#COLECTIV. Raportul Guvernului, CONTESTAT de DSU. Raed Arafat, la Guvern pentru discuţiiRaed Arafat contestă o parte dintre neregulile semnalate în raportul Corpului de control al premierului privind tragedia din #COLECTIV. În punctul de vedere transmis Guvernului, Departamentul pentru Situații de Urgență susține că multe aspecte din raport nu corespund cu informațiile existente la nivelul structurii și conțin recomandări ce nu concordă cu diferite acte normative sau care reglementează proceduri naționale ori internaționale.

Raed Arafat
Raed Arafat

UPDATE Raportul Corpului de control al premierului în cazul Colectiv va fi actualizat după discuţia de peste două ore cu echipa Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) din Ministerul Afacerilor Interne, condusă de Raed Arafat, au declarat pentru News.ro surse oficiale.

Prezenţi luni la Guvern la discuţii cu reprezentanţii Corpului de control al premierului, secretarul de stat Raed Arafat şi echipa DSU au dat explicaţii pentru neregulile semnalate de Corpul de control în cazul intervenţiei de la Colectiv.

Una dintre concluziile întâlnirii a fost aceea că vor fi aduse actualizări raportului Corpului de Control al Guvernului.

UPDATE Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, are în cursul zilei de luni o întâlnire cu șeful Corpului de control al prim-ministrului, Valentin Mircea, pentru discutarea raportului privind intervenția de la clubul Colectiv și prezentarea punctului de vedere al DSU, potrivit informaţiilor din agenda zilnică publicată pe site-ul Departamentului pentru Situații de Urgență.

"Procedura de declanşare a Planului Roşu în cazul Colectiv a fost respectată", iar "neclarităţile şi neconcordanţele din raport puteau fi evitate, dacă „s-ar fi solicitat un punct de vedere al instituţiilor implicate, inclusiv al DSU", se precizează în raportul transmis de Raed Arafat.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) condus de secretarul de stat Raed Arafat a publicat pe site-ul oficial, răpunsul trimis Guvernului ca urmare a Raportului Corpului de Control, în care se arată mai multe deficienţe a modului în care DSU a organizat operaţiunile de salvare în noaptea de 30 octombrie, la Colectiv, scrie Mediafax.

În răspunsul dat de DSU se precizează că în Raportul Corpului de Control sunt aspecte „neconforme cu realitatea" şi că neclarităţile şi neconcordanţele din raport puteau fi evitate", dacă „s-ar fi solicitat un punct de vedere al instituţiilor implicate, inclusiv al DSU, pe un proiect al raportului", înainte ca acesta să fie prezentat premierului Dacian Cioloş pentru aprobare.

CITEŞTE ŞI ASOCIAŢIA #COLECTIV. Raed Arafat, dat în judecată: "El este vinovat. Legea să hotărască" 

În ceea ce priveşte declanşarea târzie a Planului Roşu de Intervenţie (la ora 22:50, la 18 minute de la primele apeluri la 112), în răspunsul DSU scrie că „În fapt, alocarea de echipe specifice Planului Roşu se face începând cu ora 22:43, după recunoaşterea efectuată de către primele echipaje sosite la locul intervenţiei. (...) procedura de declanşare a Planului Roşu a fost respectată, fără a anticipa declanşarea în baza datelor primite".

De asemenea, Raed Arafat mai spune că răspunsul la unele întrebări ridicate de Raportul Corpului de Control se regăsesc într-un raport al DSU trimis premierului pe 9 martie. Este vorba de „Raportul privind lecţiile învăţate în urma incendiului de la clubul Colectiv". De altfel, în răspunsul trimis săptămâna trecută Guvernului se regăsesc aspecte din acel raport.

În ceea ce priveşte concluzia Raportului Corpului de Control care spune că intervenţia de urgenţă din noaptea incendiului „a fost în mare marte o acţiune necoordonată, cu elemente de improvizaţie a autorităţilor, aspect cauzat în principal de lipsa exerciţiilor în caz de urgenţe majore, neconcordanţe în legislaţie şi baza materială deficitară", DSU consideră că „folositea sintagmei „în mare parte o acţiune necoordonată" are caracter general şi nu indică acele părţi din intervenţie în care nu a existat coordonare".

Totodată Arafat susţine că în raport, serviciilor de intervenţie au primit calificative, „corespunzător" sau „a manifestat deficienţe", "fără a oferi scala în care se realizează această alocare. "

În consecinţă nu ne este clar dacă un calificativ „corespunzător" este unul pozitiv sau nu sau dacă este unul negativ. În aceste condiţii, sintagma folosită nu transmite niciun mesaj celui care citeşte Raportul pentru că sistemul de referinţă lipseşte", se mai arată în răspunsul DSU.

CITEŞTE ŞI #COLECTIV. Arafat îi răspunde lui Cioloş: "Şi la Bruxelles oamenii au fost resuscitați pe caldarâm"

Raed Arafat susţine că în noaptea de 30 octombrie s-au respectat "întocmai procedurile legale în vigoare, inclusiv prevederile Planului Roşu de Intervenţie".

În ceea ce priveşte baza materială deficitară, în răspunsul DSU scrie că „nu avem până la acest moment niciun fel de informaţie din care să reiasă că s-a intervenit cu echipamente nefuncţionale sau fără echipamentele prevăzute pentru mijloacele de intervenţie care s-au deplasat la faţa locului" şi că „baza materială nu a fost suficientă în prima fază a intervenţiei, lucru obişnuit în astfel de situaţii, în care nevoie depăşeşte capacitatea de răspuns, cel puţin până la sosirea echipajelor suplimentare (acestea deplasându-se din puncte diferite către locaţia respectivă)".

În urma incendiului din 30 octombrie 2015 din clubul Colectiv şi-au pierdut viaţa 64 de persoane, dintre care 27 au murit în incendiu, 25 în spitalele din ţară şi 12 în spitalele din străinătate. După incendiu au fost internaţi în spitalele din Capitală 147 de răniţi.

Corpul de Control al premierului Cioloș a criticat într-un raport intervenția de la incendiul declanşat la Clubul "Colectiv". Documentul Guvernului, datat 16 martie 2016, analizează reacția autorităților la ceea ce cei din Palatul Victoria numesc "cel mai mare dezastru provocat de om cu care s-a confruntat societatea românească în ultimii 25 de ani".

 DSU by Ivona Stog

Citeşte şi: Corpul de Control al Guvernului, RAPORT ŞOCANT în cazul COLECTIV: Planul Roşu de Intervenţie nu a fost declanşat imediat

Săptămâna trecută, Raed Arafat a trimis  către Dacian Cioloș un document de 30 de pagini în care apare punctul de vedere al instituțiilor subordonate lui: ISU, SMURD și DSU.

Etichete: #Colectiv, colectiv, dus, punct de vedere ds, Raed Arafat, raport colectiv, raport incendiu colectiv, raspuns dus

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE