DOCUMENT: Pacienţii răniţi la Colectiv, de la Spitalul de Arşi, colonizaţi cu 6 bacterii mortaleJurnaliştii de la Rise Project prezintă mai multe documente interne de la unul dintre spitalele în care au fost internaţi pacienţi de la Colectiv, documente care arată că aceştia au fost colonizaţi cu 6 bacterii mortale pentru starea în care se aflau. Cu toate astea, Direcţia de Sănătate Publică susţine că a găsit, în urma inspecţiei, doar două bacterii pe un cearşaf.

DOCUMENT: Pacientii raniti la Colectiv, de la Spitalul de Arsi, colonizati cu 6 bacterii mortale
DOCUMENT: Pacienţii răniţi la Colectiv, de la Spitalul de Arşi, colonizaţi cu 6 bacterii mortale
Foto: riseproject.ro

RiseProject.ro. a intrat în posesia unor documente interne de la Spitalul de Arși care arată că pacienții răniţi în incendiul Colectiv au fost colonizați în spital cu șase bacterii mortale pentru starea lor gravă. Cu toate acestea, Direcția de Sănătate Publică (DSP) le-a găsit doar pe cele mai inofensive atunci când a venit în control la spital.

Conform sursei citate, la două zile de la incendiul din Colectiv, una dintre victime este deja colonizată de două bacterii intraspitalicești, potrivit analizelor făcute de laboratorul spitalului. Acestea, Stafilococ și E-Coli, pot fi fatale pentru orice ars.

Pe 2 noiembrie, pe analizele altor 12 pacienți apar alte trei bacterii care pot fi mortale. Jumătate dintre aceștia sunt internați în secția de Terapie Intensivă, considerată de medici cea mai igienizată zonă din orice spital, alături de sala de operații.

Pseudomonas (Piocianic) și Acinetobacter, două dintre cele trei bacterii, sunt rezistente, spun rezultatele analizelor interne, la toate antibioticele testate, mai puțin la Colistin și la încă un antibiotic care nu se găsește în România.

Antibioticul Colistin, potrivit specialiștilor cu care au discutat reporterii RISE Project, suprasolicită rinichii. Nu este indicată administrarea sa în cazul arșilor pentru că aceștia se desihdratează accelerat și Colistin poate duce la un blocaj renal.

Pe 4 noiembrie, numărul celor colonizați de germeni se ridică la 22, incluzând și pacienți de la Terapie Intensivă.

După ce jurnalistul Cătălin Tolontan a publicat un material în care medici care aveau grijă de răniţi declară că starea răniţilor a fost afectată de infecţiile spitaliceşti, Direcția de Sănătate Publică vine în control.

La secția de Terapie Intensivă inspectorii nu au găsit nici o bacterie, deși laboratorul spitalului a identificat în luna noiembrie, în zeci de probe, Piocianic și Acinetobacter, cele două bacterii care pot fi mortale la pacienții cu arsuri.

Pseud. și Acineto., cum sunt notați cei doi germeni de către medici în caietele de analize, lipsesc din raportul DSP. Au fost găsite pe un cearceaf dintr-un salon doar două bacterii, Stafilococ și Klebsiella.

Dr. Adrian Stănculea a refuzat să comenteze rezultatele analizelor DSP, obținute de RISE Project, motivând că Spitalul de Arși nu a fost înștiințat oficial, cu toate că documentele i-au fost prezentate de reporteri.

Inspectorii DSP au mai fost la Spitalele Bagdasar Arseni, Grigore Alexandrescu și Floreasca. Din analizele preliminare pentru probele preluate de la celelalte unități a reieșit că nu există germeni care pot provoca infecții nosocomiale.

Investigaţia completă, pe riseproject.ro.

Etichete: baterii spitale, colectiv, spitalul de arși

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h