Dezastru la RADET: Datorii de 688 mil.euro, 4.000 de avarii/an şi pierderi de energie termică de 23%Situație dezastruoasă la RADET București. Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice înregistrează datorii de 3 miliarde lei (688 milioane euro) la ELCEN, în condițiile în care veniturile anuale din energie termică sunt de doar 852 milioane lei (194 milioane euro). Mai mult, infrastructura învechită determină apariția a peste 4.000 de avarii în fiecare an, iar aproximativ 23% din căldura transportată se pierde pe drum. Primăria Capitalei propune acum reorganizarea și transformarea regiei în societate comercială şi atribuirea directă către societatea nou creată a contractului de delegare a gestiunii Serviciului de alimentare cu energie termică din București.

Dezastru la RADET: Datorii de 688 mil.euro, 4.000 de avarii/an si pierderi de energie termica de 23%
Dezastru la RADET: Datorii de 688 mil.euro, 4.000 de avarii/an şi pierderi de energie termică de 23%

RADET se ocupă, în mod oficial, cu producerea, transportul și distribuția energiei termice în București. De fapt, mai mult cu transportul și distribuția pentru că 90% din energia termică furnizată în București este produsă de ELCEN (care aparține de Ministerul Economiei) și cumpărată de RADET. 

Plata pentru căldura cumpărată de la ELCEN a fost făcută de-a lungul timpului cu întârziere, astfel că la 31 decembrie 2013 RADET avea către ELCEN o datorie totală de 3.024.000.000 lei (688 milioane euro), din care 1.945.027.000 lei - datoria principală pentru energia termică cumpărată,  și 1.079.751.000 lei -  penalități de întârziere. Conform contractului de vânzare-cumpărare, RADET este penalizată pentru fiecare zi de întârziere. La această datorie se mai adaugă alte datorii acumulate în timp, în cuantum de 487 milioane lei. 

Gravelor probleme financiare li se adaugă și cele provocate de infrastructura învechită. Astfel, în fiecare an, numărul mediu de avarii în sistemul de distributie a energiei termice depășește 4.000. 

23% din energia termică se pierde pe conducte până ajunge la consumator

Și pierderile din rețea sunt foarte mari. Potrivit unui studiu întocmit de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE),  în sistemul de transport și distribuție, se pierde între 22 și 23% din totalul cantității de energie termică intrată în sistem. 

Și ca și cum nu ar fi fost de ajuns și consumul total de energie termică a scăzut. Astfel, în 2013, nivelul consumului de energie a fost cu 10% mai mic comparativ cu anul 2009. De asemenea, tot anul trecut, 980 de apartamente (reprezentând 0,2% din totalul de apartamente alimentate din sistemul de termoficare) s-au debranșat de la RADET și doar 298 s-au rebranșat.

Primăria Capitalei propune reorganizarea și transformarea regiei în societate comercială şi atribuirea directă către societatea nou creată a contractului de delegare a gestiunii Serviciului de alimentare cu energie termică din București.

În 2013, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a aprobat programul de reorganizare a RADET în două etape:

- transformarea în societate și încheierea cu societatea rezultate în urma reorganizării RADET a unui contract de delegare a gestiuni serviciului public. Societatea nou creată va avea ca unic acționar Municipiul Buucrești

- fuziunea dintre societatea rezultată din reorganizarea RADET și societatea ELCEN București (societate rezultată din divizarea ELCEN), după transferul acțiunilor acesteia din urmă către Municipiul București. 

În "studiul de oportunitate privind reorganizarea RADET Bucureşti în societate şi atribuirea directă către societatea nou creată a contractului de delegare a gestiunii Serviciului de alimentare cu energie termică", realizat de ANRE, se propune ca societatea rezultată din reorganizarea RADET să fie constituită sub forma unei societăți pe acțiuni (RADET S.A.) și să fie administrată de un Consiliu de Administrație, care la rândul lui să numească un director general. 

La sfârșitul luni mai 2014, RADET avea 3.678 de angajați. În contextul reorganizării regiei în societate pe acțiuni, toți salariații vor fi preluați de către societatea ce va rezulta în urma reorganizării, cu păstrarea tuturor drepturilor individuale și colective. 

Acest studiu de oportunitate va fi supus aprobării CGMB în ședința de luni, 30 iunie. Ulterior, tot CGMB va decide dacă aprobă reorganizarea RADET București în societate, inclusiv Actul Constitutiv al noii societăți și Contractul de delegare a gestiunii serviciului de alimentare cu energie termică, Regulamentul și Caietul de sarcini al serviciului de alimentare cu nergie termică în Municipiul București. 

 

Etichete: datorii, ELCEN, energie termică, RADET, reorganizare

0/4 COMENTARII
Cris
01 Jul 09:08
+0
VOTURI
-0
RADET a falimentat datorita infractorilor care au condus Regia si care au furat de au rupt.

DEMISIA si PUSCARIA !!!
Shaolin
30 Jun 19:41
+0
VOTURI
-0
Care conducere RADET, femeie? Ca de cand i-au prins pe primii cu spaga in excursii la nu mai stiu ce meciuri de fotbal s-au tot schimbat directorii ca ciorapii!
A venit unul care si-a facut birou cu amprenta, de nu mai putea nimeni sa mai intre in biroul ala. A fost schimbat cu mult scandal.
A venit altul, profesor de karate, care-si facea poze la bustul gol pe scuter! Schimbat si ala.
A venit altul care n-avea sprijinul Consiliului Primariei, probabil ca nu facea parte din partidul care trebuia. Schimbat iar.
A venit altul, interimar, dar se pare ca n-a fost schimbat ala dinainte ca lumea, asa ca au fost vreo doi directori generali...
Iar acum ar fi director un mare smmecher dat afara de la RATB pentru ce probleme le stii c-au fost acolo!

Ce conducere sa mai schimbi? Ca deja nimeni nu mai stie nimic!
Asta e metoda cea mai buna de-a falimenta RADET-ul! Schimbati-le directorii lunar, saptamanal, iar alora pe care-i dati afara dati-le 50 de salarii compensatorii!

Si colac peste pupaza vin si neavenitii sa-si dea cu parerea despre datoriile RADET! Matale cand iti platesti factura la apa calda? La vreo doua luni dupa, nu? Dar te astepti ca RADET sa-si plateasca propriile facturi la timp, poate chiar in avans!

Vedea-v-as cu RADET priva! Sa va mai aud cum chitaiti ca-i pretul mare la gigacalorie! Si sa vina dupa aia Primaria sa spuna ca n-are ce sa faca, ca doar e un patron care-si impune pretul dorit! Nu va convine, mutati-va!
Cris
30 Jun 17:53
+0
VOTURI
-0
Demisia urgenta a conducerii RADET, preturi subventionate, in continuare pentru populatie, stoparea furtului, escrocii la Puscarie, etc. Sunt solutii. In niciun caz restructurarea RADET nu trebuie sa se faca pe spinarea populatiei votante. Preturile trebuie reduse urgenta. La fel TVA-ul la mancare si toate celelalte impozite si taxe. Demisia urgenta Basescu, Ponta, toti politrucii care se tot perinda pe la putere de 25 de ani.
mahala
30 Jun 14:10
+0
VOTURI
-0
Cand Oprescu da gratuitati electoratului lui, RADET, RATB, etc incep sa aiba probleme...Poate ajunge presedinte si scapam de incompetent de la primaria capitalei

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE