Decizie a deputaţilor: Concediul paternal se prelungeşte de la 5 la 10 zile lucrătoareTaţii au dreptul la concediul paternal plătit de 10 zile lucrătoare, în primele două luni de la naşterea copilului, au decis, marţi, deputaţii din Comisia pentru muncă. Astfel, concediul paternal a fost prelungit de la 5 la 10 zile lucrătoare pentru fiecare copil.  De asemenea, perioada în care se poate solicita concediul creşte de la opt săptămâni la două luni. Decizia finală se va lua în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional. 

Decizie a deputatilor: Concediul paternal se prelungeste de la 5 la 10 zile lucratoare
Decizie a deputaţilor: Concediul paternal se prelungeşte de la 5 la 10 zile lucrătoare

Membrii Comisiei pentru muncă din Camera Deputaților au dat, marţi, raport de admitere pentru proiectul de lege care vizează extinderea perioadei de acordare a concediului paternal de la 5 la 10 zile lucrătoare pentru fiecare copil, cât și a perioadei în care părintele poate solicita acest concediu, de la opt săptămâni la două luni, așa cum prevede forma adoptată de Senat.

Potrivit propunerii adoptate de Senat, în cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de zece zile lucrătoare.

"Concediul paternal se acordă, la cerere, în primele două luni de la nașterea copilului, justificat cu certificatul de naștere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiționarului. Indemnizația pentru concediul paternal se plătește integral din fondul de salarii al unității și este egală cu salariul corespunzător perioadei respective", se arată în propunerea legislativă adoptată de Senat.

Propunerea legislativă pentru modificarea articolului 2 din Legea 210/1999 a concediului paternal, inițiată de 12 senatori PNL, a fost adoptată deja de Senat.

În decembrie, senatorii au adoptat, cu 94 de voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi 4 abţineri,  proiectul de lege prin care se extinde perioada în care taţii beneficiază de concediu paternal, de la 5 la 10 zile.

"În cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 10 zile lucrătoare. Concediul paternal se acordă, la cerere, în primele două luni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului. Indemnizaţia pentru concediul paternal se plăteşte integral din fondul de salarii al unităţii şi este egală cu salariul corespunzător perioadei respective", potrivit proiectului de lege.

Senatul a fost prima cameră sesizată, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Etichete: concediu copil, concediu paternal, cresterea copilului

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h