Deputatul Sebastian Ghiţă, suspect într-un dosar redeschis după doi ani de la clasare UPDATEDeputatul Sebastian Ghiță s-a prezentat, miercuri dimineață, la sediul DNA Ploiești, pentru a fi audiat de procurorii anticorupție. Ghiţă are calitatea de suspect într-un dosar pentru care instanța supremă a confirmat redeschiderea urmăririi penale, fiind acuzat de mai multe infracțiuni, între care folosirea de informații confidențiale și șantaj. 

Deputatul Sebastian Ghita, audiat la DNA intr-un nou dosar (Foto psnews.ro)
Deputatul Sebastian Ghiţă, audiat la DNA într-un nou dosar (Foto psnews.ro)

Deputatul Sebastian Ghiță a declarat miercuri, la ieșirea din sediul DNA Ploiești, că are calitatea de suspect în dosarul în care a fost citat, el refuzând însă să dea detalii despre speța în cauză.

Potrivit unor surse judiciare, citate de Agerpres, Ghiță are calitatea de suspect în dosarul pe care procurorul Lucian Papici l-a clasat și pentru care Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus, la sfârșitul lunii februarie, redeschiderea urmăririi penale.

Deputatul este acuzat de mai multe infracțiuni, între care folosirea de informații confidențiale și șantaj. Mai mult, el este suspect de cumpărare de informații și conducere fără permis.

Tot în calitate de suspect în acest dosar s-a prezentat miercuri dimineață, cu puțin timp înainte, procurorul Aurelian Mihăilă, fost adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.

Potrivit surselor, în ordonanța de clasare să arată că Mihăilă ar fi întreprins demersuri pentru favorizarea lui Răzvan Alexe, apropiat al familiei lui Mircea Cosma, care este președinte al CJ Prahova. Fostul adjunct al PCA Ploiești ar fi încercat să împiedice demersurile colegilor săi, sprijinindu-l astfel pe Răzvan Alexe.

După confirmarea redeschiderii urmăririi penale în acest dosar, la sediul DNA Ploiești au mai fost audiate în calitate de martori mai multe persoane, între care mai mulți polițiști dar și șeful poliției municipiului Ploiești, Gelu Manea, precum și adjunctul PCA Ploiești, Liviu Tudose.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a confirmat, pe 26 februarie, redeschiderea urmăririi penale într-un dosar în care au calitatea de intimat 13 persoane cu funcții importante din județul Prahova — procurori, polițiști, un deputat și șefi ai unor instituții publice, printre care șeful Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma.

Conform datelor de pe site-ul oficial al ÎCCJ, dosarul a fost înregistrat pe 9 februarie, intimați fiind fostul șef al Direcției Regionale a Finanțelor Publice Ploiești, Daniel Cristian Petre, adjunctul său de la acea vreme, Cătălin Dinu, fostul șef al Inspectoratului Județean de Poliție (IJP) Prahova, Viorel Dosaru, fostul subsecretar de stat în MAI, șeful Poliției Ploiești, Cristian Gelu Manea, fostul șef al DGA Prahova, Constantin Ispas, ofițerul BCCO Emanuel Saghel, fostul șef al Serviciului Investigații Criminale din IJP Prahova, Nicolae Zecheru, fostul șef al DIICOT Ploiești, Ionuț Botnaru, actual șef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploiești, Liviu Matei, actual șef al DIICOT Ploiești, procurorul Gheorghe Gârbea, fost adjunct al șefului PCA Ploiești, președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, și fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma.

Potrivit unor surse judiciare, dosarul în cauză pentru care procurorii DNA București au cerut confirmarea redeschiderii urmăririi penale a fost clasat de procurorul Lucian Papici în aprilie 2014.

Sursele citate au precizat că cercetările în acest caz ar fi pornit de la ancheta efectuată în dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro în care ulterior au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești mai mulți inculpați, printre care fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Păvăleanu, Răzvan Alexe, cunoscut drept apropiat al familiei Cosma, dar și oameni de afaceri ale căror firme au avut, de-a lungul timpului, contracte cu autoritățile publice din Prahova.

Astfel, procurorii anticorupție suspectau că Răzvan Alexe ar fi apelat la mai multe persoane cu funcții importante — procurori, polițiști, angajați ai autorităților de control fiscal și ai administrației — pentru a obține date referitoare la demersurile întreprinse de anchetatori în dosare care îl vizau și pentru a tergiversa anchetele, au precizat sursele judiciare.

Printre cei care i-ar fi furnizat informații lui Alexe ar fi și șeful de la acea vreme al Inspectoratului Județean de Poliție Prahova, Viorel Dosaru, actual subsecretar de stat în Ministerul de Interne, care ar fi fost recompensat cu sume importante de bani.

De asemenea, Răzvan Alexe ar fi apelat și la alte persoane cu influență, cum ar fi Mircea Cosma, președinte al Consiliului Județean Prahova, și deputatul Vlad Cosma, pentru stoparea sau tergiversarea cercetărilor în dosarul respectiv.

Totodată, apropiații lui Alexe ar fi desfășurat operațiuni de filaj în zona PCA Ploiești pentru a identifica martorii din dosar cu scopul de a-i intimida, au mai spus sursele citate.

Conform acestora, procurorul Lucian Papici a dispus, în aprilie 2014, clasarea cauzei față de cei 13, motivând că nu se impune începerea urmăririi penale in rem în cauză, pentru că faptele nu există în materialitatea lor.

Ulterior însă, procurorii DNA Ploiești au început urmărirea penală față de Mircea și Vlad Cosma, față de Daniel Petre, de Constantin Ispas și Emanuel Saghel în diferite dosare privind fapte de corupție.

Etichete: audieri, DNA, dosar, Sebastian Ghiţă

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h