Zona Universitate-Teatrul Național continuă să se schimbe. Intrări în parcare, respinse de arhitecți



Miercuri, în cadrul Comisiei de Urbanism, a fost prezentat un proiect care viza construirea altor două intrări în parcarea de la InterContinental. Proiectul a fost respins de arhitecţii din Comisia de Urbanism pentru că nu lua în calcul viitoarele lucrări ce urmează să fie efectuate în zonă și să transforme centrul orașului.

Prof. dr. arh. Florin Machedon de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" a prezentat, miercuri, în cadrul Comisiei de Urbanism, un proiect care viza construirea altor două intrări în parcarea de la InterContinental. Proiectul nu a primit însă girul Comisiei de Urbanism.

"Suntem în situaţia să amenajăm două intrări în parcajul de la InterContinental. Odată cu amenajarea zonei pietonale de pe Str. Edgar Quinet, pentru care există în momentul de faţă proiect tehnic, s-a pus problema identificării locurilor prin care să se poată intra, în primul rând, în parcajul Edgar Quinet şi, în al doilea rând, să se poată intra în parcajul de la InterContinental. Pentru acest lucru şi pentru reactivarea intrării în parcajul de la InterContinental s-a găsit această zonă de intrare în parcaj şi în parcajul de la InterContinental. În acelaşi timp, pentru o mai bună accesare a parcajului de la InterContinental, firma care se ocupă atât de parcajul de la InterContinental, cât şi de parcajul de la Edgar Quinet, a solicitat o intrare în parcajul de la InterContinental în această zonă. Sunt două culoare de circulaţie, din care unul poate fi afectat de această intrare. În momentul de faţă suntem în situaţia să cerem, prin PUZ, accesul în parcajul de la InterContinental din Str. Biserica Enei şi din Bd. Nicolae Bălcescu. Pe planşe există această amenajare care are avizul Comisiei Tehnice de Circulaţie, tot aşa cum există şi intrarea din str. Ion Ghica. Se solicită o amenajare peisagistică pentru care, de asemenea, există aviz din partea Comisiei Tehnice de Circulaţie. Planşele integrează, într-un fel, operaţiunile din jurul Pieţei Universităţii, legate de parcajul de la Universitate, de parcajul Edgar Quinet şi de parcajul de la InterContinental. Am cerut de la OCPI situaţia juridică  a terenurilor, iar singura problemă care ar fi, în momentul de faţă, este că esplanada Teatrului Naţional (TNB) nu are contact cu domeniul public, în sensul că inclusiv treptele care amenajează Piaţa Universităţii sunt proprietatea TNB şi ca să se intre în această zonă va trebui să trecem prin proprietatea TNB", a declarat prof.dr.arh. Florin Machedon.

În replică, unul dintre membrii Comisiei de Urbanism i-a spus profesorului de la Universitatea de Arhitectură că analiza se face greşit. "Odată s-a făcut o greşeală uriaşă că s-a analizat o zonă de calitatea şi poziţia şi amploarea asta, făcându-se ceva fără să se ţină cont de nimic altceva din zonă. Noi facem, în continuare, exact aceeaşi eroare, pentru că judecăm lucrurile pe parceluţe. Nu ştim ce se întâmplă în faţa TNB, nu ştim cum amenajăm gradenele alea, ce facem acolo. Totuşi, suntem în zona centrală a Municipiului Bucureşti, amenajăm centrul oraşului, trebuie să fim întrebaţi", a declarat Bogdan Bogoescu, arhitect membru în Comisia de Urbanism, nemulţumit de faptul că mai multe proiecte ale Administraţiei Străzilor care vizau amenajarea unor zone din centrul oraşului au fost aprobate fără să ajungă în Comisia de Urbanism.

"În documentaţie, pentru că nu aveam această informaţie, am identificat o suprafaţă care ar face obiectul unui concurs de arhitectură pentru amenajarea pieţei. Solicitarea pentru noi a fost să identificăm posibilitatea amplasării a două intrări în parcaje", a completat Machedon.

Preşedintele Comisiei de Urbansim Sorin Gabrea a declarat, în cadrul şedinţei, că firma care administrează parcajul de sub Piaţa Universităţii modifică radical toată zona. "Am mai avut nişte dispute cu ei pentru că voiau şi ei să aibă alte rampe de acces în zonă, altele decât cele pentru parcajul de la InterContinental. Care e problema?", a replicat Gabrea.

"Comisia de Circulaţie a PMB, împreună cu operatorii parcajelor au constatat că nu se poate face batardou între Universitate şi Arhitectură pe Edgar Quinet şi s-a renunţat la parcajul care era de-a lungul străzii, s-a renunţat în sensul că a fost împins sub fântână. Acel parcaj are acces cu două sensuri din str. Biserica Enei. Este aproape de cel vechi, dar este în săpătura celuilalt. Comisia poate să sugereze repoziţionarea accesului. În momentul de faţă parcajul se accesează doar din partea de nord, de pe Regală şi de pe Magheru", a mai spus Machedon.

"Atâta timp cât există accesul din Bd. Magheru de pe sensul celălalt, părerea mea e că un acces acolo este o greşeală din punct de vedere al fragmentării acestui spaţiu, care este singurul spaţiu generos pe care îl avem şi care pune în evidenţă această zonă. Din punct de vedere al imaginii vizuale implică parapeţi şi nu sunt de acord cu acest acces, asta e poziţia mea. Nu sunt de acord cu niciun acces", a declarat Sorin Gabrea, în cadrul Comisiei de Urbanism.

Preşedintele Comisiei de Urbanism a confirmat ulterior, pentru B365.ro, că proiectul nu a fost acceptat de membrii Comisiei. "Am considerat că nu există o argumentaţie suficient de solidă care să definească necesitatea. E clar că sunt alte probleme ale zonei mai importante decât parcarea subterană şi că stricăm acum. Rampele erau amplasate în dreptul intrării principale în corpul vechi din Ion Mincu, în dreptul aleii principale care conduce la viitoarea intrare a TNB, vecinătatea monumentelor care sunt pe acolo şi am spus că lucrurile astea mai pot să mai aştepte. Cel puţin, pentru moment, asta a fost hotărârea. Nu a fost o argumentaţie foarte importantă şi serioasă şi noi ne-am dori să avem o imagine generală a pieţei care să conţină şi configuraţia viitoarelor lucrări pentru metrou, pentru că şi viitoarea Magistrală M5, care urmează să ajungă în zonă, are nişte exigenţe şi condiţionări şi am vrea să vedem toate zonele şi toată piaţa abordată în ansamblul ei şi nu pe puncte fărâmiţe, în funcţie de cum există o intrare sau alta într-un parcaj subteran", a declarat, pentru B365.ro, Sorin Gabrea.

Anterior, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru B365.ro, primarul general Sorin Oprescu a declarat că parcarea de la Edgar Quinet, care va intra în construcţie în acest an, va fi legată de cea de la InterContinental. "Se va putea trece dintr-o parcare într-alta. Aş vrea ca undeva spre august să începem lucrările. I-am rugat şi pe cei de la InterContinental să facă din parcare o ieşire la suprafaţă direct în foaierul Teatrului Naţional, pentru cei care vin să vadă spectacolele", a declarat edilul-şef, pentru B365.ro.

Interviul complet în care primarul general detaliază planurile sale, de la autostrada suspendată şi până la alegerile prezidenţiale, poate fi văzut AICI.

Etichete: Comisia de Urbanism, InterContinental, parcare, parcare bucuresti, parcare InterContinental, realitatea

0/1 COMENTARII
Ing.
27 Mar 09:36
+0
VOTURI
-0
Oricate intrari in parcare s-ar face, bizonii tot pe trotuar vor parca, pentru ca nu ii amnedeaza nimeni.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h