CUTREMURE în Italia: Seisme de 5,6 grade şi 6 grade. Cel puţin nouă răniţi şi un DECEDAT VIDEOUn nou cutremur puternic, cu magnitudinea de moment de 6,0 grade, s-a produs miercuri seară în centrul Italiei, după seismul de 5,6 care a avut loc în urmă cu câteva ore, anunţă Institutul american de geofizică (USGS). Cutremurele s-au soldat cu cel puţin nouă răniţi. Al doilea seism a fost simţit şi în Austria.

Cutremure in Italia
Cutremure în Italia

Noul cutremur a avut loc la ora 21.18 (22.18, ora României), având magnitudinea iniţială de 6,2 grade, revizuită ulterior de Institutul italian de geofizică şi vulcanologie la 5,9. Potrivit Institutului american de geofizică (USGS), al doilea seism a avut magnitudinea de 6,0 grade pe scara Richter. Al doilea cutremur a fost simţit puternic în centrul ţării, scrie Mediafax.

Primul cutremur, de 5,6 grade, s-a produs la ora 19.10 (20.10, ora României), în zona localităţii Visso (provincia Macerata, regiunea Marche), la adâncimea de doar 10 kilometri, anunţă Institutul american de Geofizică (USGS).

Conform Institutului italian de geofizică şi vulcanologie, seismul a avut magnitudinea de 5,4 grade, epicentrul fiind în zona Visso / Val Nerina. Cutremurul a fost simţit puternic în oraşele Ascolano, Ancona, Fabriano, Pesaro, dar şi în Roma şi Florenţa, relatează publicaţia Il Fatto Quotidiano. Cutremurul iniţial a fost urmat de replici cu magnitudini de 3,0 şi 3,4 grade.

Ulterior, la ora 21.18, s-a produs un seism de 6,0 grade, care foarte probabil nu a fost o replică, ci o mişcare telurică separată.

"Situaţia cea mai gravă este în localitatea Castelsantangelo sul Nera, unde curentul electric este oprit", a declarat şeful Serviciului de protecţie civilă din regiunea Marche, Cesare Spuri. Un segment al Autostrăzii Salaria a fost închis din cauza riscului de prăbuşire.

În orăşelul Visso s-au prăbuşit mai multe clădiri, iar două persoane au fost rănite, inclusiv una după desprinderea unei părţi a tavanului locuinţei. De asemenea, o parte a unei biserici s-a prăbuşit în localitatea Norcia.

Unele clădiri s-au prăbuşit şi în satele Ussita şi Preci, precum şi în localitatea Amatrice, afectată şi de cutremurul din 24 august, soldat cu 298 de morţi şi mii de răniţi. Cutremurul a fost resimţit puternic în tot centrul Italiei, inclusiv la Roma, unde sediul Ministerului de Externe şi alte clădiri guvernamentale au fost evacuate.

Numeroase clădiri istorice s-au prăbuşit sau au suferit probleme structurale. O persoană şi-a pierdut viaţa la Tolentino în timpul seismului. Potrivit presei, este vorba de un bătrân care a făcut infarct.

Mii de persoane au ieşit pe străzi la Roma din cauza seismului, semnalându-se scene de panică în cartierele Trastevere, Marconi, Centocelle, Testaccio, Prati şi Salario. Sute de persoane aflate în stare de şoc au sunat la serviciile de urgenţă. Palatul Farnesina, sediul Ministerului italian de Externe, şi Palatul regiunii Lazio, aflate în centrul capitalei Italiei, au fost evacuate din raţiuni de precauţie, potrivit cotidianului Corriere della Sera.

Etichete: cutremur italia, Italia, raniti italia, seism, seism italia

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h