Decizia ÎCCJ: Rudel Obreja va mânca într-o sală special amenajatăÎnalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a obligat Arestul Capitalei să asigure condiții minime de cazare și masă. Decizia ca Rudel Obreja să mănânce într-o sală special amenajată a fost anunţată luni de Curtea Supremă.

Rudel Obreja
Rudel Obreja
Foto: curentul.ro

Rudel Obreja a depus, luni, la ÎCCJ, o contestaţie la arestul preventiv instituit în cazul său. Instanţa supremă a respins contestaţia lui Rudel Obreja şi a decis ca fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box să rămână în continuare în arest preventiv. Însă, instanţa a decis că lui Rudel Obreja trebuie să i se asigure la locul de deţinere condiţii de cazare conform Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, respectiv servirea mesei într-un spaţiu special amenajat, anunţă Realitatea TV.

În premieră, ÎCCJ obligă Arestul Poliției Capitalei să asigure condiții minime de cazare și masă pentru deținuți. Decizia a fost pronunțată ca urmare a unei plângeri depuse de Rudel Obreja, arestat preventiv în dosarul Gala Bute.

Magistraţii au constatat că faţă de Obreja nu s-au asigurat condiţiile minime, el fiind încarcerat într-o celulă mică cu mai multe persoane şi, pentru că nu are acces la un spaţiu personal, special amenajat pentru a mânca, nu se îndeplinesc normele legale de cazare pentru un deţinut, conform Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Astfel, Rudel Obreja va mânca într-o sală special amenajată, potrivit deciziei ÎCCJ.

"Constată încălcat art. 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului faţă de Rudel Obreja prin omisiunea respectării normelor minime obligatorii privind condiţiile de cazare a persoanelor private de libertate aprobate prin Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 433/2010, publicat în Monitorul Oficial nr. 103/2010. Conform art. 13 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, dispune ca locul de deţinere să asigure inculpatului Rudel Obreja spaţiul personal prevăzut de art. 1 alin. 4 din Anexa I la Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 433/2010, referitor la Normele minime obligatorii privind condiţiile de cazare a persoanelor private de libertate, prin cazarea unui număr de persoane în celula inculpatului care să respecte norma recomandată pentru celule colective. Conform art. 13 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, dispune asigurarea servirii mesei faţă de Rudel Obreja într-o sală special amenajată, cu respectarea normelor de securitate, conform art. 4 din Anexa I la Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 433/2010", se menționează în decizia ICCJ, care nu este, însă, definitivă, scrie libertatea.ro.

Etichete: arest preventiv, celulă, deţinut, mâncare, Rudel Obreja

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE