DNA cere redeschiderea urmăririi penale într-un dosar care-i vizează pe Andronescu şi AthanasiuDNA a solicitat ICCJ să confirme redeschiderea urmăririi penale într-un dosar care-i vizează pe foştii miniştri Alexandru Athanasiu şi Ecaterina Andronescu.

DNA cere redeschiderea urmaririi penale intr-un dosar care-i vizeaza pe Andronescu si Athanasiu
DNA cere redeschiderea urmăririi penale într-un dosar care-i vizează pe Andronescu şi Athanasiu
Foto: www.enational.ro

Procurorii DNA au solicitat judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție să confirme redeschiderea urmăririi penale într-un dosar în care sunt vizați Alexandru Athanasiu și Ecaterina Andronescu, pentru abuz în serviciu și achiziții publice făcute în timpul mandatelor de ministru al Educației, informează Agerpres.ro.

Potrivit site-ului ÎCCJ, cererea DNA a fost depusă pe 22 iunie, are ca obiect "confirmare redeschidere urmărire penală (art.335. alin.4 NCPP)", iar următorul termen al procesului a fost stabilit pentru 27 august.

Surse judiciare au declarat pentru AGERPRES că faptele din acest dosar sunt similiare cu cele reținute în dosarul "Microsoft", în care Alexandru Athanasiu și Ecaterina Andronescu au fost deja puși sub acuzare.

Ancheta în acest dosar ar fi fost închisă în urmă cu câțiva ani, însă, între timp, au apărut noi date.

În dosarul Microsoft, Alexandru Athanasiu, fost ministru al Educației în perioada 2003 — 2005, a fost pus sub acuzare în septembrie 2014, pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani, constând în aceea că ar fi procedat la aprobarea bugetului pentru derularea Programului SIE și, respectiv, pentru proiectul ce a vizat licențierea Microsoft și ar fi inițiat și avizat proiecte de Hotărâri de Guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Compaq și Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora. Faptele sale au avut drept consecință prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achiziției de servicii și produse la prețuri peste valoarea de piață: licențe cu circa 30 — 40% mai scumpe, calculatoare și produse software la prețuri cu până la 50% mai mari decât cele pentru aceleași produse sau produse similare de pe piață.

De asemenea, Ecaterina Andronescu este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani, după ce, în perioada 2001 — 2009, ar fi pretins și primit de la firma Siveco și firmele colaboratoare foloase necuvenite constând în sume de bani sau calculatoare, în scopul de a le asigura derularea unor proiecte cu Ministerul Educației.

Etichete: alexandru athanasiu, DNA, Ecaterina Andronescu

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE