Dragoş Pîslaru: Dacă se va umbla la salariile mari, se va umbla în sens negativMinistrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Dragoş Pîslaru, a declarat, marţi, că dacă la elaborarea Legii salarizării vor fi necesare modificări la salariile cele mai mari, acestea vor fi negative, nu pozitive, precizând că, în acest moment, nu poate confima o diminuare a salariilor mari. De asemenea, acesta a anunţat că nu renunţă la proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind salarizarea în sistemul bugetar, însă documentul propus şi retras de Ana Costea va fi transformat.

Dragos Pislaru
Dragoş Pîslaru

Ministrul Muncii a vorbit despre dezechilibrele existente în sistemul bugetar, arătând că trebuie să se ajungă la o echitate între cei mai slab plătiţi şi cei care sunt cel mai bine remuneraţi, potrivit news.ro.

Dacă se va umbla la salariile mari, se va umbla în sens negativ, nu pozitiv, dar această chestiune nu o pot confirma acum. Daţi-mi voie mai întâi să lucrăm pe chestiunile care ţin de cei mai dezavantajaţi din sistem. Vreau să vedem că se ajunge la un consens, că este o măsură viabilă şi implementabilă şi sunt convins că după ce vom ajunge la această soluţie va trebui, pe de o parte, să explicăm celor care nu au intrat în această soluţie că există un proiect de lege pe patru ani, care va putea fi dus la îndeplinire şi care-i va putea ajuta şi pe ei, şi să vedem în ce mod putem ajunge la o chestiune de echitate între cei mai puţin plătiţi din sistem şi cei mai bine plătiţi din sistem, care să fie cumva echivalent sistemelor europene, nu neapărat al celor mai avansate, dar măcar al celor din Europa Centrală", a spus Dragoş Pîslaru.

Întrebat dacă totuşi ia în calcul posibilitatea reducerii salariilor mari, ministrul Muncii a spus că, în prezent, nu poate confirma această informaţie.

Este o chestiune care trebuie discutată şi este o problemă pe care o consider în acest moment marginală faţă de rezolvarea acestei chestiuni de conflict la care am ajuns acum. În acest moment, pentru a credibiliza administraţia publică şi pentru a o face mai eficientă, ai nevoie de oameni mai competenţi şi mai motivaţi. Este un cerc vicios. Dacă nu reuşeşti să ajungi să acorzi o minimă motivaţie în zona publică, nu vei avea servicii de calitate şi atunci şi sectorul privat va suferi", a mai spus demnitarul.

Noul ministru al Muncii a anunţat că nu renunţă la proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind salarizarea în sistemul bugetar, însă documentul propus şi retras de Ana Costea va fi transformat.

Vom transforma ordonanţa, vom schimba în primul rând principiul ei, pentru că nu va mai fi o ordonanţă de înlocuire a legii-cadru, ci va fi o ordonanţă de corecţii. Dorim să o implementăm de anul acesta. Aşa cum o avem acum în planificare, am vrea ca, din august 2016, să poată să intre în vigoare, astfel încât salariile în plată, din septembrie, să poată fi date conform noii ordonanţe", a spus ministrul.

El a mai precizat că, din persepectiva sustenabilităţii financiare, este vorba de o sumă brută de circa două miliarde de lei, care va putea fi alocată în anii 2016 şi 2017. Întrebat ce creşteri va propune noul document, ministrul a refuzat să avanseze cifre. În opinia lui Pîslaru, dacă ordonanţa se va face de comun acord cu sindicatele, cu patronatele, cu ministerele, nu vor mai exista situaţii în care cineva să găsească în grilă un salariu mai mic decât salariul în plată.

Demnitarul a mai spus că noua ordonanţă va pune accent pe creşterea salariilor aflate în zona salariului minim.

Fosta ordonanţă încerca să substituie legea de salarizare, schimbând toată grila. Noua ordonanţă se va concentra doar pe zona cu salariul minim, încercând să îi ridice pe cei cu salarii mici. Vechea ordonanţă pleca de foarte jos, întrucât erau salarii mai mici decât salariile în plată la momentul respectiv. Noua ordonanţă, concentrându-se pe un segment ţintit, nu va mai avea o chestiune de acest tip", a mai spus Dragoş Pîslaru.

Ministrul Muncii a mai declarat că noul proiect va fi elaborat împreună cu partenerii sociali, iar prima discuţie va avea loc vineri, când a fost convocat Consiliul Naţional Tripartit, la care va participa şi premierul Dacian Cioloş.

Dragoş Pîslaru a mai spus că, după ce va fi finalizată şi aplicată noua ordonanţă privind corecţiile din sistemul bugetar, se va lucra la elaborarea Legii salarizării, care ar trebui să intre în vigoare din 2018.

Etichete: Dragoş Pîslaru, Dragoş Pîslaru ministrul muncii, legea salarizării, ministrul Muncii

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE