Achiziţii supraevaluate de 200 de ori de la ONG-ul directorului Rotaru, la Biblioteca MetropolitanaBiblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) cumpără sute de cărţi la preţuri supraevaluate, de la o organizaţie neguvernamentală al cărui preşedinte este, încă de la înfiinţarea ei, Florin Rotaru, directorul bibliotecii. Pentru una dintre cărţile cumpărate de la această organizaţie de BMB s-a plătit o sumă de 200 ori mai mare decât preţul cu care aceeaşi carte poate fi cumpărată de pe piaţa internaţională. Responsabil pentru aceste achiziții este Florin Rotaru, directorul Bibliotecii Metropolitane. Florin Rotaru a mai fost implicat și în alte scandaluri: a făcut achiziţii de carte suspecte, tot l preţ supraevaluat, de un milion de euro, de la un bătrânel de 86 de ani, s-a aflat în conflict de interese (soția sa devenind cercetător în instituție în timp ce el era director, el fiind si membru in comisie) și a fost acuzat de angajații săi că îi exploatează în interes propriu: îi folosește ca sclavi, îi jignește și umilește. În sediul Bibliotecii Metropolitane a fost realizat şi un pictorial sexy cu starleta Roxana Nemeş, care îşi acoperea părţile intime cu cărţile din bibliotecă. 

Florin Rotaru, directorul Bibliotecii Metropolitane, a creat o organizație neguvernamentală acum 15 ani, organizație care s-a numit mai întât Asociația Bibliotecarilor și Documentariștilor din București (A.B.I.D.O.B.), iar mai apoi, în 2003, printr-un act adițional, a transformat această asociație în Asociația Bibliotecarilor și Documentariștilor din România (A.B.I.D.O.R), lărgindu-i și atribuțiile. El a fost președinte A.B.I.D.I.O.R. încă de la înființare și este președinte și acum.

B365.ro a intrat în posesia listei de cărți achiziționate de Biblioteca Metropolitană de la A.B.I.D.O.R. Una dintre aceste cărţi a fost cumpărată la un preţ de 200 ori mai mare decât prețul cărţii de pe piaţa internaţională, de specialitate. Diferenţele de preţ ajung până la 11900 lei, pentru o singură carte. Puteţi vedea lista cu preţurile cărţilor de pe piaţă şi sumele cu care s-au cumpărat de Biblioteca Metropolitană de la A.B.I.D.O.R. în tabelul de la sfârşitul articolului.

Cartea Analecta monumentorum omnis aevi Vindobonensia : opera et studio / Adami Francisci Kollarii. - Vindobonae : Typis et Sumptibus J. T. Trattner, 1761-1762. - 2 vol. ; 32 cm, se găseşte la Biblioteca Metropolitană în ediţie facsimilată (reprodusă) după cea apărută în anul 1761, ediţia cumpărată fiind publicată în 1970. Totuşi, în catalog, această carte a fost indrodusă greşit, ca şi cum ar ediţia din 1761. Motivul pentru care a fost făcută această eroare este lesne de înţeles: cartea a fost achiziţionată de Biblioteca Metropolitană la preţul de 10715 lei, dar aceeaşi carte se găseşte de vânzare pe internet, pe site-ul abebook.com, la preţul de 54 lei, de 200 ori mai ieftină. Găsiţi cartea aici. Deşi în catalog este introdusă ca fiind ediţia din 1761, cartea are cod ISBN (număr de carte standard internațional). ISBN este un cod de bare pentru identificarea comercială a cărților, a fost creat în 1966 şi adoptat ca standard internaţional în 1970. Aşa că este imposibil ca o carte publicată în 1761 să aibă acest cod.

Spre exemplu, cele patru volume ale cărţii Rerum Ungaricarum decades / Antonius de Bonfinis ; ediderunt I. Fógel et B. Iványi et L. Juhász. - Lipsiae : B. G. Teubner, publicate între 1936-1941, pot fi achiziţionate de pe piaţa internaţională cu 372 lei (93 lei volumul). Florin Rotaru a aprobat ca Biblioteca Metropolitană să cumpere aceleaşi cărţi de la A.B.I.D.O.R. cu 15050 lei (3752.5 lei volumul). Diferenţa de preţ este de 14678 lei. Cartea poate fi găsită aici.

Procedeul folosit de Florin Rotaru, cel care aprobă toate aceste achiziţii, este unul simplu: A.B.I.D.O.R.-ul, organizaţie neguvernamentală al cărui preşedinte este directorul Rotaru, cumpără cărţi la preţul pieţei şi le vinde la preţuri supraevaluate Bibliotecii Metropolitane. B365.ro vă prezintă o listă cu 12 cărţi, care include preţul cu care s-au cumpărat de A.B.I.D.O.R. şi preţurile cu care s-au achiziţionat aceleaşi cărţi de Biblioteca Metropolitană de la A.B.I.D.O.R., ambele conduse de directorul Florin Rotaru. Puteţi vedea lista în tabelul de la sfârşitul articolului. Diferenţele de preţ adunate, doar pentru aceste 12 cărţi, ajung la 29694,57 lei.

Suma totală cu care Biblioteca Metropolitană a cumpărat cărţi de la A.B.I.D.O.R., din 2008 până în 2012, este de 322957 lei. 

În actul adițional din 2003, la articolul 5, se menționează, printre atribuțiile ABIDOR, "Editarea și tipărirea unor publicații prin editura și tipografia proprie intitulată Biblioteca Bucureștilor sau prin alte societăți specializate, publicarea revistei Asociației Biblioteca Bucureștilor și participarea la alte publicații de specialitate". Editarea și tipărirea acestor publicații s-a făcut mereu cu banii Bibliotecii Metropolitane.

La articolul 6, din actul adițional din 2003, se spunea că ABIDOR va susține financiar proiecte de investiții, reparații capitale și curente în spațiile Bibliotecii Metropolitane București. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată, banii venind doar în sens invers. Biblioteca Metropolitană cumpără cărți la prețuri supraevaluate de la A.B.i.D.O.R.

Organizația a fost creată, așa cum se arată pe site-ul oficial al acesteia, cu scopul apărării statutului profesional al bibliotecarului și documentaristului interesat de problemele bibliologiei, informării și documentării și pentru a arăta rolul deținut de bibliotecă în cadrul comunității.

Totuși, această asociație este alcătuită aproape exclusiv din salariații Bibliotecii Metropolitane, de la femeia de serviciu, paznici, muncitori calificați, bibliotecari, contabili până la cercetători. Când te angajezi la Biblioteca Metropolitană, o condiție necesară este să faci parte și din A.B.I.D.O.R.

Sediul în acte al A.B.I.D.OR.-ul este strada Tache Ionescu, nr. 4, Sector 1, aceasta fiind adresa sediului central al Bibliotecii Metropolitane. Dar în acest sediu nu găsești nicio încăpere care să fie destinată activității acestei asociații.

Căutat de jurnaliştii B365.ro, Florin Rotaru nu a mai răspuns la telefon.

Primăria Capitalei ne-a informat, după publicarea articolului Secretul bătrânelului milionar de la Biblioteca Metropolitană - cărți vândute de 11 ori mai scump, că "din dispozitia Primarului General, Sorin Oprescu, la Biblioteca Metropolitana Bucuresti se afla in derulare actiunea de control avand ca obiect verificarea legalitatii achizitiilor efectuate de aceasta institutie, dar si a acuzatiilor aduse conducerii institutiei, aspecte semnalate inclusiv in mass-media."

Directorul Florin Rotaru a mai fost implicat, în ultima perioadă, în alte scandaluri.

Florin Rotaru, directorul Bibliotecii Metropolitane, a fost acuzat de angajaţi că îi folosește pe post de sclavi, în interes personal. Două femei angajate în instituţia pe care Rotaru o conduce au declarat, pentru B365.ro, că au fost umilite, jignite şi exploatate de director şi soţia acestuia, Julieta Rotaru. Ascultați mărturiile femeilor tratate ca sclave de director.

Biblioteca Metropolitană a cumpărat sute de cărţi la preţuri exorbitante, supraevaluate, de la un bătrânel de 86 de ani, Pavelescu Constantin. Bătrânelul a primit pentru cărţi sume de până la 11 ori mai mari decât preţurile cu care se achiziţionează de pe piaţa internaţională, de specialitate. Deşi bătrânul ar fi primit un milion de euro de la Biblioteca Metropolitană, omul are un trai modest, într-un apartament din Sectorul 3.Când jurnaliştii B365.ro l-au vizitat pe bătrânel acasă şi l-au întrebat de legăturile pe care le are cu Biblioteca Metropolitană, aceasta s-a arătat foarte speriat. "Mă băgați în pușcărie! Gata, sunt la anchetă" - asta a fost reacția omului, înregistrată pe reportofon.

Un alt scandal în care a fost implicată Biblioteca Metropolitană a fost pictorialul sexy pe care Roxana Nemeş l-a făcut printre cărţile instituţiei. Blonda a pozat goală, în ipostaze lascive, printre cărți, în incinta sediului central al Bibliotecii Metropolitane București, instituție finanțată de la bugetul Primăriei Municipiului București.

Julieta Rotaru, soția directorului, este colegă de muncă cu soţul său, fiind angajată pe un post de cercetător ştiinţific la Biblioteca Metropolitană. Femeia a devenit cercetător în cadrul instituției în timp ce soţul său, Florin Rotaru, era director al instituţiei. Întrebat în luna iulie de jurnaliştii B365.ro dacă a făcut parte din comisia de acordare a gradului științific, Florin Rotaru a negat acest lucru, spunând că "titlul de cercetător ştinţific nu e dat de Primărie, ci de Ministerul Educaţiei în urma evaluării de către o comisie din care fac parte şi membrii ai Academiei Române. Eu nu am făcut parte din această comisie". Dar soţia acestuia este cercetător de gradul III, iar Ministerul Educaţiei validează doar gradele de cercetător I şi II şi nu pe cele de asistent de cercetare, cercetător principal şi cercetător principal III, care cad exclusiv în sfera angajatorului. În cele din urmă, directorul a recunoscut că a făcut parte din comisie și că, la momentul în care a fost întrebat, "nu și-a mai amintit".

Comparație între prețurile cu care s-au achiziționat cărțile de la A.B.I.D.O.R. și prețurile acelorași cărți de pe piața de specialitate

Cartea Blondus Flavius . Roma ristaurata et Italia / Biondo da Forli ; Illustrata di Biondo da Forli ; Tradotte in buona lingua volgare, per Lucio Fauno. - Venetia : Michele Tramezzino, din anul 1542, se găseşte piaţă la preţuri de 3272 lei până la 3185 lei, dar a fost cumpărată de BMB cu 12900 lei, diferenţa de preţ fiind de 9627 lei. Cartea poate fi găsită aici.

Encyclopedia of Neuroscience / Editors Marc D. Binder, Nobutaka Hirokawa, Uwe Windhorst. - Berlin : Springer, 2009. - 5 vol. ; 26 cm. - (Springer reference), din anul 2009, se găseşte pe piaţa de specialitate la preţul de 2600 lei şi a fost cumpărate de Biblioteca Metropolitană de la A.B.I.D.O.R. cu 14500 lei. Diferenţa de preţ este de 11900 lei. Cartea poate fi găsită aici.Comparaţie între sumele cu care s-au cumpărat cărţi de A.B.I.D.O.R. de pe piaţă şi sumele cu care s-au cumpărat aceleaşi cărţi de la A.B.I.D.O.R. de Biblioteca Metropolitană


Sumele, defalcate pe luni, date de Biblioteca Metropolitană organizaţiei A.B.I.D.O.R.

Suma totală este de 322.957,00 lei.

Etichete: A.B.I.D.O.R., achizitii de carte, achizitii de carte Biblioteca Metropolitana, Biblioteca Metropolitană, carti luate la suprapret de Rotaru, carti supraevaluate, conflict de interese, dezmat sexy Biblioteca Metropolitana, director Biblioteca Metropolitana, exploatare angajati, Florin Rotaru, Florin Rotaru sclave la director, Julieta Rotaru, ong, pictorial sexy Biblioteca Metropolitană, realitatea

0/12 COMENTARII
mihnea
10 Dec 09:41
+0
VOTURI
-0
De ce domnul primar Oprescu nu se descotoroseste de asemenea oameni? Oare stie domhul Oprescu ca in atatia ani cat acest ciocoi a stat in fruntea institutiei a pupat in cur fiecare partid care a fost la guvernare? Cum se schimba guvernarea, Rotaru schimba si el curul. Asa se face ca a trecut cu pupatul in cur tot spectrul politic: de la PRM, la PSD, la PDL si in ultima vreme PPDD. Sa nu mai vorbim de hotiile ordinare/extraordinare ale acestui mic dictator dezvaluite de anchetele dvs. Va plac asemenea oameni, domnule primar general?
Dana
08 Dec 21:14
+0
VOTURI
-0
Jigodia asta de Rotaru e in functie de 20 de ani! 20 de ani de hotie nedescoperita si tupeu dus la extrem. Sper din toata inima ca autoritatile sa ia masurile ce se impun in astfel de cazuri.
Ovidiu
08 Dec 13:40
+0
VOTURI
-0
Achizitia din poza e tare de tot, si sigur scumpa. Face banii.
cititoru
08 Dec 12:30
+0
VOTURI
-0
La fel este si la biblioteca din Iasi, unde directorul Bordeianu face achizitii de carte la pret supraevaluat, achizitii care nu au nici o legatura cu solicitarile de la cititori. Cumpara carti care nu sunt solicitate de cititori. A
Luc
08 Dec 10:54
+0
VOTURI
-0
Tipic romanesc. Lupul paznic la oi. Chiar nu face nimeni nimic? Cum de mai e in functie acest nenorocit? Cand e vorba de vreun fraier, institutiile abilitate se sesizeaza automat, acum...
francezul zburator
08 Dec 09:50
+0
VOTURI
-0
Ca Florinel Rotaru este hot si dereglat psihic, se stie, ca soata Julieta Rotaru e o parvenita si mai dereglata psihic ca el, la fel se stie (ar fi bine un consult psihiatric), dar se mai stie ca, individa asta, sub masca de "cercetatoare" , ajunsa pe la poalele diretorului idiot, este mult mai "profesionista", decat aceasta Roxana Nemes care apare in acel pictorial sexy. Macar, cea din urma, cu pictorialul ei, nu face rau nimanui, dar paranoica asta, "cercetatoarea", pe traducerile si pe munca altora, este pericol public...urdu de aici bolnavo...te asteapta Balaceanca...
Mos Tos
08 Dec 09:41
+0
VOTURI
-0
Pun pariu ca nici 0.001% din cei care acceseaza stirea nu o citesc, in schimb mangaie cu privirea ore intregi, poza cu unde pocnitoarea isi etaleaza "balcoanele". Pe realitatea_net sta stirea cu poza de rigoare de vreo saptamana intre primele stiri, semn ca accesarile sunt "buluc". Pune-i romanului niste tate in fata si o fraiera care le poarta si n-ai treaba cu el doua zile. Nici mancare nu-i mai trebuie.
marius
07 Dec 16:20
+0
VOTURI
-0
b365, ati facut o sesizare la politie, dna, pmb ? daca nu, degeaba ati scris acest articol, faceti sesizare si afisati numarul de identificare al sesizarii, pentru a-i verifica statusul
DAC
07 Dec 16:01
+0
VOTURI
-0
Stie cine a dat foc la Bibliotreca universitara in 89?
Angela
07 Dec 11:18
+0
VOTURI
-0
Doamne, este strigator la cer ce se intampla in tara asta! Si culmea ca acest parvenit mai este inca in functie! Institutiile statului ce pazesc?
RAZVAN
07 Dec 10:40
+0
VOTURI
-0
Ce legatura are poza cu articolul?
Sau am intrat pe cancan fara sa-mi dau seama?

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE