DOSARUL votului din Diaspora: IPP cere DNA să clarifice public care este stadiul ancheteiInstitutul pentru Politici Publice a solicitat, luni, conducerii DNA să clarifice public care este stadiul dosarului privind votul din diaspora la alegerile prezidențiale din 2014 şi să comunice măsurile dispuse, precizând că au trecut 440 de zile de când DNA a preluat cazul.

DOSARUL "Votul din Diaspora", la DNA
DOSARUL "Votul din Diaspora", la DNA

"Astăzi, la 440 de zile de la preluare dosarului „Votul din Diaspora" de la Parchetul General de către DNA în care erau cercetate fapte de abuz în serviciu, neglijență în serviciu şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale de către un număr de peste 200.000 de cetățeni români din diaspora, IPP solicită DNA să clarifice în mod public care este situația acestui dosar și să comunice măsurile dispuse – fie de începere a urmăririi penale și, dacă este cazul, trimitere în judecată a celor vinovați de obstrucționarea dreptului la vot, fie de clasare a dosarului", precizează IPP, într-un comunicat de presă. 

În urma alegerilor prezidențiale din 2014, IPP solicita DNA să investigheze acuzațiile aduse membrilor Guvernulu de la acea vreme cu privire la încălcarea în mod deliberat a dreptului la vot al românilor din diaspora prin organizarea unui număr prea mic de secții de votare, în ciuda cererilor de la ambasade și a situației votului din primul tur, în care oamenii nu și-au putut exercita dreptul la vot în intervalul orar stabilit, deși au stat ore întregi la coada în fața secțiilor de votare.

"Dacă la momentul respectiv am salutat decizia promptă a DNA de a prelua acest dosar de la Parchetul General și categoric recunoaștem meritele instituției în lupta împotriva corupției, ale cărei rezultate le putem constata aproape zilnic, apreciem că este cu atât mai bizară completa lipsa de activitate în acest dosar de corupție politică la nivel înalt, care a avut ca efect încălcarea dreptului fundament la vot pentru sute de mii de cetățeni români.

Pe acest fond, IPP solicită conducerii Direcției Naționale Anticorupție să informeze opinia publică cu privire la stadiul acestui dosar, care a avut drept consecințe subminarea democrației prin interzicerea dreptului la vot a unui grup atât de mare de persoane", mai arată IPP. 

Dosarul privind problemele înregistrate la votul din diaspora a fost trimis, la 4 decembie 2014,de procurorii Parchetului instanţei supreme la Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru continuarea cercetărilor.

La ambele tururi ale alegerilor prezidenţiale, din 2 şi 16 noiembrie, românii din străinătate au ieşit la vot în număr record, însă în mai multe capitale europene, cozile au fost uriaşe, iar mii de oameni nu au mai putut vota.

Problemele de votul din diaspora au dus la demisia ministrului de Externe, Titus Corlăţean. Înlocuitorul lui, Teodor Meleşcanu, a făcut apel, înaintea turului al doilea, ca românii din diaspora să vină la vot devreme, el menţionând că dacă declaraţiile pe propria răspundere sunt completate din timp şi dacă cei şapte membri ai secţiei sunt prezenţi, numărul celor care vor vota se va dubla.

După scrutin, Meleşcanu şi-a cerut scuze românilor din diaspora care nu au putut vota şi a declarat că trebuie identificate soluţii legislative pentru a asigura condiţiile ca românii să-şi exercite dreptul de vot oriunde s-ar afla în străinătate.

La două zile după turul al doilea, şi Meleşcanu a demisionat, el precizând că face acest lucru pentru că nu toţi românii din diaspora au putut vota şi că a luat această decizie ca "om de onoare", "într-o ţară în care nimeni nu prea-şi asumă responsabilităţile".

Etichete: DNA, ipp, vot alegerile prezidenţiale 2014, vot diaspora, vot diaspora DNA

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE