DOSAR CHILIMAN.Traseul sinuos al mitei - un rege al asfaltului apare pe firDOSAR CHILIMAN. Andrei Chiliman a fost reţinut, joi seara, de procurorii DNA, pentru constituire de grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență în formă continuată. Banii care ar fi fost daţi în schimbul obţinerii de către firma lui Gheorghe Boeru a unui contract de la Primăria Sectorului 1 ar fi fost împărţiţi între primarul Andrei Chiliman - 30%, Vlad Moisescu, Ioana Costescu şi Ion Brad - câte 15%, şi PNL Sectorul 1 - 10%. În fapt, potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, banii pentru mită luați din conturile Romair Consulting de către Gheorghe Boeru au fost plătiți în vara anului 2012, în numerar, la sediul Primăriei Sectorului 1, prin intermediul reprezentantului firmei SC Straco SRL, care avea subcontractate o parte din lucrări de la SC Romair Consulting SRL. Firma Straco este reprezentată de Traian Horpos și Alexandru Horpos. Reamintim că, "regele asfaltului" Alexandru Horpos se află în arest la domiciliu din decembrie 2014, într-un dosar de evaziune şi spălare de bani cu un prejudiciu de 34 milioane lei. Mai mult, numele lui Horpos apare și în dosarul fiului fostului președinte al Republicii Moldova, Sergiu Lucinshi, care este acuzat de şantaj şi trafic de influenţă.

DOSAR CHILIMAN.Traseul sinuos al mitei care a ajuns la Vlad Moisescu. Firma SC STRACO apare in dosar
DOSAR CHILIMAN.Traseul sinuos al mitei care a ajuns la Vlad Moisescu. Firma SC STRACO apare în dosar

Grupul infracțional, constituit din primarul Andrei Chiliman și alți trei apropiați, ar fi obținut peste 8 milioane de euro de la SC Straco SRL, reprezentată de Traian Horpos și Alexandru Horpos, sumă ce reprezenta 10% din plățile efectuate de către Primăria sectorului 1 către firmă, în perioada 2007 - 2014, în baza contractelor încheiate cu instituția publică, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.  Sursele au precizat că în schimbul banilor respectivele persoane și-au traficat influența.

CITEȘTE ȘI: DECLARAȚIE MARTOR DOSAR CHILIMAN: Firmele, AMENINȚATE dacă nu dădeau mită.Banii ajungeau la Moisescu

Anchetatorii au constatat că grupul infracțional, constituit din Andrei Chiliman, Vlad Moisescu, Ioana Costescu, consilier personal al primarului, și consilierul local Ion Brad, a obținut bani — plătiți numerar — de la SC Romair Consulting SRL — reprezentată de Boeru Gheorghe — 300.000 lei și de la SC Straco SRL — reprezentată de Traian Horpos și Alexandru Horpos — aproximativ 38,5 milioane lei, reprezentând 10% din plățile efectuate de către Primăria Sectorului 1 către această din urmă societate, în perioada 2007 — 2014, în baza contractelor încheiate cu instituția publică iar în schimbul banilor și-au traficat influența.

Andrei Chiliman, REȚINUT de DNA. Va fi prezentat judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă 

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, și cei trei apropiați — Moisescu, Costescu și Brad, au fost reținuți și vor fi prezentați la ÎCCJ vineri cu propunere de arestare preventivă pentru constituire de grup organizat și trafic de influență sau complicitate la trafic de influență într-un dosar conexat celui în care sunt cercetați Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta, parlamentarii Sebastian Ghiță și Vlad Cosma, președintele suspendat al CJ Prahova, Mircea Cosma, directorul SC Grossman, Ilie Drăgan, directorul Hidro Prahova, Adriam Semcu, și directorul SC Romair Consulting SRL, Gheorghe Boeru, dar și alte persoane.

Chiliman a fost REȚINUT pentru complicitate la trafic de influență și constituire de grup organizat 

Consiliera primarului Andrei Chiliman şi fostul trezorier al PNL, reţinuţi de DNA

În 16 iunie, procurorii anticorupție au dispus conexarea celor două cauze, avându-se în vedere legătura dintre faptele cercetate, care au același obiect, respectiv cea referitoarea la fapte care au legătură cu executarea unor contracte derulate în cadrul proiectului ''Reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și canalizare în județul Prahova'', cu o valoare totală de peste 162,7 milioane euro, și cea referitoare la faptul că, în perioada 2006—2015, persoane ce dețin sau au deținut funcții în partide politice precum și funcționari publici cu atribuții de conducere au pretins și primit sume de bani pentru atribuirea contractelor de utilitate publică pentru Sectorul 1 al Capitalei.

Procurorii ar fi descoperit că o parte din banii încasați de SC Romair Consulting SRL din fonduri publice (inclusiv din cei încasați de la SC Hidro Prahova SA), au fost tranzitați, la dispoziția lui Boeru, fără a avea la bază justificări economice reale, scoși în numerar și folosiți în interesul personal al acestuia pentru plata unui comision, în schimbul sprijinului care i-a fost acordat în vederea obținerii, de la Primăria Sectorului 1, a contractului având ca obiect ''Prestarea serviciilor de gestionare a proiectelor de construcții privind lucrările de reabilitare termică a blocurilor de locuințe din sectorul 1 al municipiului București, inclusiv servicii de supraveghere a lucrărilor prin diriginți de șantier''.

Banii, în cuantum de 300.000 lei, au fost plătiți în vara anului 2012, numerar, la sediul administrației locale, prin intermediul reprezentantului unui agent economic care avea subcontractate o parte din lucrări de la SC Romair Consulting SRL, și Bogdan Pițigoi, la acel moment director al Direcției Investiții din cadrul Primăriei Sectorului 1.

Vlad Moisescu ar fi intrat în posesia banilor prin intermediul persoanelor sale de încredere, Ioana Costescu și Ion Brad.

Reamintim că omul de afaceri şantajat de Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, este unul din „Regii asfaltului", Alexandru Horpos. Horpos se află în arest la domiciliu din decembrie 2014, într-un dosar de evaziune şi spălare de bani cu un prejudiciu de 34 milioane lei.

CONTRACTE PRIMITE DE ROMAIR CONSULTING DE LA PRIMĂRIA SECTOR 1

Firma se laudă, de altfel, cu lucrările de anvelopare a blocurilor obținute de la Primăria Sectorului 1. Astfel, Romair Consulting a finalizat un contract în valoare de 155 de milioane de euro câștigat de la Primăria Sectorului 1, pentru anveloparea blocurilor, constând în Stabilirea cerintelor de management integrat al proiectului; Planificarea activitatilor si jaloanelor proiectului; Supervizarea lucrarilor de constructii; Gestiunea utilizarii costurilor si a resurselor operationale..

În 2010: Elaborarea Documentatiei Geotehnice, documentatiilor pentru obtinerea avizelor cerute prin Certificatul de Urbanism; Elaborarea Proiectul Tehnic (inclusiv Proiectul de Executie) si a documentatiei pentru obtinerea Autorizatiei de Construire - pentru centrul de locuințe Odăi - 19 milioane de euro

Etichete: Alexandru Horpos, Andrei Chiliman, contracte, Gheorghe Boeru, Ioana Costescu, Ion Brad, mită, reabilitare termică, reprezentant Straco, Romair Consulting, SC STRACO, Sectorul 1, subcontractat, traseu, vlad moisescu

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE