DEZBATERE PUBLICĂ: Animalele sălbatice, INTERZISE în circurile şi expoziţiile din CapitalăPrimăria Capitalei anunţă că organizează dezbatere publică pe marginea proiectului de Hotărâre de Consiliu General privind interzicerea folosirii animalelor sălbatice în circuri şi expoziţii în Municipiul Bucureşti. Potrivit proiectului, animalele sălbatice din circuri au de suferit fiind ţinute în captivitate, motiv din care pot avea un comportament violent punând în pericol viaţa publicului. Măsura interzicerii animalelor sălbatice în circurile din Bucureşti a fost luată de autorităţi după ce 11 animale au murit într-un incendiu produs la Circul Globus, pe 12 ianuarie 2017. 

Animalele salbatice ar putea fi INTERZISE in circurile din Bucuresti
Animalele sălbatice ar putea fi INTERZISE în circurile din Bucureşti
Foto: Agerpres

Proiectul privind interzicerea animalelor sălbatice în circuri este pus în dezbatere publică de Primăria Capitalei până pe data de 7 martie 2017, a stabilit municipalitatea care a anunţat că părerile celor interesaţi pot fi transmise pe site-ul instituţiei până cel târziu 6 februarie 2017 sau la sediul instituţiei.

Ulterior, proiectul va fi supus votului Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Potrivit proiectului, "se interzice folosirea animalelor aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ şi în orice alt tip de spectacol sau expoziţie, pe teritoriul municipiului Bucureşti, cu excepţia Administraţiei Grădina Zoologică Bucureşti.

Nerespectarea prevederilor prezentei hotărâri reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amenzi cuprinse între 2.500 şi 5.000 lei, iar contravenienţii au obligativitatea de a părăsi teritoriul municipiului Bucureşti, în termen de maxim 24 de ore de la data notificării de către autoritatea competentă".

Conform documentului elaborat de municipalitate, animalele de la circ sunt chinuite în actul de dresaj, fiind folosite metode coercitive dure. În plus, acestea nu sunt ţinute în condiţii optime de captivitate, suprafaţa alocată fiind foarte mică în raport cu nevoile fizice ale animalelor, motiv din care acestea se pot îmbolnăvi până la moarte. Detalii despre viaţa în captivitate la circ a anumalelor sălbatice găsiţi aici.

"Circurile, în special cele ambulante, nu asigură sub nicio formă necesităţile de mişcare, de manifestare a comportamentului natural şi de interacţiune în cazul animalelor sociale. Dresajul în cazul animalelor sălbatice se bazează pe metode coercitive, care produc multă suferinţă fizică şi psihică şi care determină adeseori un comportament agresiv şi periculos.

Spaţiile în cuştile şi ţarcurile de circ şi de expoziţii nu pot acoperi necesităţile acestor specii care parcurg distanţe mari în libertate sau care trăiesc în grupuri extinse în sălbăticie. Condiţiile de izolare şi imobilitate le creează de-a lungul timpului comportamnete stereotipe. Cele mai afectate sunt felinele mari, precum leii şi tigrii. Elefanţii, spre exemplu, se manifestă prin balansarea compulsivă a capului, iar urşii şi leoparzii se plimbă obsesiv în cuşcă.

Habitatul unui leu, spre exemplu, se desfăşoară pe o suprafaţă de circa 400 km pătraţi, echivalentă cu dublul suprafeţei municipiului Bucureşti. În circuri, regele animalelor are la dispoziţie maximum 12 metri pătraţi, iar instinctele sale de vânătoare şi alergare sunt complet reprimate prin metode coercitive brutale", se menţionează în proiectul aflat în dezbatere publică.

Măsura interzicerii animalelor sălbatice la circ a fost propusă de municipalitate după ce, pe 12 ianuarie 2017, un incendiu puternic a izbucnit la Circul Globus, incendiu în care 11 animale au murit, printre care şi doi tigri.

La nivelul Uniunii Europene, 19 state membre au luat decizia de a interzice parţial sau total animalele sălbatice în circuri, conform unei recenzii realizate de o organizaţie non-profit internaţională, Stop Circus Suffering: Austria, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Ungaria, Irlanda, Malta, Olanda, Norvegia, polonia, Portugalia, Slovenia, spania, Suedia, Marea Britanie.

Etichete: animale salbatice, animale salbatice bucuresti, animale salbatice interzise, Bucureşti, circ, circ bucuresti

0/2 COMENTARII
aaa
24 ian 13:32
+0
VOTURI
-0
Pe tot teritoriul Romaniei trebuie interzisa folosirea oricarui animal pentru distractia bipezilor!
Cetatean
24 ian 12:58
+0
VOTURI
-0
Iată link-ul care trebuia să se găsească în articol: http://www.pmb.ro/institutii/cgmb/dezb_publica/proiecte/pr_dezb_publica.php
(proiectul nr. 1216 publicat în 20.01.2017)

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h