Demolare de amploare la un imobil istoric de șase etaje din centrul BucurestiuluiO clădire monument-istoric aflată la doi pași de Piața Universității a început să fie demolată în cursul zilei de luni. Demolarea se efectueaza in baza unei autorizatii de „demolare in vederea reconstruirii” eliberata de Primaria Municipiului Bucuresti.

Clădirea monument-istoric situată pe Bd. Nicolae Bălcescu, la doi pași de Piața Universității, a început să fie demolată în cursul zilei de luni, într-un proces amplu având în vedere înălţimea clădirii şi faptul că se află într-o zonă intens circulată. Imobilul a fost construit în 1940 și are o înălțime de 6 etaje și o suprafață de circa 5.000 de metri pătrați. 

"Demolarea se efectuează pe baza unei autorizatii de „demolare in vederea reconstruirii” eliberata de Primaria Municipiului Bucuresti, o autorizație ilegală. Până acum, autorizațiile primite de proprietari prevedeau doar refacerea interiorului, cu păstrarea fațadei. Acum au primit autorizare ca să demoleze clădirea", precizează Nicușor Dan, președintele Asociației Salvați Bucureștiul, pentru B365.ro.

În locul clădirii demolate se va reconstrui imobilul, urmând să aibă funcția de spațiu comercial și spațiu de birouri. Proprietarul clădirii și în același timp "beneficiarul" demolării este firma Elmec România SRL, importator oficial al brandului Nike.

Chiar lipită de această clădire, pe strada Nicolae Bălcescu se construiește un alt proiect modern de birouri (foto). Acesta va avea 27 de metri înălțime și va găzdui spaţii de birouri şi magazine. Mai multe detalii despre acest proiect puteţi găsi aici.

Șantierul de pe str. Ion Câmpineanu, nr. 2 a început în 2004, după ce PMB eliberase firmei Elmec România Srl trei autorizații: pentru "desființare structură interioară cu păstrarea fațadelor", pentru "reconstruire cu păstrarea fațadelor", respectiv pentru organizarea de șantier. În urma șantierului, interiorul clădirii, exceptînd rîndul de camere dinspre fațade, a fost demolat.

În 2007, PMB a autorizat demolarea și reconstrucția ultimelor două niveluri (etajul retras și podul, astăzi inexistente). În 2009, firma Elmec a obținut alte trei autorizații, pentru "demolare structură interioară", "construire" și pentru organizarea lucrărilor.

În fine, pe 22 iunie 2012, SC Elmec România Srl obține autorizația în baza căreia, în prezent, demolează, ea este pentru "reconstruire imobil funcțiune mixtă" așa cum se arată pe pagina web a PMB, conform ObservatorulUrban.

În urmă cu numai o săptămână, preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul", Nicuşor Dan, a anunţat că o altă clădire de patrimoniu a început să fie demolată pentru a face loc bulevardului Uranus pe tronsonul Berzei-Buzeşti. Acţiunea de demolare a început sâmbătă seară, când instituţiile de control ale statului nu lucrează, acuza ONG-istul. Primăria Capitalei a început lucrările de demolare într-un mod similar şi la Hala Matache, acoperişul clădirii fiind luat pe sus, pe un ger cumplit, în miezul nopţii. DEtalii găsiţi aici. 

Etichete: nicuşor dan, Primăria Capitalei, realitatea, Sorin Oprescu

0/9 COMENTARII
anti-postaci
16 aug 10:56
+0
VOTURI
-0
Adi, legea e mai presus decat simtul tau estetic, cum ar fi daca as trece cu buldozerul peste tine pt. ca nu-mi place fata ta?! Asta e mentalitate de dictator sau pacient la spitalul 9...vezi cazul Hitler, Kim Jong Il, Ceausescu etc.
adi
30 iul 10:47
+0
VOTURI
-0
era urata vechitura.foarte bine ca o darama.bravo oprescu,iar nicusor dan ,de la salvati maghernitele sa plece d eund ea venit si sa ne lase.
vlad
23 iul 10:15
+0
VOTURI
-0
Este rusinos ca se darama fatada. Daca chiar era in pericol de prabusire mai ziceam... dar chiar nu e cazul aici!! Acum 10 ani s-a considerat ca fatada rezista, ce s-a schimbat intre timp?? a fost vreun cutremur de 8 si nu stiu eu??? Daca acum fatada nu mai face fata (ma indoiesc), de vina e firma care a daramat in interior necontrolat!!! Fiind un monument istoric, responsabilii ar trebui sa faca inchisoare. Absolut orice fel de zid poate fi consolidat, e nevoie doar de dorinta si evident de: CHELTUIELI!!! Daca vrei sa ai sediu de birouri in centru, pai atunci cheltuieste baiatule pe consolidare!!! Oprescu e un dezastru :(
Chiar Eu
22 iul 22:51
+0
VOTURI
-0
Marius sau Calin sau cine oi fi. Eu citesc mai des articole de pe acest site si vad ca si tu, odata ce ai raspuns comentariului meu la comentariul tau. Nu am putut san nu observ acelasi tip de comportament la zice-se utilizatori cu nume diferit. De asemenea, nu pot sa nu observ anumite elemente comune ale acestor comentarii scrise de aceeasi persoana de fapt. Nu e nevoie de facultati pentru asta! Pur si simplu omul care comenteaza are acelasi frustrari si se repeta. Sare in ochi!
Oricum exprimarea “ai probleme grave cu capul, baiatule”, este jignire sau cum o numesti? Asa iti alinti prietenii, familia? Sper ca nu!
As ruga totusi B365 sa verifice comentariile inainte de a fi postate. Altfel toti prost crescutii se pot manifesta liber pe acest site.
Marius
22 iul 21:54
+0
VOTURI
-0
nu stiu cine e "Calin", dar daca are acelasi stil, asta nu inseamna ca sunt tot eu. Nu mi-as fi schimbat pseudonimul ca sa emit doua pareri, am si alte chestii de facut. Oricum, asta e un site pe care ma uit o data, de doua ori pe saptamana iar acum e prima oara cand scriu un comentariu. Acesta va fi al doilea comentariu si ultimul, nu merita sa ma implic intru-un "small talk".Tu, in schimb, daca ai ajuns sa cunosti utilizatorii acestui site si sa sesizezi similitudini, atunci ai ori prea mult timp liber si calaresti site -urile, ori esti pur si simplu obsedat sa faci comentarii. In primul caz te pot ajuta sa-ti cauti serviciu, in al doilea caz te pot indruma spre un psihiatru. Eu nu te-am facut "roman prost si invidios" in mod direct, deci n-ai de ce sa te simti jignit. Nu sunt prost crescut pentru ca eu consider ca exista si aceasta "specie", adica romani prosti si invidiosi. Daca simti insa ca faci parte din categoria aceasta, ar fi cazul sa te schimbi.
Chiar Eu
22 iul 21:37
+0
VOTURI
-0
Rechinii imobiliri chiar exista; nu stiu de tigri si alte animale ... poate tu ai auzit de asa ceva, eu nu. Ei sunt cei care distrug casa Miclescu (monument), fosta policlinica Batistei, moara lui Asan...ect...etc. Le distrug si apoi obtin derogari de la primarie fara numar, pentru a cosntrui ce vor.
Nu stiu de unde pana unde cladirea nu putea fi reparata. Putea fi reparata dar nu a fost vointa. Nu stiu unde in lume se mai intampla asa ceva! Ince ceva, cred ca confunzi lucrurile. Aici nu este vorba de “lumea constructiilor” ci de lumea arhitecturii si a patrimoniului. In lumea artelor: arhitectura, pictura, sculptura distrugerea unui obiect de arta si inlocuirea lui cu o reproducere este o crima. Sper ca nu esti ruda cu hotii de tabouri din Olanda!
“Marius” observ o anumita similitudine intre anumite comentarii. Numele utilizatorului insa difera. De exemplu utilizatorul Calin care a postat un comentariu la articolul:
http://www.b365.ro/noul-pasaj-de-la-piata-presei-in-dezbatere-publica-marti-la-primaria-capitalei_192682.html

Personajul “Marius”, “Calin” si altii, este prost crescut dar se crede cel mai destept. Nu poate avea o discutie pe argumente si de aceea trebui sa jigneasca, trebuie sa-si manifeste adevarata natura.
Marius
22 iul 21:12
+0
VOTURI
-0
Catre @alex si @chiar eu
Spre stiinta ta, Alex, Magheru One a fost total (100%) demolata (gasesti poze din timpul demolarii pe net), dar a fost reconstruita respectand arhitectura originala a fatadelor. Starea subreda a unor cladiri de parimoniu impune uneori demolarea, consolidarea fiind tehnic imposibila. Intr-adevar, blocul modern construit intru cu totul alt stil, nu e binevenit acolo. Acum catre @chiar eu - daca tu crezi ca "zidul acela a stat in picioare" si trebuia sa mai stea, ca sa avem o ruina in plin centruo orasului, ai probleme grave cu capul, baiatule. In al doilea rand, sintagma "rechini imobiliari" este specifica romanasului sarac, salariat modest, pentru care cei care au creier si bani sunt rechini imobiliari (daca investes in imobiliare), tigri comerciali (daca se ocupa cu comertul), cobre industriale( daca au fabrici), etc. Sunt insa de preferat astfel de comparatii cu lumea animala in locul sintagmei "roman prost si invidios". In ultimul rand, mai baieti, peste tot in lume cladirile de valoare care nu mai pot fi reparate sunt demolate si apoi reconstruite. In lumea constructiilor, originalele nu au o valoare mai mare decat replicile construite pe acelasi sit, e altceva decat in lumea tablourilor si a sculpturilor. Trebuie insa sa ai un nivel intelectual ridicat ca sa afli si sa intelegi acest lucru.
Chiar Eu
22 iul 18:55
+0
VOTURI
-0
Nu trece o saptaman doua si se mai demoleaza o cladire monument in Bucuresti. Ma intreb, dupa ce va fi pusa la pamant si reconstruita va mai fi considerata monument sau isi va pirde valoarea de tot. Cred ca mai degraba a doua varinata! Zidul acela a stat in picioare ani de zile, chiar era nevoie sa fie demolat. Asa se intentioneaza sa se faca restaurile monumentelor din Bucuresti: mai demolate, mai reconstruite, fatade modificate, supraetajari, acoperisuri inlocuite de terase? Este legal sa dai autorizatie de demolare pentru un monument? Eu cred ca nu! Oricum cladirea oribila ce se construieste langa nu are nicio legatura cu zona respectiva. Chiar nu-i pasa primariei cum arata cel mai important bulevard din Bucuresti? Am trecut acum o ora pe langa cladire sinu era mare forfota. Probabil ca se asteapta noaptea pentru a fi pusa la pamant dupa metoda patentata de primaria lui Oprescu si rechinii imobiliari.
Oprescu si primaria lui intorc Bucurestiul intr-o perioada de care mi-este groaza sa imi amintesc!
Alex
22 iul 18:03
+0
VOTURI
-0
Nu inteleg de ce nu au renovat-o sau macar sa pastreze fatada.Costa prea mult? Nu se putea? O cladire care este reconstruita nu mai are aceeasi valoare ca cea originala.Iar proiectul modern de birouri de langa,lipit..fara cuvinte.Unor oameni chiar nu le pasa de aceste cladiri,ca si celor de la primarie.
Pe de alta parte,cladirea Magheru One mi se pare un exemplu demn de urmat.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE