Realitatea TV, somată de CNA din cauza întrebărilor moderatoarei Denise RifaiCNA a somat public, miercuri, Realitatea TV din cauza a trei ediţii ale emisiunii „Ora Primarului" în care moderatoarea a adresat invitaţilor întrebări „ridicole", fără a menţine dezbaterea „în sfera de interes a campaniei electorale şi a tematicii stabilite", aşa cum precizează legislaţia.

Denise Rifai
Denise Rifai

Consiliul Naţional al Audiovizualului a somat în şedinţa de miercuri, 1 iunie, Realitatea TV pentru ediţiile din 13, 16 şi 23 mai ale emisiuneii „Ora Primarului", în baza articolului 8(1) din Decizia CNA referitoare la campanie, raportat la articolul 72(c,d) din Legea 115/2015 (Legea pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale), scrie Mediafax.

Modul în care Denise Rifai a realizat emisiunile sale a circulat în presă, iar fragmente video ale anumitor ediţii au devenit virale pe internet, moderatarea devenind ţinta unor critici şi ale unor glume.

Dorina Rusu, cea care a solicitat monitorizarea ediţiilor acestei emisiuni şi cea care a propus somaţia, a declarat în cadrul şedinţei despre Denise Rifai că nu a respectat rolul moderatorului, adăugând: „A devenit celebră prin faptul că-şi pune invitaţii într-o situaţie ridicolă ca să arate că ea e mai deşteaptă".

Referitor la declaraţiile altor membri care au susţinut că moderatoarea a pus şi „întrebări dure", Rusu a reacţionat: „Da, întrebări dure, dar nu despre cât costă sandalele, dacă un slogan este sau nu ridicol şi alte întrebări care n-au nicio legătura cu campania".

Şi Radu Herjeu a considerat că „n-au nicio legătură cu nimic" întrebările referitoare la cum intră autobuzul pe alee, praful de pe şinele de tramvai, care este definiţia cuvântului „document" sau afirmaţia potrivit căreia cu 5.000 de lei nu poţi cumpăra mai mult de o pereche de sandale decente.

În schimb, Valentin Jucan a fost de părere că emisiunea nu a încălcat legislaţia audiovizuală.

Moderatorul poate să fie un actor care să intermedieze o discuţie între candidat şi public (...) Emisiunea urmăreşte un scenariu în favoarea alegătorului", a spus acesta, referindu-se la asumarea unui rol de către moderator (rolul alegătorului) şi punând întrebările la care publicul şi-ar dori răspuns.

În opinia lui Jucan, anumite întrebări au fost ridicole, "dar simple" şi a considerat că invitaţii (care candidează la aceste alegeri locale) trebuiau să ştie cum să iasă din acele situaţii.

De asemenea, membrul CNA a amintit că până în prezent problema era diametral opusă – „Până acum aveam moderatori care 'mângâiau' candidaţii şi le ridicau mingi la fileu".

Situaţia ridicolă nu e doar a moderatorului, ci mai ales a candidatului. Prin întrebarea referitoare la câte locuri sunt într-un autobuz, la care invitatul nu a avut răspuns, moderatoarea a arătat publicului că este vorba de un proiect fals (...) Stângaci sau ridicol, un moderator de emisiuni şi-a asumat acest rol destul de greu. Şi toţi ceilalţi jurnalişti i-au sărit la gât. Pe lângă gestul mişelesc de a o ataca gratuit, ştiau că, de fapt, atacă patronul televiziunii", a mai spus Valentin Jucan.

„Nici eu nu intru pe teren să joc fotbal, dar asta nu înseamnă că nu pot să râd de un fotbalist care-şi dă cu stângul în dreptul", a replicat Radu Herjeu, subliniind că întrebările prezentatoarei Rifai nu aveau legătura cu campania – „Emisiunile electorale ar trebui să informeze electoratul despre programul candidatlui".

Herjeu a adăugat că nu este singura emisiune „cu probleme", existând mai multe producţii care încalcă legislaţia audiovizuală „din varii motive", precum: „unii atacă candidaţi care nu sunt prezenţi în studio, alţii îşi 'mângâie' invitaţii pe cap sau o dau în ridicol".

A modera înseamnă să fii între doi (referindu-se la prezenţa mai multor invitaţi într-o emisiune, n.r.). Ea nu e moderatoare, e animatoare", a fost părerea lui Vasile Buda.

Potrivit rapoartelor de monitorizare, în data de 13 mai Realitatea TV a difuzat, de la ora 17:00, emisiunea electorală „Ora primarului", moderată de Denise Rifai şi având-o ca invitat pe Laura Chiriac, candidat la primăria sectorului 1 din partea ALDE. În emisiune s-a discutat programului candidatei Laura Chiriac şi s-a ajuns la problema transportului şcolar.

Moderatoarea Denise Rifai, care a făcut deliciul internetului în ultimele zile prin întrebările pe care le-a adresat invitaților din emisiunea Ora Primarului de la Realitatea Tv, a fost ironizată de Dragoș Pătraru de la Starea Nației, dar și de jurnalista Simona Tache. 

Dragoș Pătraru a numit-o „Denise, pericol public" și i-a dedicat, în urmă cu cîteva zile, un fragment de emisiune.

„În stilul ăsta, emisiunile doamnei Rifai s-ar putea transforma în producții interzise minorilor", a comentat realizatorul conform paginademedia.ro.

Pornind de la o întrebare a realizatoarei TV pentru un candidat la primărie („Ce facem cu șinele de tramvai murdare?"), Ionuț Cristache de la Antena 3 a acceptat provocarea și s-a apucat de... spălat șinele de tramvai.

Totodată, Simona Tache a compus pe blog un "interviu" savuros: Denise Rifai, în dialog cu ...Denise Rifai. Fragment:

Denise Rifai-reporter: Doamna Rifai, știți ce este nimicul?
Denise Rifai-invitat: Păi, ce să fie, doamnă? Nimic... (...)

Denise Rifai-reporter: Cât nimic ați putea să vă cumpărați din 5.000 de lei, doamna Rifai?
Denise Rifai-invitat: Cât vreau eu, doamnă. (...)

Denise Rifai-reporter: Vreți să vă spun eu, doamnă, ce e nimicul? Că văd că vă e frică de adevăr. Nimicul este... nimic.
Denise Rifai-reporter: Încă o întrebare, doamnă, poate măcar la asta sunteți capabilă să răspundeți. Ce am eu în cap, doamnă?(...)
Denise Rifai-invitat: Nimic, doamna Rifai, aia aveți în cap.

Ironizată de colegii de breaslă, Denise Rifai a reacţionat pe Facebook:

 

Reamintim că, la începutul săptămânii, Laura Chiriac, candidata ALDE la Primăria Sectorului 1, s-a enervat în direct, la Realitatea Tv, după ce Denise Rifai, moderatoarea emisiunii, i-a adresat mai multe întrebări incomode. Cele două au ridicat tonul, s-au contrat, iar jurnalista i-a spus fostei colege de televiziune că ştie că îi plac lucrurile "fine şi scumpe" şi a întrebat-o din ce se va întreţine având în vedere că salariuL de primar este de doar 5.000 de lei.

Următoarea "victimă" din emisiune a fost Alexandru Nazare, candidatul PNL la Primăria Sectorului 1, care a fost întrebat insistent de moderatoare ce este un document și a fost acuzat că vrea "să se împreuneze cu tot sectorul".

A urmat candidatul PRU la Primăria Sectorului 2 Augustin Hagiu, care a fost întrebat dacă observă cât de murdare sunt şinele de tramvai din Capitală, dar și Nicușor Dan. Printre întrebările memorabile puse de moderatoare candidatului USB se numără şi una eferitoare la "tramvaiul 101".

Etichete: CNA, denise rifai, denise rifai cna, denise rifai realitatea tv, ora primarului

0/6 COMENTARII
Blittineturn
06 Feb 01:06
+0
VOTURI
-0
Z punktów zdrowia jakkolwiek wewnątrz owo umie w mgnieniu oka się przemieszczać pośrodku antagonistami, D.Va siedzi w wielkim mechu wyposażonym w napędy potrafiące szybko odbyć nieco kwintali, zaś w razie obniżenia kompletnego pancerza opuszcza się z utwór, ażeby za sprawą kilkadziesiąt chwil oczekiwać na wybór zawołania następującego... Szykiem nadrabia jednakże wszelkie ubytki jakie można znieść „prozaicznej drużynowej palbie”. W Uncharted 4 relacje pomiędzy jakościami są bardzo grunt.Kompany pod ręką stole. Krocie kołem się transportuje zaś wielokrotnie za sprawą absencja przysłowiowego fryca sczeźniesz polski wymuskany śmiałek. W wszelkiej spośród tych orkiestr istnieje po kilku championów silnie różniących się od chwili siebie wyglądem i ileś skromniej zdolnościami. Wielce silnie rozstać się z ulubionymi grami czy kreacjami i raz za razem pragniemy, by następujący części ówczesny donoszone w nieskończoność. Duet pierwsze danie najazdy są całkiem dokuczliwe, tudzież zdobywa się w środku nie jedyne kompensaty. Niedaleko poczytaj o grach komputerowych

potyczce wolno uskutecznić moc zadań pomijalnych, na jakie gracz natyka się niemalże wszędzie. Nieobecność równowagi poruszającej przypadkiem uczynić aż do masochistycznych pasji natomiast wyrządzania sobie skaleczeń, bądź nawet zawału serca. W samej rzeczy – dochować się, ponieważ czwartą część awantur Nathana Drake’oraz z większym natężeniem się przeżywa aniżeli ale wręcz w nią uciecha.Na te zbawienia komponuje się przede wszelkim awantura opisana dzięki Szczeniaki. The Division całkiem średnio łączyłoby do tej pory ilość wyzwań. Do każdej kapeli
ioana
02 Jun 12:17
+0
VOTURI
-0
Denise Rifai este cea mai mare imbecila din TV romanesc .Daca vreti sa puneti albi ,negri ,verzi ,asiatici toti vrem sa vedem si sa auzim oameni care sunt interesanti nu o proasta care vorbeste aiurea si nu are nici macar mintea unui copil normal de clasa a 5-a .
Rusine pilelor .
marius
02 Jun 12:15
+0
VOTURI
-0
Chiar asa ?Trebuie s-o suportam pe Rifai ca are tata bani ?Rusine postului care favorizeaza ratate intelectual .
Va bateti joc de platitori .
BAZINGA
02 Jun 10:26
+0
VOTURI
-0
Sluta asta ar trebui acuzata de port ilegal de creier!E ireal de retardata!
Bursuc
02 Jun 09:13
+0
VOTURI
-0
E la fel ca si postul unde lucreaza: de cacao..
S-a vazut in ....
01 Jun 22:55
+0
VOTURI
-0
emisiunea cu Clotilde Armand diferenta dintre o persoana cu doua masterate la MIT si baltata romaneasca ......Rusine..

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE