"Delta dintre blocuri", lacul Văcăreşti, va deveni parc natural. Ce problemă mai trebuie rezolvată"Delta Văcărești" va fi declarată parc natural, susține Ministerul Mediului. Oficialii încearcă să finalizeze dosarul prin care delta din mijlocul Bucureștiului va deveni arie protejată.

Delta Vacaresti
Delta Văcărești
Foto: Cosmin Bogdan Picu

Aici s-a format un adevarat ecosistem cu l vidre, vulpi, pesti, serpi dar si peste 90 de specii de pasari. Dar daca autoritatile nu iau masuri, exista riscul ca acest loc sa fie distrus, scrie stirileprotv.ro.

Din pacate, pentru ca zona nu este protejata, exista persoane care arunca peste gunoaiele ca la groapa. Rauvoitorii au provocat aici incendii, ultimul avand loc in luna martie.

Autoritatile sustin ca dosarul prin care balta Vacaresti ar putea deveni rezervatie e gata si ca pana la sfarsitul anului am putea vorbi de o arie protejata.

"Academia a analizat in urma cu 10 zile documentatia care a fost depusa. Aceasta arie merita, ca sa fie protejata chiar, repet, se impune.", spune Dan Muntean.

"Pe baza avizului pe care il va da Academia Romana, printr-o hotarare de guvern, aceasta zona ar putea fi declarata parc natural sau arie naturala protejata.", a declarat Anne Juganaru.


Mai ramane insa o problema de rezolvat pentru oficiali: cei peste o suta de proprietari care cer despagubiri pentru terenul din zona.

"Autoritatile vor face tot ce este necesar pentru a stinge litigiile cu proprietarii.", spune Cristian Lascu.

In lume, marile orase se lupta pentru conservarea naturii si pentru crearea de noi zone naturale. In Praga exista 88 de arii protejate. Locuri asemanatoare se afla si la Londra, Berlin sau Chicago, dar si in Buenos Aires, cunoscuta rezervatie Costanera Sur.

Etichete: arie protejată, delta dintre blocuri, Lacul Văcăreşti

0/5 COMENTARII
vacaresti
27 oct 11:01
+0
VOTURI
-0
In primavara anului 1988, asa cum se arata si in “Scanteia nr.14230/20.mai.1988”, la indicatia fostului dictator Nicolae Ceausecu in zona Vacaresti a inceput demolarea. Intregul teren de 260 ha care fost preluat de Stat, in mod abuziv . Buldozerele au ”eliberat” terenul, demoland locuintele oamenilor, iar acestia au fost “stramutati” in mod abuziv, in vederea realizarii proiectatului "Lac Vacaresti” . La 10 zile de la vizita dictatorului in zona apare Decretul Consilului de Stat nr.143/30 mai,1988 privind Obiectivul de investitii “Acumulare Lac Vacaresti” care NU A FOST NICIODATA PUBLICAT in Buletinul Oficial si in aceasta situatie cum prevedeau dispozitiile art.69 din Constitutia din 1965, in viguare in anul 1988 . - Explicatia este simpla: la data si continutul decretului evidentiau ca OCUPAREA TERENURILOR SI DEMOLAREA LOCUINTELOR AU AVUT LOC FARA VREO FORMA LEGALA!! Nepublicarea Decretului nr. 143/1988 atrage consecinta prevazuta de art. 2 alin.2 lit. f din Legea nr. 10/2001 potrivit caruia imobilele preluate de stat in baza unei legi sau a altor acte normative NEPUBLICATE , la data preluarii, in Monitorul Oficial sau in Buletinul Oficial sunt considerate imobile preluate in mod abuziv.
Asadar, singur motivul nepublicarii Decretului nr. 143/1988 duce la calificarea de drept a imobilelor pretins preluate prin efectul acestui decret, ca imobile preluate in mod abuziv. Nicaieri in Decretul nr. 143/1988 nu se prevede trecerea in proprietatea statului a terenurilor si cu atat mai putin exproprierea" lor .- Formula “se expropriaza si se trece in proprietatea statului” nu se regaseste in acest decret, dupa cum nu se regaseste nici numele celor expropriati. Dupa ridicarea digului, lacul a fost umplut cu apa, cu consecinta inundarii terenurilor invecinate din Vitan Barzesti si a subsolurilor blocurilor din Calea Vacaresti sector 4 si s-a s-a constatat ca obiectivul era irealizabil dupa executarea lucrarilor priv
vacaresti
27 oct 11:00
+0
VOTURI
-0
Intregul teren era proprietate privata!
Intangibilitatea dreptului de proprietate este consacrata si de Conventia europeana a
drepturilor omului, ratificata de tara noastra prin Legea nr. 30/1994 care, in art. 1 din Primul Protocol aditional semnat la Paris la 20 martie 1952, prevede:
"Orice persoana fizica sau juridica are dreptul la respectarea bunurilor sale. Nimeni nu poate fi lipsit de proprietatea sa decit pentru cauza de utilitate publica si in conditiile prevazute de lege si de principiile generale ale dreptului international".
Dispozitiile art. 44 alin. 1 teza a II-a din Constitutia României prevad ca atât continutul cât si limitele dreptului de proprietate sunt stabilite de lege, iar art. 136 alin. (5) din Constitutie consacra caracterul inviolabil al proprietatii private în conditiile legii organice
te intreb
22 sep 19:23
+0
VOTURI
-0
Cati bani ii trebuie unui proprietar sa renunte la proprietatea sa???? Tu poti sa renunti la proprietatea ta?????????!!!
proprietar
31 mai 10:44
+0
VOTURI
-0
Daca era o zona mlastinoasa cum se face ca in anul 2006 daca Ministerul Mediului nu inainta actiune de reziliere a contractului Primaria Municipiului Bucuresti avea deja pregatit un PUZ in care figureaza deasemenea un ansamblu rezidential, hotel, cladiri cu cite 25-- 30 etaje pt. spatii comerciale si de birouri.
Pe parcursul ultimilor 20 de ani, autoritatile au invocat diferite motive pentru a nu li se retroceda proprietarilor din zona "Amenajare Lac Vacaresti" terenurile ce le apartin de drept. Astfel s-a invocat ca terenurile din zona "Amenajare Lac Vacaresti" au fost expropriate prin decretul nr. 143 din mai 1988 semnat de Nicolae Ceausescu Eroare deoarece acest act normativ a fost numai un decret de incepere a lucrarilor ,si nu unul de expropriere, care are prevazut chiar in continutul sau la art. 16 precizarea ca situatia juridica a terenurilor sa fie reglementata ulterior printr-un alt act normativ.Acest lucru a fost stabilit si prin Sentinta civila nr. 1278 din 28 iunie 2005 pronuntata de Curtea de Apel - Sectia Contencios Administrativ in Dosarul 1438/2004,ramasa definitiva si irevocabila prin Decizia civila nr. 1074/29.03.2006 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia Contencios Administrativ si Fiscal in dosarul 2613/2005.Ca o confirmare a acestui fapt exista si adresa nr. III/890;1174/21.I.1998 emisa de Departamentul pentru Administratie Publica Locala,Directia Control,Informare,Sinteza al Guvernului Romaniei ,in care se specifica clar urmatoarele:"Intrucit pentru aceste terenuri afectate de investitia Lacul Vacaresti nu a fost emis nici un decret de expropriere,iar prin adresa OCOT Bucuresti nr. 471/21.02.1994 se confirma ca in lucrarea de cadastru funciar sunt inregistrati ca posesori C.A.P. Popesti Leordeni cu 189,45 ha si proprietati individuale 28,78 ha apreciem ca acestia sunt si au ramas proprietari ai terenurilor respective." In plus norma si spiritul tuturor legilor proprietatii emise dupa 1989 este tocmai acela de a s
cetatean
31 mai 10:41
+0
VOTURI
-0
1. Dreptul de proprietate este principalul drept real şi de fapt ocupă locul central în cartea a doua „Drepturile reale”. Dreptul de proprietate de proprietate mai este considerat ca fiind cel mai complet drept real, fiindcă întruneşte în mâinile proprietarului toate atributele acestui drept şi anume dreptul de posesiune, dreptul de folosinţă şi dreptul de dispoziţie.
Dreptul de proprietate este acel drept subiectiv ce conferă titularului exercitarea în putere proprie şi în interes propriu a atributelor de posesie, folosinţă şi dispoziţie asupra bunurilor sale

Proprietatea poate fi privată sau publică Acolo nu sunt exproprieri - exproprierea - Proprietatea în cauză trebuie să fie egală ca valoare atât pentru proprietarul bunului cât și pentru cel ce dorește să îl deposedeze Acolo este proprietate privata. Dreptul de proprietate privată este definit ca dreptul real principal care conferă titularului său atributele de posesie, folosință și dispoziție asupra bunului apropriat în formă privată, atribute care pot fi exercitate în mod absolut, exclusiv și perpetuu Nu exista nici un document de expropriere!! Proprietarilor nu le este respectat nici dreptul de proprietate nici dreptul de folosinta al proprietatilor. Ce inseamna drept de folosinta:
Atribut al dreptului de proprietate, constand in posibilitatea titularului acestuia de a intrebuinta in interesul sau bunul care ii apartine si de a dobandi produsele si veniturile obtinute din utilizarea lui. Ce a facut regimul comunist in frunte cu Ceausescu se numeste Nationalizare. Ce au facut regimul democrat in frunte cu toate guvernele de la revolutie pana la azi se numeste - nerespectarea dretului de proprietate - si ce vor ce vrea sa faca guvernul de astazi si ONG-urile cred daca consultati un avocat - atunci se va numi INFRACŢIUNI CONTRA DEMNITĂŢII
Art. 220 Tulburarea de posesie
Ocuparea, în întregime sau în parte, fără drep

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE