DOSARUL REVOLUŢIEI. Despăgubiri de 1 milion de euro la CEDO în DOSARUL REVOLUŢIEIDOSARUL REVOLUŢIEI. Despăgubirile decise de CEDO în DOSARUL REVOLUŢIEI depășesc un milion de euro. În luna ianuarie a acestui an, CEDO a considerat că nu au fost respectate drepturile omului şi dreptul la viaţă şi a hotărât în favoarea celor 81 de reclamanţi.

DOSARUL REVOLUTIEI. Despagubiri de 1 milion de euro la CEDO in DOSARUL REVOLUTIEI (Foto alexandrone.wordpress.com)
DOSARUL REVOLUŢIEI. Despăgubiri de 1 milion de euro la CEDO în DOSARUL REVOLUŢIEI (Foto alexandrone.wordpress.com)

DOSARUL REVOLUŢIEI. A dispus ca 30 dintre ei să primească 15.000 de euro, iar ceilalţi 51 câte 7.500 de euro. Astfel, suma pe care statul român e obligat să o plătească ajunge la 832.500 de euro. La aceasta se mai adaugă şi cheltuielile de judecată, în valoare de 1.500 de euro.

Tot în acest dosar, statul a mai fost condamnat în noiembrie 2014 pentru nerespectarea dreptului la un proces echitabil şi e obligat să plătească 45.900 de euro unui număr de 34 de foşti revoluţionari. În martie 2013, CEDO a decis ca Guvernul român să acorde despăgubiri de 350.000 de euro pentru 72 de victime ale Revoluţiei de la Timişoara din decembrie 1989.

DOSARUL REVOLUŢIEI. Pentru încălcarea dreptului la viaţă şi la respectarea vieţii private, legat de ancheta în dosarul Revoluţiei, statul român e obligat la plata despăgubirilor de 21.000 de euro către 3 persoane. În martie 2011, alţi 5 români au câştigat la CEDO procesul deschis statului român în care reclamau ineficienţa autorităţilor în investigarea evenimentelor din 89 de la Cluj.

Iar anterior, în octombrie 2009, CEDO a condamnat statul român la plata a 25.000 de euro despăgubiri către familia unui maior ucis de manifestanţii împotriva regimului condus de Nicolae Ceauşescu. Încălcarea dreptului la un proces echitabil într-un termen rezonabil a costat statul român, în decembrie 2009, 20.000 de euro.

DOSARUL REVOLUŢIEI. De fiecare dată, Guvernul român s-a apărat susţinând că este un caz complex. Şi judecătorii CEDO au fost de acord cu acest aspect, dar au considerat că, totuşi, nu justifică o întindere atât de mare a investigaţiilor. Dimpotrivă, au motivat judecătorii, autorităţile române ar trebui să se grăbească în vederea soluţionării dosarului pentru că trecerea timpului nu face decât să dăuneze anchetei.

Sursa: digi24.ro

Etichete: CEDO, CONDAMNARI, despăgubiri, dosarul Revoluției

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h