Proprietarul Cathedral Plaza face dosar cu faptele lui IPS Ioan Robu şi îl trimite la VaticanCathedral Plaza se află în procedură judiciară de reautorizare, anunţă proprietarul clădirii Millennium Building Development într-un comunicat de presă, precizând totodată că este în curs de întocmire a unui dosar cu fapte ilicite ce ar fi fost săvârşite de IPS Ioan Robu şi care ar urma să fie trimis la Comisia de Abuzuri de la Vatican. 

Dezvoltatorul Cathedral Plaza face dosar cu faptele lui IPS Ioan Robu si il trimite la Vatican (Foto libertatea.ro)
Dezvoltatorul Cathedral Plaza face dosar cu faptele lui IPS Ioan Robu şi îl trimite la Vatican (Foto libertatea.ro)

"Respingem total acuzațiile privind reaua credință a investitorului care nu ar fi oprit lucrările de construire la deschiderea procesului de anulare a autorizației. Edificarea Cathedral Plaza a fost începută de Millennium, în calitate de proprietar al terenului pe care se află construcția, anterior chemării în judecată formulată de ARCB pentru anularea autorizației. Ulterior lucrările au fost suspendate de instanță începând cu 10 iulie 2007 fiind reluate doar după anularea acestei măsuri de aceleași instanțe judecătorești.

Clădirea a fost edificată așadar în temeiul unei autorizații de construire valide și în limitele exacte ale acestei autorizații, ba chiar mai mult, cea mai mare parte a lucrărilor de construire (a caror valoare s-a ridicat la aproximativ 70 milioane de euro) fiind terminate în perioada iulie 2009 - octombrie 2010, cand producea efecte hotararea definitiva anterior menționată ce reconfirma irevocabil valabilitatea autorizatiei de construire", susţine dezvoltatorul Cathedral Plaza într-un comunicat. 

Reamintim că în acest moment nu există nicio decizie a instanțelor din România care să fi dispus demolarea Cathedral Plaza de îndată și cu efecte directe asupra dreptului nostru de proprietate, în ciuda distorsionărilor şi manipulărilor pe această temă lansate de IPS Ioan Robu, precizează  Millennium Building Development .

Redăm mai jos punctul de vedere transmis de dezvoltatorul Cathedral Plaza.

"Hotărârea emisă de Tribunalul Dâmbovița în iunie 2012 reprezintă în realitate o fraudă săvârșită de Arhiepiscopul Robu fără informarea și citarea în cauză a Millennium în calitate de proprietar al clădirii, prin inducerea în eroare a judecătorului cauzei, care a înțeles abia ulterior gravitatea măsurii pe care aparent o dispusese și nelegalitatea demersului. Acesta este şi motivul pentru care același judecător a emis în anul 2015, în același dosar, la cererea Municipalității, o altă hotărâre în care a explicat voința sa, subliniind că trebuie respectat dreptul Millennium de a parcurge procedura de reautorizare și abia apoi, a se începe eventuale proceduri de demolare dar, în conformitate cu art. 8 din Legea 51/1990, adică cu obținerea unei autorizații de demolare care să evalueze temeinic atât interesele dezvoltatorului, cât și cele ale tuturor celorlalți vecini ai acestei clădiri.

Sensul hotărârii respective ar trebui să fie acela că Municipalitatea trebuie să își asume plata unor de despagubiri în suma de peste 70 de milioane de euro (valoarea investiției) dacă încalcă obligațiile legale și pornește la demolare fără să cheme în judecată proprietarul clădirii Millennium și fără să obțină eventual un ordin opozabil acesteia, după soluționarea irevocabilă a procedurii de reautorizare.

Având în vedere că Millennium a cerut intrarea în legalitate într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului București, emiterea autorizației de demolare este nu numai imposibilă, ci și absurdă.

Este neadevărată și periculoasă și afirmația potrivit căreia ar exista decizii irevocabile de expropriere a Millennium, sau o soluţie a CEDO prin care statul român nu ar avea nicio obligaţie de despăgubire faţă de dezvoltator. O astfel de hotărâre și analiză CEDO nu există, sesizarea CEDO de către Millennium făcută la nivelul anului 2011 exclusiv pentru cursul nefiresc al justiției în procesul privind valabilitatea autorizației, fiind respinsă de forul european ca tardivă, pentru pierderea de către Millennium a unui termen de 6 luni în care ar fi trebuit adresată petiția noastră.

Înţelegem disperarea Monseniorului de a acredita în spaţiul public ideea exproprierii, de altfel Arhiepiscopul Robu urmăreşte acapararea terenului pe care se găseşte acum Cathedral Plaza încă din anul 1990 când solicita și obținea din partea Guvernului o atribuire ilegală pentru edificarea unui Hotel Episcopal. Cu toate acestea, având în vedere că aceste terenuri s-au aflat sute de ani în proprietatea privată a mai multor familii de români ce și-au obținut în instanță recunoașterea drepturilor după anul 1990 prin reconstituirea proprietăților abuziv preluate de în perioada comunistă de către Stat, demersul IPS Robu nu a mai fost posibil.

Astfel, apelurile publice ale Arhiepiscopului la demolare şi refacerea parcului public anterior existent se dovedesc a fi demersuri nedemne pentru o faţă bisericească ce pretinde a fi luptat contra ororilor comunismului şi care invocă în sprijinul său legalitatea și corectitudinea.

În concluzie, o eventuală refuzare a dreptului Millennium de a avea o judecată dreaptă și finală în sistemul de drept intern cu privire la posibilitatea de reautorizare a clădirii și demolarea imobilului fără respectarea obligațiilor legale minimale (Legea 50/1991) şi a deciziilor instanțelor, ar însemna o ingerință nepermisă asupra dreptului nostru de proprietate și va genera răspunderea directă a Statului pentru un astfel de abuz, ducând indiscutabil la obligația acoperii întregului prejudiciu ce se ridică deja astăzi la mai mult de 70 de milioane euro. Cu siguranță, o nouă cerere pentru acest motiv adresată CEDO va fi primită, după cum apare ca pe deplin îndreptățită deja și o sesizare a instanței de arbitraj de la Washington (ICSID) împotriva Statului Român pentru pierderile deja suferite de investitori cu acest proiect.

Pe fondul abuzurilor şi manipulărilor repetate ale Arhiepiscopului Robu, Millennium pregăteşte un dosar cu toate faptele ilicite săvârșite de IPS Ioan Robu, dosar ce va fi trimis atât către opinia publică, cât și către Nunțiul Apostolic, către Comisia de Abuzuri de la Vatican, către Parlamentul României, şi nu în ultimul rând, către organele de cercetare din ţara noastră."

CER: Vaticanul consideră clădirea Cathedral Plaza un "monument al corupţiei"

Conferinţa Episcopilor din Bucureşti (CER) transmite că Vaticanul consideră imobilul Cathedral Plaza, ridicat lângă Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti, un "monument al corupţiei" şi este "preocupat de atitudinea autorităților române față de situația catedralei." CER susţine totodată că reprezentanţii Sfântului Scaun i-au transmis premierului Dacian Cioloş că "turnul ilegal Cathedral Plaza riscă să devină mai celebru decât turnul din Pisa". Detalii, aici. 

În legătură cu acest aspect, dezvoltatorul Cathedral Plaza a transmis mai multe precizări: 

"În urma comunicatului transmis presei în data de 30 martie 2016 de către Conferința Episcopilor Catolici din România, al cărei președinte este Arhiepiscopul Ioan Robu, Millennium Building Development, proprietarul clădirii Cathedral Plaza, dorește să facă următoarele precizări:

Remarcăm şi ne bucurăm că însuşi IPS, Ioan Robu, a confirmat că Papa Francisc I nu condiționează o eventuală vizită în România de situația clădirii Cathedral Plaza. Precizăm că în prezent Millennium așteaptă atât din partea Ministerului Afacerilor Externe cât și din partea Ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, clarificări publice cu privire la acest subiect.
Nu putem să nu remarcăm că inflamarea ştirii legate de un refuz al Papei Francisc de a veni în România din cauza clădirii Cathedral Plaza a pornit chiar de la Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti (ARCB) care a deturnat contextul declaraţiei Ministrului Culturii, silindu-l pe acesta să revină asupra propriei declaraţii, anticipând poteţialul de criză al unor afirmaţii puse într-un context neconform cu realitatea. Prin revenirea asupra propriei declaraţii, Ministrul Culturii a confirmat practic că nu a existat nicio discuţie sau întâlnire cu Papa Francisc pe acest subiect.

Atragem atenţia asupra faptului că, declaraţiile Ministrului Culturii pot fi considerate drept tentativă de influenţare a justiţiei atâta vreme cât Ministerul Culturii este parte în procesele aflate încă pe rol. De asemenea, nu putem să nu remarcăm disponibilitatea Ministrului Culturii de a se întâlini şi de a fi informat pe tema Cathedral Plaza doar de una din părţile implicate în conflict, refuzând orice dialog fundamentat pe memorii şi documente tehnice cu cealaltă parte. În acest sens, ne exprimăm consternarea în ceea ce priveşte practica total netransparentă a Ministerului Culturii de a dialoga pe aceeşi temă cu părţile interesate.

Atragem atenția că folosirea Papei și a Vaticanului într-un conflict judiciar civil între doi vecini, proprietari privaţi, sunt un abuz și o presiune menite să influențeze actul justiției, să pună pe o pistă greșită autoritățile și să dezinformeze opinia publică.

Având în vedere că actul de corupție se stabilește doar la capătul unei acțiuni de urmărire penală şi înțelegând că Excelența Sa, Monseniorul Maury Buendia, noul reprezentant al Vaticanului în România, ar fi afirmat în realitate despre clădirea noastră că ar fi un „monument al corupției", iar nu Papa Francisc, îi adresăm Nunțiului Apostolic solicitarea de a indica public probele pe care-și întemeiază afirmația și precizarea clară a actelor de corupție, cu indicarea persoanelor implicate și a faptelor relevante. Recomandăm Monseniorului Buendia să verifice atent istoria conflictului privind edificarea Cathedral Plaza înaintea oricăror altor viitoare declaraţii publice. Va observa astfel că dacă se poate vorbi de corupție sau abuzuri acestea trebuie căutate în persoana IPS Robu care a promovat această clădire către Ministerul Culturii încă din anul 1999 urmărind obținerea de foloase directe pe care le-a impus dezvoltatorului.

De asemenea, înainte de a solicita demolarea, îi aducem la cunoştinţă Nunţiului Apostolic că 19 colective de experţi recunoscuţi au stabilit că nu există nicio interferenţă între clădirea Cathedral Plaza şi Catedrală. În schimb, o eventuală demolare ar pune în pericol grav clădirea bisercii din vecinătate, dar și a celorlalte clădiri limitrofe.

Nu putem să nu remarcăm momentul ales de Monseniorul Robu pentru a transmite acest comunicat, cu câteva zile înainte de pronunțarea unei instanțe din Constanța asupra cererii Primăriei Municipiului București de lămurire a dispozițiilor Tribunalului Dâmbovița. De altfel, aceste comunicări sunt o practică recurentă a Monseniorului de a interveni în actul justiției", precizează  Millennium Building Development într-un comunicat remis vineri. 

Etichete: CAthedral Plaza, cer, Millennium Building Development, reautorizare

0/4 COMENTARII
KTV
29 May 17:38
+0
VOTURI
-0
Manhattanul nu este intr-o zona de seismicitate ridicata cum este Bucurestiului.
KTV
29 May 17:34
+0
VOTURI
-0
De ceva vreme, Millennium Building Development (MBD) proprietara clădirii construite ilegal la mai puţin de 8 metri de fundaţiile catedralei Sf Iosif din Bucureşti, încearcă sa influenţeze opinia publica declarând că mulţi investitori români si străini sunt extrem de preocupaţi de situaţia clădirii Cathedral Plaza, pe care din incompetenta profesionala de care au dat dovada ca reprezentanţi ai investitorilor pentru care au lucrat mai mult de o decada, de la începutul efortului de a dezvolta acest proiect, intr-un mod total fraudulos au adus acest proiect la starea de existenta actuala. Pentru a se apăra in fata noilor investitori care, inexplicabil, continua sa le plătească onorariile pentru a se apăra prin minciunile scornite permanent, acuzând continuu si fara scrupule atat reprezentanţii bisericii catolice din România, prin ponegrirea continua atat a imaginii Bisericii Catolice cat si a reprezentanţilor diplomatici ai Vaticanului in România.
Acest caz este un exemplu edificator si un simbol negativ pentru orice investitor care cu bună credinţa a contractat o companie romaneasca cu angajaţi romani sa le reprezinte interesele in România, sa cumpere in mod corect si cinstit un teren proprietate privată, pe care sa dezvolte, proiecteze si sa construiască o clădire in conformitate toate cerinţele legislaţiei existente pe teritoriul României, cu privire la activitatea de achiziţionare a terenurilor destinate investiţiilor particulare in vederea unei activitatii de dezvoltare, proiectare si construire a unei clădiri de birouri, in vecinătatea unui monument istoric de valoare naţionala si universala.
Obligaţia celor care au lucrat pentru firma MBD a fost sa facă toate demersurile necesare pentru ca proiectul intitulat Cathedral Plaza sa fie dezvoltat, proiectat si construit sigur si corect, tinandu-se seama de toate cerinţele normativelor in vigoare dar in special ale normativului de proiectare antiseismica P-100.1 contem
Mihai
03 Apr 08:27
+0
VOTURI
-0
Firma nu se autodenunța? Daca tot vrea denunțuri sa înceapă cu denunțurile faptelor sale făcute in cârdășie cu primăria sectorului 1 si primăria capitalei. Cum a obținut autorizația? Cum s-a făcut PUZ-ul din 2005 s.a.
Maximus
02 Apr 08:35
+0
VOTURI
-0
Catedrala st. patrick din manhattan e in aceeasi situatie

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE