DIICOT: Decizia CCR presupune înființarea unui serviciu tehnic de 20 de milioane de euroDIICOT va solicita Ministerului Justiției promovarea unei ordonanțe de urgență de modificare a Legii 508/2004 prin care va solicita înființarea serviciului tehnic al Direcției, având în vedere decizia CCR privind neconstituționalitatea unor reglementări privind realizarea activităților de supraveghere tehnică. Anunțul DIICOT vine după ce și DNA a anunțat că modificarea reglementărilor privind realizarea activităților de supraveghere tehnică, ca urmare a deciziei CCR, va impune un efort bugetar de aproximativ 10,4 milioane euro.

DIICOT: Decizia CCR presupune infiintarea unui serviciu tehnic de 20 de milioane de euro
DIICOT: Decizia CCR presupune înființarea unui serviciu tehnic de 20 de milioane de euro

"Această modificare va impune achiziția de echipamente tehnice specifice și detașarea inițială a unui număr de 200 de lucrători de poliție în cadrul DIICOT, precum și asigurarea trainingului acestora. Aceste măsuri presupun un efort bugetar de peste 20.000.000 de euro, această sumă fiind susținută la acest moment doar de sumele utilizate de alte unități specializate de parchet în același demers, sumele absolute putând fi precizate numai după un calcul judicios efectuat împreună cu specialiștii în domeniu. Precizăm că nu putem raporta la acest moment necesarul de resurse la un reper existent, deoarece Direcția nu deține niciun mijloc tehnic și niciun specialist desemnat", se arată într-un comunicat al DIICOT transmis miercuri Agerpres..

Potrivit sursei citate, aceste necesități au devenit urgente o dată cu publicarea motivării deciziei CCR pe site-ul instituției, motivare din care rezultă că organele judiciare nu vor mai putea utiliza suportul tehnic al SRI nici măcar pentru a implementa mandatele de supraveghere tehnică în sistemul național.

"În aceste condiții, dat fiind faptul că DIICOT nu beneficiază de poliție judiciară proprie și nici de un Serviciu Tehnic adecvat necesităților Direcției, trebuie dată eficiență dispozițiilor art. 15 din Legea 508/2004 sau textului corespunzător din proiectul de lege de modificare a Legii 508/2004", se mai arată în comunicat.

DIICOT precizează că în calculul preconizat trebuie avut în vedere că instituția nu deține niciun mijloc tehnic de interceptare și că, în 2015, peste 60% din mandatele de supraveghere tehnică au fost operaționalizate prin SRI.

''Conducerea DIICOT va aduce la cunoștința Ministerului Justiției lămuriri cu privire la necesitatea promovării actului normativ prin care să fie amendată legea de organizare a DIICOT și rectificarea bugetului instituției cu suma ce urmează a fi determinată. (...) În cursul anului 2015, DIICOT a dat spre exploatare un număr de peste 33.000 de mandate de supraveghere tehnică, din care 60% au fost operaționalizate prin SRI. În consecință, după publicarea Deciziei CCR va fi necesară alocarea de resurse proprii ale DIICOT pentru a putea asigura în continuare eficienta activității de investigare a infracțiunilor de criminalitate organizată și terorism", adaugă sursa citată.

VEZI și REACŢIA DNA la decizia Curții Constituționale

IGPR: Urmare a deciziei CCR, e nevoie de suplimentarea cu 1.000 de posturi și rectificare bugetară de 30 de milioane de euro

IGPR informează că, urmare a deciziei Curții Constituționale a României (CCR), pentru realizarea supravegherii tehnice în noul context legislativ, se impune suplimentarea structurii organizatorice a Poliției Române cu 1.000 de posturi de ofițeri și agenți de poliție, precum și rectificarea bugetului instituției cu aproximativ 30 de milioane de euro.

"Poliția Română a luat act de motivarea Curții Constituționale Române și o va respecta întocmai. În acest context, împreună cu Parchetul General, s-au stabilit măsurile necesare pentru continuarea activităților specifice derulate în dosarele penale, în condițiile date", se afirmă în comunicatul IGPR.

Potrivit sursei citate, Poliția Română a realizat și o evaluare preliminară a activităților estimate a se desfășura, sens în care au fost identificate unele necesități. Acestea sunt "suplimentarea cu 1.000 de posturi a structurii organizatorice a Poliției Române, care să gestioneze infrastructura tehnică suplimentară și să desfășoare activități specifice; achiziționarea de echipamente I.T., de comunicații, autovehicule de diferite tipuri, precum și alte elemente de tehnică-operativă; realizarea unor programe de pregătire profesională, care să asigure că acești polițiști dobândesc cunoștințele necesare", iar "suma totală astfel estimată se ridică la aproximativ 30.000.000 de euro".

În comunicat se mai afirmă că "Poliția Română, ca structură a Ministerul Afacerilor Interne, este instituția specializată a statului, care exercită atribuții privind apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei, a proprietății private și publice, prevenirea și descoperirea infracțiunilor, respectarea ordinii și liniștii publice, în condițiile legii. În acest moment, prin structurile sale specializate, Poliția Română asigură suport informativ, tactic-operațional și tehnico-operativ specializat, ce deservește structuri din componența Ministerului Public, în instrumentarea dosarelor penale".

Plenul CCR a admis pe 16 februarie, cu majoritate de voturi, excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor din Codul de procedură penală care prevăd că supravegherea tehnică dispusă de procuror poate fi efectuată nu doar de "organul de cercetare penală sau de lucrători specializați din cadrul poliției", ci și de "alte organe specializate ale statului".

Etichete: CCR, Curtea Constituţională, diicot, DNA, SRI, supraveghere tehnică

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE