Mutaţii genetice ce favorizează o formă rară de cancer, descoperite de cercetătorii de la FundeniPatru mutaţii genetice, implicate în apariţia şi evoluţia cancerului căilor biliare, au fost descoperite de cercetătorii români de la Institutul Fundeni, împreună cu echipe din SUA, Singapore şi Thailanda.


Institutul Fundeni
Institutul Fundeni

Patru mutaţii genetice, implicate în apariţia şi evoluţia cancerului căilor biliare - o formă rară şi letală de cancer hepatic -, au fost descoperite de cercetătorii români de la Institutul Fundeni, împreună cu echipe din SUA, Singapore şi Thailanda, informeaza Rtv.net. Potrivit cercetătorilor, această descoperire ar putea ajuta medicii să depisteze tumorile în stadii incipiente, imediat ce vor fi dezvoltate teste specifice.

"Acest lucru va permite să se facă profilul genetic al fiecărui pacient, să se diagnosticheze precoce, să se facă un prognostic al bolii şi să existe o terapie personalizată. Acum, în România, sunt sute de bolnavi cu acest tip de cancer - colangiocarcinomul hepatic, care are o rată de supravieţuire medie de doi ani", a spus profesorul Irinel Popescu, într-o conferinţă de presă pe această temă.

Descoperirea a fost posibilă după zece ani de cercetări în trei laboratoare, aflate în Bucureşti, la Institutul Fundeni, în Singapore şi în Statele Unite. În acest interval au fost diagnosticaţi cu cancer de căi biliare 273 de bolnavi, printre care 45 de români, iar medicii au analizat tumorile maligne din perspectiva genetică.

Prof. dr. Dan Duda din SUA a explicat că "importanţa cercetării rezidă în descoperirea mutaţiilor specifice anumitor cauze ale acestei boli atât de greu de tratat, dar şi la identificarea de noi «ţinte» potenţiale pentru o terapie mai eficientă şi mai personalizată".

Etichete: cancer, Fundeni

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE