Doar 50% din firmele din România au case de marcat cu jurnal electronicNumărul de case de marcat cu jurnal electronic instalate la firme a ajuns la circa 400.000, jumătate din totalul firmelor care ar trebui, conform estimărilor Guvernului, să aibă astfel de aparate. Stocuri la distribuitori sunt suficiente, însă ritmul noilor instalări a încetinit atât de mult, încât nu pare fezabil ca procesul să se încheie nici până la finele acestui an. Este important de menționat că noile case de marcat ar trebui să comunice online cu ANAF, însă Centrului Național pentru Informații Financiare (CNIF), cel care administrează infrastructura IT a ANAF și Ministerului Finanțelor, nu are, în prezent, capacitățile tehnice necesare pentru acest lucru.

Doar 50% din firmele din Romania au case de marcat cu jurnal electronic
Doar 50% din firmele din România au case de marcat cu jurnal electronic

În prezent, pentru casele de marcat cu jurnal electronic deja instalate, datele extrase din aparatele de marcat instalate se transmit lunar, electronic, prin declarație inteligentă pusă deja la dispoziția operatorilor economici (A 4200).

ANAF poate desfășura, în prezent, în raport cu firmele care nu au noile case de marcat, doar acțiuni de tip preventiv/stimulativ și nu de sancționare de la prima abatere a operatorului economic.

În ritmul actual, pentru a ajunge pe la 800.000 de noi case de marcat instalate, ar mai putea fi nevoie de circa doi ani. Potrivit celor mai recente date ale Ministerului Finanțelor

1. au fost declarate de distribuitori 532.035 aparate (produse, importate, achiziționate din SM UE) - luate în evidență de autorități.

Diferența față de punctul 2 o reprezintă casele de marcat aflate în stocurile distribuitorilor și disponibile la vânzare

2. au fost emise certificate NUI pentru 463.816 aparate - acestea sunt case vândute. Diferența față de punctul 3 sunt case de marcat vândute clienților, dar care așteaptă instalarea

3. au fost instalate/fiscalizate 397.696 aparate de marcat electronice fiscale - în funcțiune la firme Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, și ANAF au încercat să determine, prin declarații, comunicate și mesaje despre înăsprirea controalelor, firmele să accelereze procesul de achiziție a noilor echipamente, însă, pe măsură ce s-au echipat firmele care au fost dispuse să facă noua cheltuială mai rapid, a încetinit și ritmul achizițiilor, deși distribuitorii, conform datelor de mai sus, au pe stoc în jur de 70.000 de aparate, suficient pentru a acoperi câteva luni bune de cerere.

Detalii, pe profit.ro. 

Etichete: ANAF, case de marcat cu jurnal electronic, instalare case de marcat

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE