Dr. Menci: Cât de periculos e să găteşti în vasele de aluminiu şi ce vase ar trebui să foloseştiProducătorii de vase de gătit aleg să folosească aluminiul deoarece este un bun conductor termic, permiţând alimentelor să se prepare uniform.  Însă, conform specialistului în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi, vasele de acest fel pot provoca afecţiuni grave.

Dr. Menci: Cat de periculos e sa gatesti in vasele de aluminiu si ce vase ar trebui sa folosesti
Dr. Menci: Cât de periculos e să găteşti în vasele de aluminiu şi ce vase ar trebui să foloseşti
Foto: sanatate.bzi.ro

Aluminiul este inclus pe lista celor mai nocive 200 de substanţe toxice, realizată de Departamentul de sănătate al SUA, avertizează specialistul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopshi pe blogul personal. Acest metal este responsabil pentru apariţia multor afecţiuni grave, în special neurologice, spune specialistul, care adaugă că în top se află afecţiunile neurovegetative (Alzheimer, Parkinson), anemie şi afecţiuni pulmonare. În plus, conform acestuia, împiedică absorbţia calciului, crescând astfel riscul de osteoporoză sau alte boli ale oaselor.

Folosirea foliei de aluminiu la prepararea fripturilor la cuptor este la fel de nocivă întrucât, atunci când adăugăm alimente acide precum roşiile, fructele sau vinul, aluminiul migrează în hrană.

Cele mai bune vase de gândit sunt, conform lui Doctor Menci, următoarele:


Vasele din lut- pentru că nu au reactivitate in contact cu alimentele si emit o caldura eficienta pentru gatit. Rezista la temperaturi mari si nu doar la cuptor. Exista vase groase care se preteaza inclusiv la foc deschis. Vasul se incalzeste usor si nu reprezinta nici un pericol pentru alimentele gatite.


Vasele din sticlă- deoarece sticla este considerata pana acum cel mai bun material pentru stocarea alimentelor. De asemenea, sticla este extrem de buna pentru gatitul la cuptor. Sticla de yena este un material inert, ceea ce inseamna ca nu va interactiona cu alimentele, nici chiar cu cele acide.

Vasele din ceramică, întrucât ceramica este un material potrivit atat pentru tigai, cat si pentru vase mari destinate prepararii la cuptor. Putem folosi cu incredere atat vasele integrale din ceramica, cat si pe cele captusite cu ceramica in strat gros.

Vasele din inox inoxidabil, pentru că inoxul este stabil la temperaturi ridicate si nu elibereaza substante nocive in alimente. Cand cumparam un vas din inox, trebuie sa avem grija insa sa nu aiba in interior elemente care sustin coada vasului si care, de obicei, sunt confectionate din aluminiu.

Vasele din email, în cazul cărora trebuie să fim, de asemeneaatenti sa nu fie deteriorate. Deoarece, chiar si la o mica zgarietura, trebuie aruncate. Emailul este antibacterian, complet inert (daca este intact) si, indiferent de temperatura la care se gateste, nu retine resturi alimentare sau mirosuri.

Wok-ul - imprumutat din bucataria asiatica, permite amestecarea uniforma a carnii, a pestelui si a legumelor. In acelasi timp, reduce la minimum cantitatea de ulei folosita. Alimentele necesita, de asemenea, un timp redus de preparare si astfel isi mentin proprietatile nutritive.

Vasele din teflon, deşi, în privinta teflonului, exista controverse pe piata. "Au aparut studii care fac legatura intre teflon si diverse tipuri de cancer. Motivul este atat prezenta acidului perfluorooctanoic, sau PFOA, cat si a cadmiului si plumbului. Agentia de Protectie a Mediului din SUA a introdus deja PFOA pe lista substantelor periculoase si a cerut companiilor sa inlocuiasca PFOA cu alte materiale. Si aceasta pana in 2015. Asadar, atentie: trebuie sa optam intotdeauna pentru vasele de teflon pe care scrie PFOA free.", avertizeaza medicul.

Etichete: aluminiu

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE