Guvernul A SUSPENDAT prevederea care permite reducerea pedepsei pentru deţinuţii-scriitoriGuvernul a decis, în ședința de miercuri, să suspende, până la 1 septembrie 2016, aplicarea prevederii legale referitoare la reducerea pedepselor pentru deținuții care publică lucrări științifice.

Detinutii nu mai primesc pedepse reduse daca scriu carti in inchisoare (Foto radiocraiova.ro)
Deţinuţii nu mai primesc pedepse reduse dacă scriu cărţi în închisoare (Foto radiocraiova.ro)

"Guvernul a adoptat astăzi o suspendare a acestui articol până la data de 1 septembrie anul curent. Știu că în formula afișată pe site ordonanța de urgență vorbea despre abrogare. S-a ținut cont, în ședința de Guvern de astăzi, și de punctul de vedere al CSM, care considera că, sigur, articolul ar fi bine să prezinte un mecanism prin care adevăratele lucrări științifice sau adevăratele elemente de valoare adăugată științifică pot să constituie în continuare un element de susținere pentru executorii lor așa încât să poată beneficia de această facilitate.

Dar Guvernul consideră foarte clar că, în momentul acesta, s-a făcut un abuz de drept în utilizarea excesivă a acestei prevederi. Până la constituirea unui mecanism, vorbim de o suspendare", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, într-o conferință de presă, citat de Agerpres.

El a vorbit despre "evoluția absolut fantastică" a numărului de lucrări scrise în închisoare, "de la nicio lucrare în 2006" la 337 de cărți scrise anul trecut.

Purtătorul de cuvânt al Executivului a mai spus că Ministerul Justiției va coordona un comitet interministerial cu Ministerul Educației pentru a vedea dacă un mecanism de stabilire a caracterului științific al unei lucrări este fezabil.

Suciu a refuzat să precizeze cine a propus în ședința de Guvern ca articolul să fie suspendat și nu abrogat cum solicita ministrul Justiției, Raluca Prună.

"La nivelul Guvernului, în ședința de Guvern, au fost aceste discuții legate de avizul CSM și iată că s-a ținut cont de acest aviz și decizia este cea de suspendare. Este o decizie asumată de Guvern. Nu cred că este semnificativ să punctăm cine anume a propus-o, pentru că ea a rezultat de fapt dintr-o discuție care a avut loc în Guvern și asta a fost formula la care s-a ajuns la un consens", a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului.

Ce nereguli a descoperit Inspecţia Judiciară a CSM în cazul "scriitorilor" din închisori

Inspectorii Consiliului Superior al Magistraturii au verificat toate comisiile de eliberare condiţionată din închisorile din România şi cer acum schimbarea de urgenţă a legii, după ce au găsit mai multe nereguli.

Penitenciarele s-au transformat în adevărate cenacluri literare. În ultimii doi ani, la Rahova, 23 de condamnaţi au făcut cereri pentru elaborarea a 73 de lucrări ştiinţifice. Comisiile de eliberare condiţionată au admis din start 69 de cereri.

Într-un top al „scriitorilor de ocazie", Dinel Staicu şi Dan Voiculescu şi-au trecut în CV câte 8 lucrări ştiinţifice, scrise în cei aproape doi ani. Dorinel Mucea are 7 lucrări, Gheorghe Mencinicopschi 5, Ioan Niculae 4, Dan Diaconescu 4, Gheorghe Popescu 3, Nagy Zsolt 2.

Gigi Becali şi-a pozat cu telefonul mobil cărţile scrise în închisoare. Cui le-a trimis

Gigi Becali susţine că poate demonstra că a scris singur cele cinci cărţi pe care le-a publicat în timp ce se afla în închisoare, întrucât în spatele gratiilor a avut un telefon mobil cu care a pozat manuscrisele şi le-a trimis apropiaţilor, care s-au ocupat de transcrierea lor şi de publicare.

Şi la Penitenciarul Jilava s-a scris mult în ultimii ani. 30 de condamnaţi au vrut să lucreze la 67 de lucrări ştiinţifice. 64 dintre cărţi au fost aprobate, 3 nu.

Sorin Roşca Stănescu a scris 3 cărţi, la fel şi Mihai Stoica 3. Adrian Năstase a bifat o lucrare, ca şi Ioan Niculae, Gheorghe Popescu, Emilian Frâncu și Corneliu Iacobov.

Inspecţia judiciară a ajuns la concluzia că cererile de elaborare a lucrărilor au fost analizate superficial.

În toate situaţiile, s-a constatat că procesul verbal înaintat instanţei de judecată care se completează pe formular tipizat este sumar, fără a cuprinde niciun fel de date referitoare la lucrarea ştiinţifică redactată şi fără a rezulta numărul de zile câştig, rezultate expres ca urmare a acesteia, ci doar numărul total de zile câştigate ca urmare a muncii prestate, se spune în raport. Detalii pe digi24.ro. 

Cine girează pentru cărţile scrise în închisoare de Becali, Borcea, Voiculescu, Năstase şi Copos

Ministerul Justiţiei a făcut publică lista profesorilor universitari care, după cum prevede procedura, le-au dat deţinuţilor recomandare scrisă pentru a elabora o lucrare ştiinţifică pe o anumită temă. De asemenea, sunt enumerate şi editurile care au publicat sutele de lucrări scrise în penitenciare.

CITEŞTE ŞI Universitatea din București: George Copos A PLAGIAT subtil, prin copiere deghizată și repovestire

Universitatea din București a analizat lucrarea scrisă de George Copos în închisoare și a ajuns la concluzia că acesta a plagiat "subtil", printr-o "copiere deghizata sau/si repovestire".

Etichete: carti in inchisoare, Guvern, suspendare

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE