL DE TERMOFICARE, nu sa plateasca apa rece si murdara la pret de apa calda si sa dirdiie toamna din cauza vecinilor care refuza pornirea instalatiei pentru ca nu-si permit sa plateasca.
Populatia este tinuta FORTAT in monstruosul sistem centralizat de termoficare, prin legi care impiedica debransarea punind conditii ca "un singur sistem de incalzire pe condominiu" si "acceptul vecinilor".
Este evident ca legile respective incalca in mod nemernic orice drept al cetateanului.
Hotii care ne guverneaza
31 Oct 20:37
+0
VOTURI
-0
La Radet Bucuresti totul, de la insolventa la aparitiile lui Firea pe marginea gropii, e doar un circ ieftin. Nu au de gand sa ia nicio masura de eficientizare sau imbunatatire.
Doar in urma cu 2 saptamani musiu special Chirita impreuna cu un trepadus de la firma lui Piperea ne-au zis sa stam linistiti ca preconizeaza 5 ani de relas in asa zisa insolventa si uite ca acum se voteaza legea impotriva debransarii si se achita tovaraseste gazele inainte.
Si mass-media doar executa comunicate servite de madam Firea. Poate nu sunt abonati la Radet...
Avram Zaharie
31 Oct 13:27
+0
VOTURI
-0
Inca o crasa incompetenta a "Guvernului",adica nu poate face un plan pe termen lung,ca sa stii ce sa faci pe urmatorii ani.Asa suntem noi "Romanii",azi facem ceva si maine demolam.Asa numai ajungem niciodata nicaieri!!!

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE