DNA a extins urmărirea penală în cazul fostului europarlamentar Adrian SeverinDNA a extins urmărirea penală în cazul lui Adrian Severin, pentru fapte petrecute în perioada 2007-2011, în perioada în care era europarlamentar. Severin este acuzat acum de săvârşirea infracţiunii de complicitate la spălare de bani, în formă continuată.

DNA a extins urmarirea penala in cazul fostului europarlamentar Adrian Severin
DNA a extins urmărirea penală în cazul fostului europarlamentar Adrian Severin

DNA a dispus, vineri, extinderea urmării penale față de suspectul ADRIAN SEVERIN, membru al Parlamentului European, la data faptelor, cu privire la săvârşirea infracţiunii de complicitate la spălare de bani, în formă continuată.

Adrian Severin a fost audiat, vineri, la DNA. El a dat explicaţii în faţa procurorilor timp de două ore, potrivit Realitatea TV.

" De data aceasta nu sunt autor, slavă Domnului, sunt complice. Acuzațiile sunt de complicitate de spălare de bani. Nu am dat nicio declarație astăzi. Mai întâi am cerut să văd de unde vina suma asta de bani. Nu eu încheiam contracte (când era europarlamentar n.red) ci asistenții mei. Mi s-a pus sechestru pe conturi", a declarat Severin, citat de romanialibera.ro.

Severin a negat toate acuzațiile care i-au fost aduse de către procurori.

Adrian Severin este judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție pentru corupție.

Adrian Severin a fost trimis în judecată de procurori pe 11 septembrie, iar curtea supremă stabilise iniţial ca primul termen al procesului să aibă loc pe 25 februarie 2014, însă data a fost schimbată la cererea DNA.

Potrivit DNA, în perioada decembrie 2010 — martie 2011, Adrian Severin a acceptat promisiunea a doi jurnalişti de la publicaţia britanică "The Sunday Times", care efectuau o investigaţie sub acoperire, de a-i plăti 100.000 euro anual, în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, pe de o parte, şi a votării împotriva altor amendamente ce nu corespundeau intereselor societăţii comerciale pe care acestea pretindeau că o susţin, pe de altă parte.

DNA a extins, joi, urmărirea penală şi pentru asistenții fostului europarlamentar Adrian Severin

În ordonanţa de extindere a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada martie 2007 – noiembrie 2010, Severin Adrian a încheiat, fie în nume propriu, fie ca reprezentant al grupului politic din care făcea parte, din Parlamentul European, un număr de 20 de contracte de consultanță cu mai multe firme create anume pentru a justifica prestarea unor servicii fictive, constând în realizarea unor studii.

În perioada respectivă, singurele activităţi înregistrate de societăţile în cauză au fost cele în relaţia cu Adrian Severin, respectiv grupul politic din care făcea parte.

Ulterior, societățile comerciale respective nu au mai avut nici un fel de activitate, iar în prezent toate figurează ca fiind radiate din Registrul Comerţului.

În aceeași perioadă, suspectul Adrian Severin cu intenţie și în conivenţă cu suspecții Jugănaru Anne-Rose-Marie, Abraham Florin – Leontin și o altă persoană, a acţionat în vederea disimulării originii ilicite a sumelor de bani provenite din decontările frauduloase din bugetul Parlamentului European, prin transferurile succesive ale sumei totale de 586.350 lei, efectuate de către societăţile din grup către o fundație, prin încheierea unor contracte fictive de pregătire şi instruire a personalului.
Concret, din actele de urmărire penală a rezultat faptul că plăţile efectuate în contextul de mai sus nu au la bază operaţiuni reale.
Pentru a da o aparenţă de legalitate transferurilor efectuate, suspecţii au convenit disimularea acestora sub forma plăţii unor servicii de pregătire profesională a angajaţilor, deşi aceeaşi angajaţi ai societăţilor în cauză au fost angajaţi şi la fundația respectivă, iar obiectul contractelor încheiate pentru justificarea plăţilor este similar.
Mai mult, numerele de ordine ale contractelor încheiate de fundație cu societăţile în cauză sunt consecutive, ceea ce indică faptul că nu au existat contracte încheiate şi cu alţi potenţiali beneficiari ai unor astfel de cursuri.
În plus, o parte din plăţile facturate de fundația respectivă către societăţile comerciale „beneficiare" era ulterioară încheierii raporturilor de muncă cu acei salariaţi, aceştia fiind angajaţii unei alte societăţi din grup, la momentul respectiv.

Suspectului Adrian Severin, i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Etichete: adrian severin, DNA, europarlamentar, spalare de bani, urmărire penală

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h