"Deceneu și Dacii" - proiect arhitectonic al sculptorului Ivan Jinaru pentru Palatul ParlamentuluiArtistul plastic vâlcean, Ivan Jinaru, autor al unor sculpturi ce îi reprezintă, printre alții, pe Arsenie Boca și Iustin Pârvu, pregătește cel mai mare proiect de artă monumentală, intitulat "Deceneu și Dacii", monument care urmează a fi ridicat în fața clădirii Palatului Parlamentului din București, informează Agerpres.

"Ideea de a se ridica un monument marelui preot dac Deceneu a fost discutată cu un mare ierarh atunci când a binecuvântat monumentul părintelui Arsenie Boca de la Vaideeni. Inspirația, susținerea și muza acestui monument îi aparține frumoasei mele soții, marea interpretă a folclorului românesc, Mariana Anghel Jinaru. Acest proiect s-a construit, aș putea spune, în Postul Mare al anului 2014, când am însoțit-o la concertele de pricesne, pe care le-a ținut în țară cu ocazia Învierii Mântuitorului", a declarat pentru AGERPRES Ivan Jinaru.

Artistul dorește ca monumentul care va fi ridicat în fața Palatului Parlamentului să fie cât mai cunoscut, iar demersurile pentru materializarea lui vor începe după Sărbătorile Pascale.

Despre acest monument, cât și despre artistul plastic vâlcean, cunoscutul erudit și teolog Dan Zamfirescu spune: "Excepționalul portretist al lui Mihai Eminescu, al părintelului Arsenie Boca, al părintelului Iustin Pârvu, a conceput cel mai grandios monument înălțat acelei părți din ființa românească ce ne vine de la daci. Adică de la poporul care l-a dat pe Orfeu tracul și muzica; pe zeul Dionisos, cu tot ce înseamnă el în filosofia lui Nietzsche; pe vestiții medici evocați de Platon, care au descoperit puterea taumatologică a sufletului, și pe Deceneu — simbolul supremației spiritului asupra sclaviei materiei și a dezordinii mentale. (...) Toate acestea a ținut să le dezgroape din uitarea voită maestrul Ivan Jinaru printr-o columnă, care să nu fie copia celei traiane, ci opera unui mare artist al zilelor noastre".

Proiectul "Deceneu și Dacii" este un grup statuar care are în centru o columnă înaltă de 33 de metri, deasupra căreia se află Deceneu și statuile laterale ale lui Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul, Ferdinand I, Burebista, Constantin Brâncuși, Mihai Eminescu și George Enescu.

Acest proiect este susținut de peste o sută de oameni de cultură români, printre care: Dorel Vișan, Gheorghe Zamfir, Nicolae Furdui Iancu, Ioan Bocșa, Lazăr Comănescu, George Stanca etc.

CLICK PE FOTO:

Etichete: casa poporului, deceneu si dacii, Palatul Parlamentului

0/8 COMENTARII
Nicolae
03 apr 16:17
+0
VOTURI
-0
MI-AR PLACE FOARTE MULT ! Mai ales esplanada de acces la monument din fata Parlamentului. Ar fi ca la Sacre Coeur de la Paris. !!
vlad
03 apr 10:41
+0
VOTURI
-0
Ce este nebunia asta??? acoperi un monument emblematic pt Bucuresti cum e Casa Poporului cu altul??? Hai sa vorbim de ridicolul situatiei, faci Catedrala ortodoxa intr-o parte si pe cealalta o statuie inchinata unui preot pagan??? De ce ar merita Deceneu o statuie??? A fost marele preot al lui Burebista, in cazul asta de ce sa nu facem statuie lui Burebista??? Ca daca nu era el nici nu stiam de numele Deceneu.... apropo, stiti ca Deceneu cel mai probabil este printre cei care l-au asasinat pe Burebista....

Si ce naiba e cu celelalte statui la picioarele lui Deceneu??? Nu stiu, toata chestia suna foarte straniu si chiar oculta!!
Ionut
02 apr 21:53
+0
VOTURI
-0
Parca era vorba sa faca acolo o amenajare peisagistica - Gradinile Romaniei . Ce au facut , au abandonat si proiectul acela ? Oricum , monstruozitatea din spate eclipseaza orice monument .
Cornel
02 apr 20:42
+0
VOTURI
-0
Ne mandrim cu faptul ca suntem urmasii dacilor, dar in capitala tarii noastre nu se gaseste niciun monument reprezentativ in acest sens. Intentia de a realiza acest monument, care sa reprezinte principalele personalitati din istoria poporului nostru, este de apreciat, insa mi-e teama si mie ca o sa ne trezim cu inca un mare chici in mijlocul Bucurestiului.
florin
02 apr 17:50
+0
VOTURI
-0
O tampenie,nici o statuie inaugurata in ultimi 20 de ani nu au avut un simt estetic deosebit.Chiar nimeni nu a vazut statuile din marile orase europene cum arata?Cate statui de arta moderna au facut "valuri"? Iar fier ruginit,inox gips?
Victor
02 apr 17:43
+0
VOTURI
-0
si inca ceva..ar merge un monument amplasat in fata Palatului Parlamentului, dar totusi.."Deceneu si dacii"? A infaptuit Deceneu Marea Unire? Ne-am castigat Independenta sub conducerea lui Deceneu? Nu stiu...dar nu mi se pare potrivit personajul
Victor
02 apr 17:34
+0
VOTURI
-0
mai intai trebuie sa treaca de parlament...si nu cred ca o sa e intample asta. Ar fi frumos sa fie reasezata in Piata Victoriei statuia Regelui Ferdinand.
xox
02 apr 16:22
+0
VOTURI
-0
sa o puna la el in curte ca arata ca dracu o mare prostie uitatuva la monumentele din europa si mai ganditi bine

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h