Dosarul "Ionuţ":Asociaţia Caleidoscop,scăpată de răspundere,din cauza unui context legislativ haoticAsociaţia Caleidoscop, cea care a eliberat unul din câinii care l-au muşcat pe Ionuţ Anghel, a scăpat de răspunderea penală în cazul morţii copilului de patru ani, după ce cercetarea a fost clasată de procurorul care a constatat existenţa unui "context legislativ haotic" în privinţa adopţiei câinilor fără stăpân, ce a permis "reteritorializarea" acestora.

Dosarul "Ionut":Asociatia Caleidoscop,scapata de raspundere,din cauza unui context legislativ haotic
Dosarul "Ionuţ":Asociaţia Caleidoscop,scăpată de răspundere,din cauza unui context legislativ haotic
Foto: click.ro

Asociaţia pentru dezvoltare comunitară Caleidoscop, reprezentanta legală a acesteia, Carmen Constanţa Secăreanu, şi Mirela Lavinia Ion, voluntarul asociaţiei care a preluat prin semnătură şi eliberat ulterior unul dintre câinii care l-ar fi atacat pe Ionuţ Anghel, au scăpat de răspunderea penală în cazul morţii copilului, după ce anchetatorul de caz, procurorul Dan Romulus Varga, a constatat existenţa unui vid legislativ în materia adopţiei câinilor, caz ce nu intră în competenţa de soluţionare a parchetului instanţei supreme, reiese din rechizitoriul dosarului "Ionuţ", obţinut de Mediafax.

În rechizitoriul transmis instanţei de judecată, magistratul notează că "declanşarea cercetărilor împotriva persoanei juridice şi a persoanelor fizice nominalizate are la bază împrejurarea că unul din câinii capturaţi în 2 septembrie 2013 în curtea Tei Rezidenţial Bucureşti - femela identificată cu litera C - figura în evidenţele ASPA ca adoptat, în 24 decembrie 2008, de către ONG-ul Caleidoscop. În acest sens, indicăm formularul de adopţie/revendicare nr. 493/24.12.2008, conform căruia Ion (fostă Nica) Lavinia-Mirela, în calitate de reprezentant al Caleidoscop, adopta/revendica 9 câini care fuseseră capturaţi pentru sterilizare/vaccinare, printre care şi câinele identificat cu litera C".

Din cercetări, se arată în documentul citat, a rezultat că utilizarea pe scară largă a aşa-numitelor formulare de adopţie/revendicare făcea parte, la nivelul anilor 2008-2009, dintr-o metodă de lucru adoptată de autorităţile cu responsabilităţi în materia gestionării câinilor fără stăpân, existente în municipiului Bucureşti, în relaţia cu ONG-urile de profil. Acestea din urmă acceptau semnarea formularelor în schimbul permisiunii de a participa efectiv la operaţiunile de returnare a câinilor capturaţi pentru sterilizare/vaccinare, în locurile de unde fuseseră ridicaţi, pentru a se asigura că nu sunt în fapt ucişi sau transportaţi şi lăsaţi în zone sălbatice, se mai arată în rechizitoriu.

Câinii "adoptaţi" în acest fel nu erau efectiv preluaţi în grijă de către ONG-uri - declaraţiile reprezentanţilor acestora coroborându-se sub acest aspect cu cele ale angajaţilor Centrului Teritorial Veterinar Sector 2 -, ci erau returnaţi imediat la adresele de unde fuseseră ridicaţi, mai spune magistratul Varga, în rechizitoriu.

Această activitate, notează anchetatorul, denumită impropriu "reteritorializare", era desfăşurată de reprezentanţii autorităţilor împreună cu reprezentanţii ONG-urilor de profil, transportul câinilor fiind asigurat de ambele categorii de entităţi, după caz.

CITEŞTE ŞI: Şefi din PMB şi ASPA, anchetaţi pentru delapidare, în cazul morţii lui Ionuţ Anghel

La rândul lor, ONG-urile îşi transferau responsabilitatea asupra câinilor prin încheierea unor protocoale cu aşa-numiţi protectori de zonă - iubitori de animale care semnau la cerere formulare cu date de identificare ale mai multor câini, prin care atestau preluarea "spre supraveghere şi îngrijire" a acestora, urmând "a informa asociaţia în legătură cu adopţia definitivă câinelui de către o altă persoană, decesul sau în legătură cu actele de maltratare şi cruzime aplicate acestuia".

"Aceste soluţii pseudojuridice, având ca efect divizarea şi diluarea răspunderii tuturor persoanelor, fizice sau juridice, entităţi publice sau private, implicate în gestionarea câinilor comunitari, apar într-un context legislativ haotic în materie", notează procurorul, care arată că "evaluarea justeţii sau injusteţii acestei modalităţi de lucru nu face obiectul prezentei cauze, raportat la faptul că preluarea câinelui mai sus menţionat în stăpânirea Tei Rezidenţial Bucureşti este de natură a întrerupe lanţul cauzal în ceea ce priveşte răspunderea pentru infracţiunea de ucidere din culpă".

Potrivit procurorului, consecinţa reprezentată de moartea lui Ionuţ Anghel ar fi fost aceeaşi chiar dacă adopţia ar fi fost efectivă şi, prin ipoteză, ar fi fost urmată de abandonarea câinelui, astfel că într-o asemenea situaţie s-ar fi putut pune eventual în discuţie angajarea răspunderii pentru infracţiunea constând în abandonarea animalului, prevăzută de articolul 23 alineatul (I1) litera c) raportat la articolul 6 alineatul (2) litera f) din Legea nr 205/2004 privind protecţia animalelor (faptă dezincriminată în prezent, prin efectul Legii nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal - articolul 145).

În consecinţă, arată procurorul, neexistând legătură de cauzalitate între acţiunea/inacţiunea Caleidoscop, referitoare la câinele identificat mai sus, şi decesul victimei, a dispus clasarea cauzei în privinţa asociaţiei şi a membrilor acesteia pentru fapta de ucidere din culpă, întrucât este incident cazul de la art. 16 4atjc din Codul de procedură penală.

Mai multe pe Mediafax.

Etichete: Asociatia Caleidoscop, câini, copil ucis de caini, ionut anghel

0/1 COMENTARII
aplicati legea
09 mai 16:06
+0
VOTURI
-0
Faptul ca cei care au lasat caini salbatici pe strada nu suporta rigorile legii constituie un grav semnal de alarma pentru drepturile cetateanului roman

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE