DOSARUL MINERIADEI. Miron Cozma, audiat la Parchet: Iliescu a îmbrăcat mineri în soldaţiMiron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, a fost audiat la Parchet, marţi, în Dosarul Mineriadei din 1990.

Miron Cozma, implicat intr-un accident rutier in Craiova
Miron Cozma, implicat într-un accident rutier în Craiova
Foto: e-politic.ro

Miron Cozma a declarat, la intrarea în sediul Parchetului General, că el se consideră parte vătămată în dosar, deoarece a fost luat cu forța din fața Primăriei Petroșani de un grup "securisto-comunist" și adus în Capitală. De asemenea, Miron Cozma a spus că el nu a știut de plecarea trenurilor cu mineri din Valea Jiului spre Capitală, acuzându-l pe Ion Iliescu de faptul că i-a îmbrăcat pe mineri în soldați.

"Cine erau ăia îmbrăcați în mineri lângă Ion Iliescu în balconul Guvernului? Cine erau ăia îmbrăcați la Complexul Expozițional? Încă o dată, minerii din Valea Jiului au stat la Polivalentă. Noi am fost cantonați la Polivalentă în prima etapă. Am să vă spun și alte lucruri. Au îmbrăcat minerii în soldați. Adică ăia care veniseră și chipurile rămăseseră i-au îmbrăcat în soldați să vă prostească (...)", a declarat Miron Cozma, citat de Realitatea.net.

În opinia sa, Traian Băsescu și Emil Constantinescu ar trebui să fie cercetați pentru favorizarea lui Ion Iliescu.

El a negat faptul că Gabriel Oprea ar fi fost garda lui de corp, susținând că actualul vicepremier a fost doar angajatul clubului de fotbal Jiul Petroșani.

Parchetul General cere urmărirea penală a lui Petre Roman pentru crime împotriva umanității

Întrebat cum comentează atitudinea lui Gabriel Oprea îl legătură cu moartea polițistului Bogdan Gigină, Miron Cozma a spus: "Acești neocomuniști au reinventat stilul de plimbare prin Capitală cu tot felul de girofare.

Nu s-a schimbat nimic. Aceeași atitudine. Un conducător uită că, dacă este pus acolo, trebuie în primul rând să demonstreze un respect față de cei din jur. Păi cum ne respectă ei pe noi când ei vin, ca pe vremea lui Ceaușescu, cu acele coloane infinite de mașini? Nu s-a schimbat nimic în mentalitatea de tip comunist. (...) Nu va demisiona. El a fost mereu în echipa lui de putere, păi de ce credeți că a venit în jurul meu? Credeți că a venit întâmplător în jurul meu? Eu aveam putere în acea perioadă".

Mister elucidat: Cine e femeia în rochie albastră, luată pe sus de mineri în iunie '90

În ordonanța întocmită de procurori se arată că Miron Cozma a organizat, în calitate de fost președinte al Ligii Sindicatelor Miniere Libere "Valea Jiului", deplasarea în Capitală a 10.000 de mineri în iunie 1990.

În acest dosar, au fost puși sub acuzare fostul președinte Ion Iliescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, general-maior (rez.) Corneliu Diamandescu, gen (rez.) Peter Petre (fost comandant al U.M. 0575 Măgurele), gen (rez.) Vasile Dobrinoiu (fost comandant al U.M. 0828 Băneasa — Școala Militară Superioară de Ofițeri a MAI), viceamiral (rez.) Emil "Cico" Dumitrescu (fost șef al Direcției Generale de Cultură, Presă și Sport din MAI), general maior (rez.) Mugurel Florescu (fost șef al Parchetului Militar), Nicolae Dumitru (fost vicepreședinte al FSN), Cazimir Ionescu (fost vicepreședinte al CPUN).

Miron Cozma, SUSPECT în dosarul Mineriadei din 1990: Am luat bătaie din cauza lui Marian Munteanu!

De asemenea, mai mulți lideri de sindicat și directori de mine, precum și alți oficiali au fost puși sub acuzare pentru că au organizat deplasarea în Capitală a minerilor din Valea Jiului.

Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, a fost joia trecută la Parchetul instanţei supreme, fiind citat de procurorii militari în dosarul Mineriadei, în care au fost puşi sub acuzare Ion Iliescu, Virgil Măgureanu şi Emil Cico Dumitrescu, pentru infracţiuni contra umanităţii.

Cozma a susținut, la ieșirea de la Parchetul General, că este nevinovat și că procurorii nu fac altceva decât să respecte legea cu privire la ancheta în dosarul "Mineriada".

Fostul preşedinte Ion Iliescu a fost pus sub învinuire în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Univeristăţii, urmată de moartea a patru persoane şi rănirea altor trei, potrivit agerpres.ro. Iliescu s-a prezentat la Parchetul General în această dimineaţă, pentru a afla acuzaţiile care i se aduc. Decizia de redeschidere a dosarului a fost luată de procurorii militari.

Etichete: audieri, dosarul mineriadei, miron cozma

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE