Liviu Dragnea, condamnat la 2 ani de ÎNCHISOARE cu suspendare: "Nu demisionez" UPDATELiderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat vineri, definitiv, la doi ani de închisoare cu suspendare, în dosarul Referendumul. El a declarat că sentința primită este nedreaptă și că nu va demisiona de la şefia partidului. 

DOSARUL REFERENDUMUL, LA FINAL. Vineri se da sentinta pentru Liviu Dragnea. Ce pedeapsa risca (Foto paginadebanci.ro)
DOSARUL REFERENDUMUL, LA FINAL. Vineri se dă sentinţa pentru Liviu Dragnea. Ce pedeapsă riscă (Foto paginadebanci.ro)

UPDATE 19.00 Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că i-a spus atât președintelui executiv al formațiunii, Valeriu Zgonea, cât și altor colegi din conducere că, dincolo de interesul personal, toți au o datorie uriașă față de acest partid și, implicit, față de țară.

"Eu i-am spus ceea ce mi-am spus și mie, în aceste zile, pentru că nu-s copil sau nu am fost copil ca să am speranțe deșarte pentru ziua de astăzi, și anume că, dincolo de interesul personal, dincolo de planul personal, avem toți o datorie uriașă față de acest partid și implicit față de această țară. Ne uităm cu toții, nu este foarte complicat, în istoria recentă: de câte ori a fost PSD la guvernare, România s-a dezvoltat, de câte ori PSD n-a mai fost la guvernare România nu s-a mai dezvoltat. Și astăzi am văzut aceeași atitudine, aceleași vorbe: 'Nu sunt bani, trebuie austeritate, trebuie să înghețăm salariile, trebuie să tăiem salariile', același lucru. Și, pentru asta, toți trebuie să ne gândim că, dincolo de interesele personale, țara asta are nevoie de PSD", a spus Dragnea, la sediul central al PSD.

El a fost întrebat cum comentează faptul că președintele executiv al partidului, Valeriu Zgonea, a afirmat vineri că se gândește până luni dacă își dă sau nu demisia din conducerea partidului.

"Nu am de unde să știu ce va face, dar i-am spus și lui, și tuturor colegilor că astea au fost motivele pentru care eu am luat această decizie care nu e ușoară (n.r. să rămână președinte al PSD), pentru că puteam să fac un pas în lateral și rămâneam informal să conduc partidul și campaniile. Nu e în regulă pentru toți militanții partidului și pentru cei care ne susțin", a explicat Dragnea.

Întrebat dacă imaginea PSD nu va fi afectată de condamnarea sa, Liviu Dragnea a spus: "Cred că cel mai bine vom avea răspunsul pe 5 iunie, în speranța că atunci se vor organiza alegeri, că am înțeles că liberalii discută cum să fie amânate alegerile, ca să fie organizate în două, trei sau patru tururi. Sunt în stare să arunce în aer țara și pentru situația asta".

UPDATE 17. 52 Preşedintele executiv al PSD, Valeriu Zgonea, a părăsit vineri furios sediul PSD după şedinţa Comitetului Executiv, declarând că va decide luni dacă va renunţa la funcţiile deţinute în partid. Întrebat dacă va demisiona din funcţiile deţinute în partid, Valeriu Zgonea a declarat: ''Mă voi gândi până luni''. 

În şedinţă, Valeriu Zgonea i-a sugerat lui Liviu Dragnea că ar trebui să se retragă de la conducerea partidului, invocând motive de moralitate, au declarat, pentru News.ro, surse din PSD.

UPDATE 16.44 Liviu Dragnea a anunțat că nu demisionează din funcția de președinte al PSD și că sentința primită este nedreaptă. Păstrarea sa în funcție a fost votată în unanimitate de social-democrați.

UPDATE 16.15 Și fostul premier Victor Ponta a comentat situația.

"Ca să răspund tuturor celor care ma întreabă: cred că Liviu Dragnea NU trebuie sa își dea demisia din funcția de Președinte al PSD! Trebuie să țină Partidul unit, să câștige alegerile locale și parlamentare și să ferească PSD de toți "ofițerii" acoperiți sau descoperiți care vor să îl preia! Clar?", a notat Ponta pe Facebook.

UPDATE 15.27 Liviu Dragnea a ajuns la sediul PSD și a refuzat să comenteze sentința. El a anunțat că va face declarații după ședinţa Comitetului Executival PSD.

UPDATE Colegii de partid din PSD spun că îl susţin în continuare pe Dragnea la şefia partidului. 

"Şi eu şi colegii mei îl susţinem pe Liviu Dragnea până la capăt. El nu şi-a făcut decât datoria, să conducă campania electorală şi să le spună oamenilor să iasă la vot", a fost prima reacţie oficială a social-democraţilor prin vocea lui Codrin Ştefănescu care s-au reunit vineri după-amiază în cadrul Comitetului Executiv. 

Un complet de 5 judecători, condus de Livia Stanciu, a majorat pedeapsa în cazul lui Liviu Dragnea de la un an închisoare cu suspendare, cât primise la instanța de fond, la doi ani de închisoare cu suspendare. De asemenea, completul a majorat și termenul de încercare în cazul liderului PSD de la trei la patru ani. Tot acum, Instanța supremă a menținut sentințele date în cazul celorlalți inculpați din acest dosar, cu excepția a doi dintre ei — Adriana Vespe și Daniela Vlăduț — acestea fiind achitate, informează agerpres.ro.

Pe 15 mai 2015, Liviu Dragnea a fost condamnat de un complet de trei judecători de la ÎCCJ în dosarul "Referendumul" la un an de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de trei ani. Alți 74 de inculpați din dosar au fost fie achitați, fie condamnați la închisoare cu suspendare. Decizia a fost atacată cu apel de cei condamnați, inclusiv de Liviu Dragnea.

"Aş vrea să vă rog să nu luaţi în seamă caracterizarea făcută de DNA. Nu aceasta este atitudinea mea faţă de oameni. Mărturie stau cei 20 de ani în serviciul public. Militanţii, nu numai din PSD, ci ai tuturor partidelor îndeamnă lumea la vot pentru că este sensul unei campanii electorale. La referendum a fost o confruntare dură între poporul român şi Băsescu. Niciun partid nu putea obţine foloase necuvenite. Cred cu tărie în nevinovăţia mea şi solicit achitarea", au fost ultimele cuvinte ale liderului PSD, Liviu Dragnea, în faţa judecătorilor în urmă cu două săptămâni, scrie romaniatv.net.

În ultimul termen din dosar procurorul DNA a cerut judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție aplicarea unei pedepse de închisoare cu executare pentru liderul PSD, Liviu Dragnea, inculpat în dosarul "Referendumul". Procurorul a arătat că limitele pedepsei pentru faptele care ar fi fost săvârșite de liderul PSD se încadrează între 3 și 5 ani.

 Reprezentantul DNA a susținut că Liviu Dragnea a avut o conduită "ilicită" și s-a folosit de toate mijloacele pe care le-a avut la dispoziție pentru a-i determina pe reprezentanții partidului din teritoriu să scoată "nelegal" oamenii la vot.

"Faptele și conduita ilicită sunt demonstrate de transmiterea adresei în teritoriu prin care solicita organizarea de tombole, oferirea de servicii gratuite și acces la evenimente în schimbul prezenței la vot. Acestea stimulau participarea la vot. Deplasarea la locuința unei persoane care nu a votat reprezintă o formă de presiune. De asemenea, s-au folosit informații adunate în alt scop decât procesul de vot și aici ne referim la date cu caracter personal. Dragnea și-a folosit influența pentru a determina activiștii de partid să facă ceva ilegal și presiuni asupra alegătorilor. Neprezența la vot a fost văzută ca un moft, nu ca un drept al cetățenilor", a spus procurorul, în sala de judecată.

 Pe 15 mai 2015, Liviu Dragnea a fost condamnat de un complet de trei judecători de la ÎCCJ în dosarul "Referendumul" la un an de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de trei ani. Alți 74 de inculpați din dosar au fost fie achitați, fie condamnați la închisoare cu suspendare.

Potrivit DNA, în calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizării și desfășurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influența și autoritatea sa în partid în scopul obținerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianța politică din care făcea parte formațiunea pe care o reprezenta, și anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obținute în alte condiții decât cele legale.

În acest sens, conform procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influență în virtutea funcției pe care o deținea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.

În paralel, Dragnea este acuzat că a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje, ordine și recomandări legate de stimularea participării cetățenilor la vot prin mijloace interzise de lege către coordonatorii județeni de campanie/primarii/activiștii de partid, preciza DNA.

De asemenea, conform DNA, Liviu Dragnea a trasat sarcini unor apropiați ai săi (membri de partid din județul Teleorman, unde îndeplinea funcția de președinte al Consiliului Județean) să facă tot ce le stă în putință, inclusiv prin încălcarea prevederilor legale, pentru a scoate oamenii la vot pentru îndeplinirea pragului de participare care asigura validarea referendumului.

Procurorii arată că demersul lui Dragnea a fost susținut de 74 de persoane, președinți și membri ai unor secții de votare din localități din județele Teleorman, Vrancea, Gorj și Olt, în sarcina cărora s-a reținut falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale și introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracțiuni comise sub forma autoratului, complicității sau a instigării.

Etichete: dosarul referendumul, Înalta curte de Casaţie şi Justiţie, inchisoare cu executare, Liviu Dragnea, sentinta finala, vineri 22 aprilie 2016

0/1 COMENTARII
Cris
22 Apr 16:32
+0
VOTURI
-0
Acest individ, de altfel dubios, ca intreg partidul din care face parte, a fost condamnat absolut aiurea, pentru ca a indemnat lumea sa iasa la vot, de parca le-a stampilat el buletinele alegatorilor, impotriva lu Basescu. Absolut dubios!

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE