Dîncu, despre scandalul de la Operă: Fiecare cu partea lui de adevăr și de intoleranțăVicepremierul Vasile Dîncu spune că este nevoie de o decizie pe termen scurt pentru a curma criza de la Opera Națională București și de un proiect pe termen mediu și lung.

Vasile Dincu
Vasile Dîncu

"În cursul zilei de marți am participat, la Opera Națională București, la o întâlnire cu reprezentanții acestei instituții. A urmat o altă întâlnire cu o delegație condusă de Johan Kobborg și Alina Cojocaru. În fiecare dintre cele două grupuri am regăsit pasiune, emoție și dorința de a învinge propriul punctul de vedere. Fiecare cu partea lui de adevăr și cu partea de intoleranță. Unii au invocat nevoia de previzibilitate, de repertoriu stabil și de management performant, artiști pe care societatea i-a obosit și umilit încât acum sunt reticenți la schimbări și experimente. Ceilalți mizează pe competiție permanentă, pe inovație și schimbare, pe criterii de performanță din altă lume, adică din lumea nouă. Un singur numitor comun au cele două entități: povestiri despre managementul neperformant al instituțiilor noastre de cultură, despre lipsa de resurse, de viziune și despre continua improvizație", a scris Vasile Dîncu, miercuri, pe contul său de Facebook.

Vicepremierul a precizat că angajații de la Operă au fost civilizați, organizați și coezivi și au ascultat o declarație cu un punct de vedere contrar fără să huiduie și mulți chiar au aplaudat.

"Johan Kobborg, un mare artist contemporan, nu are cum să înțeleagă cum ne-a transformat perioada comunistă și ce efecte se prelungesc până acum", a scris Vasile Dîncu.

El opinează că, pentru a fi curmată criza, este nevoie de o decizie pe termen scurt.

"Din punctul meu de vedere, acum este nevoie de o decizie pe termen scurt, pentru a curma criza, și de un proiect pe termen mediu și lung. Cred că o instituție de repertoriu, așa cum își doresc angajații, cum poate fi Opera Națională Română, nu trebuie să excludă deschiderea spre proiecte ambițioase, care să aducă plusvaloare și circulație internațională. Un manager curajos și un proiect inteligent nu cred că trebuie să elimine neapărat vreuna dintre tendințe, chiar dacă multă lume crede acum că varianta radicală este cea mai bună. Dar despre asta vor vorbi și decide specialiștii", consideră Vasile Dîncu.

Vicepremierul a precizat că în domeniul artelor spectacolului este necesar un sistem de politici culturale moderne și inovative sprijinite de statul român.

"Susțin că, în domeniul artelor spectacolului, avem nevoie de un sistem de politici culturale moderne și inovative sprijinite de statul român. Din păcate, ne concentrăm, uneori, prea mult pe schimbarea oamenilor care conduc instituțiile înainte de a le vedea proiectele sau de a analiza posibilul impact", a explicat Vasile Dîncu.

Acesta afirmă că le este recunoscător tuturor celor care au participat la întâlnirile de marți și la căutarea soluțiilor care să permită reluarea activității artistice la Opera Națională Română, precizând totodată că discuțiile vor continua miercuri. Vasile Dîncu s-a întâlnit marți cu protestatarii de la Opera Națională București, cărora le-a spus că a venit la ONB în calitate de mediator, potrivit Agerpres.

Etichete: Opera Naţională Bucureşti, scandal ONB, scandal opera bucuresti, scandal opera nationala bucuresti, vasile dincu, Vasile Dîncu onb

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h