DIICOT cere arestarea în lipsă a unui al treilea israelian implicat în dosarul șefei DNAProcurorii DIICOT au cerut Tribunalului București emiterea unui mandat de arestare în lipsă pe numele unui al treilea israelian implicat în dosarul de hărțuire a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

DIICOT cere arestarea unui al treilea israelian in dosarul de hartuire asupra Laurei Codruta Kovesi
DIICOT cere arestarea unui al treilea israelian în dosarul de hărțuire asupra Laurei Codruța Kovesi

DIICOT cere ca Yossi Barkshtein să fie arestat în lipsă. Acesta a reușit să părăsească teritoriul României, imediat după ce procurorii i-au reținut pe cei doi angajați de la Black Cube — Ron Weiner și David Geclowicz, potrivit Agerpres.

Cererea a fost depusă la tribunal la începutul acestei săptămâni, însă judecătorii vor lua în discuție solicitarea la sfârșitul lunii mai, deoarece procedura de citare în străinătate durează cel puțin 40 de zile. Ron Weiner și David Geclowicz au fost arestați preventiv pentru 20 de zile, în urma unei decizii luate marți de Curtea de Apel București.

Într-o declarație acordată publicației The Times of Israel, firma Black Cube a salutat decizia justiției și a subliniat că activitățile sale în România au fost efectuate cu permisiunea autorităților de la București.

"Nu există niciun dubiu că Black Cube a acționat în România în concordanță cu legea, cu autorizația și permisiunea de la cel mai înalt nivel", a citat publicația amintită.

"Vom lua toate măsurile necesare pentru a-i aduce acasă pe Ron și David'', a mai scris firma israeliană, referindu-se la cei doi angajați ai săi.

Potrivit DIICOT, Ron Weiner este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrității datelor informatice, în formă continuată, operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice.

Geclowicz David este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integrității datelor informatice și complicitate la operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice.

"În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, pe parcursul lunii martie 2016, două persoane care ocupau poziții de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv (Israel), cât și în Londra (UK), împreună cu mai mulți angajați ai firmei, printre care și cei doi inculpați, Weiner Ron și Geclowicz David, au inițiat și constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii mai multor infracțiuni, respectiv infracțiuni de hărțuire și infracțiuni informatice, constând în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter amenințător și hărțuitor, producătoare de temeri, precum și atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credențialelor de acces și ulterior compromiterii de conturi de poștă electronică, activități urmate de violarea secretului corespondenței, copierea și transferul fără drept a conținutului acestora", precizează DIICOT.

În cadrul grupării astfel constituite, Weiner Ron și Geclowicz David aveau roluri și sarcini precis trasate. Astfel, Weiner Ron răspundea de partea tehnico-informatică a activității, deținând cunoștințele informatice necesare, ocupându-se de atacurile de phishing și de compromiterea efectivă a conturilor de email, în timp ce, în prealabil, Geclowicz David era cel care răspundea de contactarea telefonică a persoanelor din familia și anturajul Laurei Kovesi și de obținerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de email, care în continuare formau ținta atacurilor informatice.

DIICOT mai arată că, în continuarea demersului, Weiner Ron, introducând fără drept credențialele titularilor legitimi, a accesat în mod repetat și fără drept (fără autorizarea/ consimțământul deținătorilor și utilizatorilor legitimi), respectiv prin încălcarea măsurilor de securitate (ID-uri și parolele de autentificare) căsuțele de email (spațiul alocat de furnizorul de servicii conturilor clienților) a trei persoane.

"După ce în prealabil autorul a accesat respectivele conturile online și a preluat controlul asupra acestora, a luat astfel cunoștință de informațiile și corespondența privată stocate în cadrul respectivelor conturi compromise, date informatice pe care le-a copiat și le-a transferat în mod neautorizat în propriul sistem informatic, producându-se în acest fel modificări inerente în conținutul conturilor atacate", mai spun procurorii.

Etichete: arestare in lipsa, arestare Yossi Barkshtein, diicot, dosar hartuire laura codruta kovesi, dosar laura codruta kovesi, Laura Codruţa Kovesi, mandat de arestare, Yossi Barkshtein

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE