DOLIU în mediul academic din România: Academicianul Gleb Drăgan a muritProfesorul inginer Gleb Dragan, membru titular al Academiei Romane si presedintele Sectiei de Stiinte Tehnice al forului academic, a incetat din viata, pe 24 octombrie, la varsta de 94 de ani.

DOLIU in mediul academic din Romania: Academicianul Gleb Dragan a murit
DOLIU în mediul academic din România: Academicianul Gleb Drăgan a murit
Foto: editura-electra.ro

"Cu stingerea din viata a academicianului Gleb Dragan, Academia Romana pierde pe unul dintre cei mai distinsi dintre membri sai, un cercetator remarcabil, un profesor de vocatie, un om de o aleasa structura intelectuala si morala. Opera sa ramane pentru totdeauna in istoria stiintei, dupa cum va ramane insotit de respect si recunostinta in sufletele discipolilor si colaboratorilor sai", spune Academia Romana, citata de Mediafax.

Gleb Dragan s-a nascut in anul 1920, la Tatar Copceac - Cahul, in prezent in Republica Moldova. Dupa studiile liceale la Comrat si Tighina, Gleb Dragan a urmat cursurile Facultatii de Electromecanica - Scoala Politehnica din Timisoara, pe care le-a absolvit cu mentiunea "magna cum laude".

Intre anii 1941-1943 s-a inscris la cursurile sectiei de matematica a Facultatii din Cluj si, in 1958, si-a luat doctoratul in specialitatea tehnica tensiunilor inalte, in care s-a consacrat cu excelenta. Dupa absolvire, a lucrat rand pe rand, la Societatea "Astra Romana" din Campina, Societatea de gaz si Electricitate, Centrala Industriala a Energiei Electrice, Institutul de Studii si Proiectari Energetice si Ministerul Energiei Electrice.

Incepand cu anul 1958, a intrat in invatamantul tehnic superior, urmand toate treptele ierarhiei universitare, pana la decan al Facultatii de Energetica.

Intre 1951-1967 si-a desfasurat activitatea la Institutul de Energetica al Academiei Romane. A creat o adevarata scoala a tensiunilor inalte in tara noastra, infiintand la Institutul Politehnic un laborator de specialitate, unul dintre cele mai modern utilate din aceasta parte a Europei.

Activitatea sa de cercetare s-a finalizat in contributii notabile in domeniile electrostatica, descarcarea corona, trasnet, supratensiuni atmosferice si de comutatie. Toate sunt prezentate pe larg in paginile celor 12 carti si peste 230 de lucrari publicate, dintre care 80 in strainatate. A fost coautor la lucrarea "Tehnica tensiunilor inalte", primul tratat de acest pe plan international.

Recunoscut pe plan mondial, Gleb Dragan a fost membru al unor societati stiintifice, al unor cunoscute reviste de specialitate si a fost invitat sa sustina cursuri de specialitate la Universitati de peste hotare.

Etichete: a murit, Academia Română, academician

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE