Decizie finală a Înaltei Curţi: Rate mai mici pentru 207 clienţi BCRÎnalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis, marţi, ca 207 români să plătească rate mai mici la bănci.

Decizie finala a Inaltei Curti: Rate mai mici pentru 207 clienti BCR
Decizie finală a Înaltei Curţi: Rate mai mici pentru 207 clienţi BCR
Foto: economica.net

Peste 200 de clienți ai Băncii Comerciale Române (BCR) au cerut, într-un proces colectiv, eliminarea din contract a dobânzii de referință variabilă. Curtea Supremă a dat dreptate petenților, iar 207 români vor plăti rate mai mici la bănci, potrivit Digi 24.

Instanța a decis că dobânda de referinţă variabilă este nulă şi că nu ar trebui să existe pentru că a fost stabilită de bancă după propria voinţă, netransparent.

Totodată, prin decizia instanţei au mai fost eliminate comisionul de administrare şi o clauză de garanţie suplimentară. Decizia instanţei este definitivă şi irevocabilă.

Avocatul Gheorghe Piperea a declarat la Digi24 că BCR ar fi putut evita procesul dacă ar fi făcut oferte de negociere.

„Au fost foarte siguri că vor câştiga, au avut alături şi Banca Naţională şi cu toate astea au pierdut. Trebuie să se ştie că începând de mâine vor fi consecinţe şi faţă de Banca Naţională care a susţinut în aceşti cinci ani BCR...era clar încă de pe atunci că această dobândă este ilegală. Şi-au dat seama abia acum că această dobândă nu trebuia să existe în contracte. Sunt cel puţin 360 de oameni care au anticipat acest deznodămând, cei care au rămas alături de mine până la capăt, plus eu şi echipa mea. I-am şi avertizat pe cei de la BCR că ar fi mai bine să cadă la o înţelegere cu noi, pentru că în afară de sumele care trebuiau plătite până în 2010, s-au adăugat 5 ani de zile de sume plus dobânzi. Sunt 50.000 de inşi care au aşteptat acea ofertă a BCR, din ei aproximativ 10.000 au acceptat această ofertă. În loc să obţină această reducere ar face bine să facă acţiuni în justiţie pentru a obţine reduceri şi de 70%", a declarat avocatul.

Etichete: Bănci, BCR, proces, rate

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE