Încă două autobuze electrice vor circula în Capitală, începând din această lunăDin această lună, bucureştenii vor avea ocazia să circule din nou cu autobuze electrice. Dacă autobuzul adus din Cehia a circulat doar două săptămâni în teste, cele două unităţi fabricate în China, care urmează să ajungă în Capitală de la sfârşitul acestei luni, vor circula mai mult timp prin Bucureşti.

Doua autobuze electrice vor circula in Capitala, incepand din aceasta luna
Două autobuze electrice vor circula în Capitală, începând din această lună

De la finele acestei luni urmează să ajungă în Bucureşti alte două autobuze electrice produse de compania chineză BYD. "În curând vor veni alte două autobuze electrice pe care le-am aşteptat de la începutul primăverii. Avem confirmări deja că până la sfârşitul săptămânii vine un autobuz electric, iar celălalt ajunge săptămâna viitoare. Autobuzele vor intra în circulaţie imediat ce perfectăm şi protocolul cu dealer-ul şi cu Primăria Capitalei. Asta înseamnă că vor intra în circulaţie probabil la sfârşitul lunii aprilie. Aceste autobuze vor circula în teste timp de două luni", a declarat, pentru B365.ro, directorul general al Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB), Vincenţiu Daniel Antonescu.

Anterior, Adrian Mihail, şef Serviciu Programare în cadrul RATB, a declarat, pentru B365.ro, că autobuzele produse de chinezii de la BYD vor circula pe linia 381. "Autobuzele BYD care vor ajunge la noi au o capacitate de 90 de persoane și două grupuri de baterii. Au nevoie de un timp de încărcare de cinci ore și prezintă o autonomie energetică de 150 de kilometri. Ambele autobuze vor fi circula pe linia 381", a mai spus Adrian Mihail. 

În condițiile în care traseul liniei 381 are o lungime de aproximativ 10,5 kilometri (tur) și 21 kilometri tur-retur, noile autobuze electrice vor putea executa doar 7 trasee integrale (tur-retur) înainte de a reveni la autobază pentru a fi reîncărcate bateriile. ca durată de timp, autobuzele electrice vor putea circula aproximativ 8 ore până la consumarea bateriilor. 

Ca şi autobuzul electric din Cehia care a circulat pe linia 104 şi cele două vor fi oferite gratuit municipalității bucureștene, pentru a fi testate, urmând ca ulterior Primăria să decidă dacă va achiziționa astfel de vehicule și de la ce companie. Potrivit reprezentanților RATB un autobuz SOR are un preț de vânzare de 300.000 euro, în timp ce autobuzul produs de BYD se vinde cu 400.000 euro. 

Cum au reacţionat bucureştenii care au circulat cu autobuzul electric

De la jumătatea lunii martie, bucureştenii au putut circula cu autobuzul electric produs de compania SOR din Cehia. Vehiculul de transport produs de SOR a fost primit de RATB gratuit pentru a fi testat timp de două săptămâni. "Autobuzul electric a fost primit cu foarte mare interes de bucureşteni. Într-o zi de week-end am circulat cu autobuzul electric adus luna trecută în Bucureşti ca să văd exact la faţa locului reacţia şi feedback-ul călătorilor. Pot spune că oamenii au fost foarte interesaţi de faptul că acest mijloc de transport este unul modern şi foarte silenţios. De asemenea, oamenii au fost atraşi şi de ideea că acest mijloc de transport în comun nu poluează", a explicat, pentru B365.ro, directorul general al RATB.

Şeful RATB mai spune că, pe lângă faptul că sunt o soluţie sustenabilă, autobuzele electrice sunt eficiente şi pe plan financiar, întrucât au costuri mai mici de transport faţă de vehiculele care utilizează combustibili fosili. "În ceea ce priveşte consumul, autobuzul a ieşit foarte bine, mult mai bine decât un autobuz din parcul RATB, având costuri de mai bine de patru ori mai mici pe kilometru faţă de consumul de carburant/km. Toţi s-au speriat de costul acumulatorului, care, într-adevăr, e 60.000 - 80.000 de euro integral, dar nu se schimbă tot, ci se schimbă celulele, pe măsură ce se strică. Mai mult, autobuzul pe care noi l-am avut în testare nu era nou, ci avea un rulaj de aproape cinci ani şi avea acelaşi acumulator pe el şi mergea foarte bine. Am avut şoferi care au fost foarte entuziasmaţi de autonomia autobuzului", a spus Antonescu.

Deşi sunt o alternativă prietenoasă cu mediul pentru transportul în comun de suprafaţă, şeful RATB spune că autobuzele electrice vor putea fi achiziţionate de RATB doar atunci când vor decide consilierii generali şi Primăria Municipiului Bucureşti să aloce fonduri. "Deocamdată, pentru noi a fost prioritară repararea parcului existent, pentru că sunt nişte maşini foarte bune şi care chiar merită întreţinute şi menţinute pentru cel puţin o perioadă de cel puţin doi-trei ani, după părerea mea", a punctat Vincenţiu Daniel Antonescu.

Primarul general, Sorin Oprescu, a declarat în februarie, că intenționează să cumpere aproximativ 80-90 de autobuze electrice. Nu se știe însă când va fi alocat un buget pentru o asemenea achiziție.

Etichete: autobuz, autobuz electric BYD, autobuz electric SOR, autobuze electrice, RATB, realitatea, Regia Autonomă de Transport Bucureşti

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE