CSM a sesizat Inspecția Judiciară, după ce DNA a susținut că Ponta a afectat independența justițieiUPDATE 16:00 - CSM a sesizat Inspecția Judiciară în cazul Ponta. 

Direcția Națională Anticorupție a decis, prin votul unanim exprimat al celor 90 de procurori prezenți la Adunarea Generală a DNA, să sesizezea Consiliul Superior al Magistraturii. DNA cere CSM să analizeze dacă afirmațiile premierului Victor Ponta sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său. Premierul a postat, pe un site de socializare, o afirmație dură la adresa unui procuror: "(….) singura problemă a ţării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând și imaginând fapte și situații neadevărate din urmă cu 10 ani!”. Mesajul lui Ponta a fost postat în contextul trimiterii sale în judecată, joi, în dosarul Turceni-Rovinari.

DNA sesizeaza CSM, dupa acuzatiile lansate de Victor Ponta
DNA sesizează CSM, după acuzațiile lansate de Victor Ponta

Direcția Națională Anticorupție (DNA) susține că, prin afirmațiile făcute de premierul Victor Ponta, joi, în contextul trimiterii sale în judecată în dosarul Turceni-Rovinari, acesta a adus atingere independenței justiției.

„Singura problemă a ţării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând și imaginând fapte și situații neadevărate din urmă cu 10 ani!” a scris Ponta,  pe o rețea de socializare.

Victor Ponta a fost trimis în judecată în dosarul Turceni-Rovinari. Premierul este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată și spălarea banilor. Alături de Victor Pomta a mai fost trimis în judecată, sub control judiciar și Dan Șova. „Din probele administrate a rezultat că, prin încheierea contractului de conlucrare, s-a urmărit bonificarea inculpatului Ponta Victor Viorel pentru contractele încheiate de SCA „Șova și Asociații" cu COMPLEXURILE ENERGETICE, având în vedere că a rezultat că aceste contracte nu s-ar fi încheiat dacă, la nivelul companiilor de stat, nu ar fi existat percepția că Șova Dan Coman beneficiază de susținerea inculpatului Ponta Victor Viorel." 

Vineri, procurorii DNA au deschis un nou dosar penal pe numele premierului, în care îl acuză pe Victor Ponta de fapte de corupție, comise din funcția de prim-ministru. 

 

Redăm comunicatul de presă al DNA:

„Urmare a unor afirmații făcute în mediul online, la data de 17 septembrie 2015, de către primul-ministru al României Ponta Victor-Viorel, după emiterea comunicatului de presă nr. 1472/VIII/3 din 17 septembrie 2015, Biroul de Informare și Relaţii Publice este abilitat să transmită următoarele:

Primul-ministru al României Ponta Victor-Viorel, pe un site de socializare a afirmat printre altele că: "(....) singura problemă a ţării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând și imaginând fapte și situații neadevărate din urmă cu 10 ani!".

La data de 18 septembrie 2015, în cadrul Adunării Generale a Procurorilor, constituită la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, în legătură cu propunerile de modificare și completare a Legii 303/2004, privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, a fost inclus pe ordinea de zi și subiectul privind aceste declarații lansate în spațiul virtual de către premierul României.

Cu această ocazie, prin votul unanim exprimat, cei 90 de procurori prezenți la Adunarea Generală a Direcției Naționale Anticorupție au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să analizeze dacă afirmațiile respective sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.
Declarația respectivă este cu atât mai gravă cu cât actele întocmite de procuror sunt supuse verificării de către șefii ierarhici, sub aspectul legalității și temeiniciei, conform dispozițiilor Codului de Procedură Penală.
Astfel, afirmațiile făcute de Ponta Victor-Viorel, prin prisma funcției deținute, au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natură să submineze și să aducă atingere instituției în care își desfășoară activitatea procurorul, precum și independenței sistemului judiciar.

În solicitarea adresată CSM, procurorii Direcției Naționale Anticorupție consideră că afirmațiile denigratoare făcute de primul ministru afectează reputația profesională a procurorului care a instrumentat cauza cât și a procurorilor abilitați să se pronunțe cu privire la legalitatea și temeinicia soluției dispuse în dosarul respectiv - trimitere în judecată.

Aceste afirmații pun la îndoială obiectivitatea cu care sunt instrumentate dosarele penale cât și probitatea morală și profesională a procurorilor care-și desfășoară activitatea în cadrul acestei instituții, ceea ce este de natură să aducă o gravă atingere independenței Direcției Naționale Anticorupție.
Reamintim că independența sistemului judiciar este o consecință a integrității profesionale și morale, iar imparțialitatea și integritatea sunt atribute ce trebuie garantate conform prevederilor legale.”

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE